IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търговското напрежение около Иран подкрепя цените на петрола*

Положително въздействие върху пазара оказва и стагниращият брой на сондажните платформи в САЩ

09:30 | 10.09.18 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Цените на петрола се повишават в понеделник, след като стана ясно, че броят на американските сондажни платформи остава без промяна. В същото време пазарът следи по-строгите условия на пазарa в очакване на санкциите, които САЩ ще наложат срещу износа на петрол от Иран от ноември, съобщава Ройтерс.

Фючърсите върху американския суров петрол WTI се повишават с 44 цента, или 0,65%, до 68,19 долара за барел, а върху сорта Брент – с 51 цента, или 0,66%, до 77,34 долара за барел.

Американските енергийни компании са намалили с две петролните платформи през миналата седмица, сваляйки броя им до 869, съобщи компанията за енергийни услуги Baker Hughes в петък.

Броят на платформите в САЩ е в застой от май насам, след като леко се възстанови от спада си през 2016 г., причинен от резкия срив на цените на петрола през предишната година.

Освен това и новите американски санкции срещу износа на петрол от Иран, които ще влязат в сила от ноември, подкрепят цените.

Според енергийната консултантска къща FGE няколко големи клиенти на Иран, включително Индия, Япония и Южна Корея, вече намаляват вноса си от Техеран.

Правителствата могат да отговорят обаче. Те могат да кажат, че ще се опълчат на Тръмп и/или ще поискат облекчения. Но като цяло компаниите, с които ние говорим... те казват, че няма да рискуват“, твърдят от FGE.

Финансовите санкции от САЩ и липсата на застраховка върху доставките плашат всички“, добавя компанията в коментар към клиентите си.

* Информацията е актуална към 9:15 ч. българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:21 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още