IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Страните от ОПЕК+ не се разбраха за петролния добив, нови преговори в понеделник

ОАЕ блокира сделката заради искане за повишаване на собствения ѝ добив

13:23 | 03.07.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

ОПЕК и съюзниците ѝ спряха преговорите за петролните доставки до понеделник, след като бунт на ключова страна членка застраши единството на картела, предава Bloomberg.

Разговорите приключиха без сделка за повишаване на добива, след като Обединените арабски емирства поискаха по-добри условия. Безизходицата, която вече тласна разговорите във втори ден, може да разстрои управлението на възстановяването на петролния пазар след пандемията от картела в момент, когато страните потребителки се притесняват за последиците от по-високите цени.

Преговорите ще бъдат възобновени идната седмица след вероятен уикенд на бясна дипломация. САЩ вече изразиха притеснение от растящите цени на бензина, след като цената на петрола надхвърли 75 долара за барел.

Ако не се стигне до съгласие за повишаване на добива, това ще затегне още повече пазара и може да доведе до още по-рязък ръст на цените. Но има и противоположен сценарий – ако единственото бъде нарушено, освобождаването на притока на петрол към пазара ще срине цените, както се случи по време на ценовата война между съюзници от ОПЕК+ миналата година.

„Настоящата безизходица е ясен сигнал за намеренията на ОАЕ – те имат ясен мандат да повишават добива и искат да упражнят по-широко влияние“, коментира Амрита Сен, консултант в компанията Energy Aspects в Лондон.

Абу Дабу имаше идея да напусне ОПЕК в края на 2020 г., тъй като иска да добива повече петрол, за да се възползва от инвестициите за милиарди долара, които направи за разширяване на капацитета. Ожесточените спорове тази седмица и отказът на делегатите на ОАЕ да направят отстъпки показват, че напрежението ще се запази.

Повечето страни членки на ОПЕК+ подкрепиха предложение за добавянето на 400 хил. барела дневно всеки месец от август и отлагане на изтичането на по-широката сделка за предлагането до края на 2022 г.

Но ОАЕ иска промяна на основата, която използва за пресмятане на квотата си, която според страната е несправедлива. Тя няма да подкрепи предложеното удължаване, ако останалите не се съгласят да променят основата ѝ – ход, който ще позволи на ОАЕ да добива допълнителни 700 хил. барела дневно.

„Ако ОАЕ не успее да изтръгне отстъпки за основата, към която се стреми, тя ще обяви свой Ден на независимостта от ОПЕК в понеделник“, коментира Хелима Крофт, главен стратег за суровините в RBC Capital Markets.

Силното противопоставяне на Абу Даби показва как фактическият лидер на страната, престолонаследникът Мохамед бин Зайед Ал Нахян демонстрира мускули на петролния пазар и индустрията след дръзки геополитически ходове от Йемен до Израел.

Принц Мохамед силно подкрепя Султан Ал Джабер, ръководител на националната петролна компания, която инвестира усилено в увеличаване на производствения капацитет. Преди време той се радваше на близки отношения със саудитския престолонаследник Мохамед бин Салман. Но отношенията между двамата ръководители изглежда са охладнели през последните месеци.

След като ОПЕК+ отложи преговорите в петък, Саудитска Арабия публикува комюнике, с което забранява на гражданите си да пътуват до ОАЕ и редица други страни, позовавайки се на притеснения заради коронавируса.

Цените на суровия петрол нараснаха с около 50% тази година, тъй като възстановяването на търсенето изпреварва съживяването на доставките от ОПЕК+. Петрол Петрол

Фючърсите върху международния бенчмарк Брент надхвърлиха 75 долара за барел.

Дисциплината на страните от ОПЕК доведе до преобръщане на пазара след ценовата война в началото на 2020 г. Битката, която започна с началото на пандемията, беше породена от разногласия между Русия и Саудитска Арабия. Този път саудитците и руснаците са заедно срещу дългогодишния съюзник на Рияд.

„Въпросът е дали ОПЕК+ ще остане сплотен и ефективен догодина. А това до голяма степен зависи от способността на лидерите на Саудитска Арабия, ОАЕ и Русия да постигнат приемлив компромис с основата на ОАЕ“, коментира Боб МакНали, президент на компанията Rapidan Energy и бивш високопоставен представител на Белия дом.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още