Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Свят

Как един руски милиардер защити активите си от санкциите на Запада

Андрей Мелниченко предостави контрола върху две от най-големите компании в света за добив на въглища и производство на торове на съпругата си

Как един руски милиардер защити активите си от санкциите на Запада

Андрей Мелниченко. Снимка: Bloomberg L.P.

Руският милиардер Андрей Мелниченко намери изключително прост начин да защити активите си от ударите на европейските санкции. Той просто предоставил контрола върху две от най-големите компании в света за добив на въглища и производство на торове на... съпругата си. И това, според трима души, запознати със случая и цитирани от Ройтерс, се е случило буквално ден преди Мелниченко да бъде включен в санкционните списъци на ЕС.

Бизнесменът, натрупал състоянието си в енергийната индустрия на Русия в годините след разпада на СССР, прехвърлил акциите на въгледобивната компания СУЕК и концерна за производство на торове EuroChem Group на 8 март, навръх 50-тия си рожден ден, на Александра Мелниченко и така й дал пълен контрол върху двете компании.

До този ден милиардерът управлявал двете компании посредством верига от тръстове и корпорации от Москва и Цуг в Швейцария до Кипър и Бермуда, разкриват правни документи, видени от Ройтерс.

От 2006 г. насам съпругата на Мелниченко е втора в списъка на действителните собственици на двете компании според доверителни документи, споделят тримата запознати източници, които са пожелали да запазят анонимност, тъй като не им е разрешено да говорят публично за активите на двойката. Това означава, че тя би наследила компаниите, ако съпругът й умре, казват те.

След избухването на войната в Украйна Мелниченко започнал да се опасява, че ще попадне в списъците на санкционираните от ЕС бизнесмени и на 8 март уведомил членовете на борда на двете компании, че се оттегля като собственик. Това веднага задействало верига от промени в документацията, все едно че Мелниченко е починал, и съпругата му станала собственик на компаниите.

Бизнесменът и жена му не са открити от Ройтерс за коментар по случая. Говорител на базираната в Русия СУЕК не е отговорил на изпратените запитвания за коментар. Базираната в Швейцария EuroChem е потвърдила, че Александра Мелниченко е заменила съпруга си като действителен собственик.

"След напускането на нейния основател, основната действителна собственост върху тръста, притежаващ 90-процентен дял в глобалната компания за торове, автоматично премина във владение на съпругата му", се казва в изявление на компанията пред Ройтерс.

За ролята на Александра Мелниченко в EuroChem пръв съобщи швейцарският ежедневник "Тагес анцайгер".  Ролята й в СУЕК, промените в собствеността и други важни подробности излизат едва сега на бял свят.

Завод на EuroChem Group в Пермския регион в Русия. Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Мелниченко, който основа СУЕК и EuroChem преди две десетилетия, беше по данни на Forbes осмият най-богат човек в Русия за миналата година със състояние от около 18 млрд. долара.

На 9 март ЕС санкционира Мелниченко заради близките му отношения с Кремъл като част от опита на Запада да накаже руския президент Владимир Путин заради инвазията му в Украйна. Санкциите, които включват замразяване на активи, забрана за влизане в ЕС и забрана на европейски субекти да му осигуряват финанси, обаче не се отнасят за съпругата му и за двете им деца - дъщеря и син.

На 15 март Великобритания също включи Мелниченко, който е руснак, но е роден в Беларус, а майка му е украинка, в санкционните си списъци. На следващия ден същото стори и Швейцария.

В изявление до Ройтерс през март, след като му бяха наложени санкциите, бизнесменът окачестви войната в Украйна като "истински трагична" и се обяви за мир. Негов говорител посочи тогава, че Мелниченко няма "политически пристрастия".

Западът наложи мащабни санкции на руски компании и бизнесмени в опит да накара Москва да спре войната. Но някои санкционирани милиардери, като например Роман Абрамович и Владимир Евтушенков, вече бяха прехвърлили активите си на приятели и членове на семейството, което породи сериозни съмнения в ефикасността на този метод за оказване на натиск срещу Кремъл.

