Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Суровини

Търговията с петрол процъфтява през 2017 г., особено в САЩ

Очаква се изтъргуваните обеми да достигнат рекордни върхове

Търговията с петрол процъфтява през 2017 г., особено в САЩ

Снимка: Архив Ройтерс

Търговията с петрол процъфтява, като се очаква да достигне рекорди през тази година, след като изтъргуваните обеми в САЩ надминаха всички останали благодарение на бума на шистовия петрол, пише Ройтерс.

Данните за търговията на Thomson Reuters показват, че обемите на американските фючърси върху лекия суров петрол (WTI), които са най-често сключваните сделки през годината, ще достигнат рекорд от близо 150 милиона сделки.

Това е повече от двойно в сравнение със 71 милиона сделки с фючърси върху сорта Брент, което допълнително увеличава пропастта между търгуваните договори, основно заради това, че износът на суров петрол в САЩ нараства с почти 70% през последните пет години.

Откроява се и тенденция за интереса на отворения пазар, като броят на търгуваните договори върху WTI започна да изпреварва този върху сорта Брент през септември.

Производителите на петрол използват пазарите на деривати, за да осигурят печалбите си, докато купувачите се стремят да се предпазят от покачващите се цени, като ликвидността допълнително се засилва от множество сложни стратегии за търговия и спекулации от страна на инвеститорите.

Производството на суров петрол в САЩ бързо се приближава до 10 милиона барела на ден, като само най-големият износител - Саудитска Арабия, и най-големият производител - Русия, произвеждат повече.

Азиатските големи купувачи от Китай до Япония - най-големите клиенти за петрол в Близкия изток - използват фючърсните пазари много малко, което води до много по-ниска пазарна активност на дериватите по време на азиатските часове на търговия.

Но нещата може да се променят. В Ирак, най-големия производител от ОПЕК, държавната петролна компания SOMO, може да започне да хеджира част от продукцията си като начин за защита на държавните приходи срещу риска от падане на цените на петрола.

"Всички очи ще бъдат насочени към първите производители в Близкия изток, които ще започнат да хеджират производството си през следващата година", коментират анализатори пред Ройтерс.

По статията работиха: Веселина Василева, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Суровини
Цените на петрола се отправят към втори пореден седмичен ръст*