IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търговията с петрол процъфтява през 2017 г., особено в САЩ

Очаква се изтъргуваните обеми да достигнат рекордни върхове

14:07 | 28.12.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Търговията с петрол процъфтява, като се очаква да достигне рекорди през тази година, след като изтъргуваните обеми в САЩ надминаха всички останали благодарение на бума на шистовия петрол, пише Ройтерс.

Данните за търговията на Thomson Reuters показват, че обемите на американските фючърси върху лекия суров петрол (WTI), които са най-често сключваните сделки през годината, ще достигнат рекорд от близо 150 милиона сделки.

Това е повече от двойно в сравнение със 71 милиона сделки с фючърси върху сорта Брент, което допълнително увеличава пропастта между търгуваните договори, основно заради това, че износът на суров петрол в САЩ нараства с почти 70% през последните пет години.

Откроява се и тенденция за интереса на отворения пазар, като броят на търгуваните договори върху WTI започна да изпреварва този върху сорта Брент през септември.

Производителите на петрол използват пазарите на деривати, за да осигурят печалбите си, докато купувачите се стремят да се предпазят от покачващите се цени, като ликвидността допълнително се засилва от множество сложни стратегии за търговия и спекулации от страна на инвеститорите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 02:17 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още