Мелниченко, който беше регистриран като жител на швейцарския алпийски курорт Санкт Мориц допреди да бъде санкциониран, е разпоредил прехвърлянето на компаниите от уединено място в подножието на Килиманджаро, където празнувал рождения си ден, според запознат източник.

Самолет Boeing 737, маркиран с отличаващо се "А" на фюзелажа си, известно като подписа на милиардера, e кацнал в Танзания на 5 март, пристигайки от Дубай, сочат данни на сайта за следене на полети "Флайтрадар". Адвокат на Малниченко не e отговори. на изпратени му въпроси относно пътуването до Килиманджаро.

Прехвърлянето на собствеността върху СУЕК и EuroChem  се оказва със сериозни последици. След няколкоседмична проверка швейцарските финансови власти заключават, че двете компании могат да продължат да работят нормално, тъй като Мелниченко вече не е свързан с тях. До подобни изводи стигнали и регулаторните органи във Великобритания и Германия. И двата регулатора не са отговорили на исканията от страна на Ройтерс за коментар.

След приключването на проверките в края на април, СУЕК и EuroChem, чийто приходи за миналата година са съответно 9,7 и 10,2 милиарда долара, се оказаха в състояние да изплатят милиони по лихвите на своите облигационери. През последните седмици двете компании дори показали на своите западни клиенти и партньори документи с новата структура на собствеността, за да ги уверят, че могат съвсем законно да продължат бизнеса си с тях, споделят двама запознати източници.

Според швейцарския Секретариат по икономическите дела (SECO) нито СУЕК, нито EuroChem попадат под ударите на санкциите. SECO посочва, че доколкото е запознат, Мелниченко вече не е собственик на тръста, към който е принадлежал EuroChem по времето, когато е бил санкциониран от ЕС и Швейцария. Секретариатът все пак е потърсил гаранции от компанията, че вече не предоставя средства на Мелниченко.

"Компанията и нейните управители гарантираха писмено до SECO, че спазват изцяло швейцарския санкционен режим и в частност, че санкционирани лица нямат достъп до финансови средства или други икономически ресурси", заяви SECO в отговор на запитване.

Швейцарските власти защитиха решението си да не налагат санкции на съпругата на Мелниченко и неговите бивши компании с аргумента, че и ЕС не го е сторил. "В този случай направихме точно това, което направи и ЕС", заяви в сряда по швейцарската телевизия министърът на икономиката Ги Пармелен.

По думите му Швейцария се опасява, че евентуално санкциониране на EuroChem във време, когато цените на торовете постоянно растат, би оказало катастрофално въздействие върху селскостопанските пазари. По данни на ООН през миналата година компанията е произвела над 19 млн. метрични тона изкуствени торове, което е около 10 на сто от глобалното произодство.

Съоръжение на EuroChem Group в Пермския регион в Русия. Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Европейската комисия заяви, че няма информация за прехвърлянето на активите на Мелниченко на неговата съпруга. Комисията допълни, че се стреми да затвори вратичките, позволяващи на компании и индивиди да заобикалят санкциите. По-рано тази седмица Брюксел излезе с предложение за криминализиране на всякакви действия, чиято цел е заобикалянето на санкциите, включително с прехвърлянето на активи на членове на семейството.

Математик с мечти да стане физик, Мелниченко напуска университета, за да се впусне в хаотичния и често смъртоносен свят на постсъветския бизнес. Той основава банка МДМ, но през 90-те години на 20-и век все още е твърде незначителен, за да се включи в приватизацията по времето на президента Борис Елцин, когато имуществото на бившата суперсила преминава в ръцете на шепа олигарси с огромно политическо и икономически влияние.

Впоследствие Мелниченко се ориентира към изкупуването на въглищни и торови компании, често изпаднали в затруднение, което го прави един от най-богатите хора в Европа. При обявяването на санкциите срещу него ЕС посочи, че той "принадлежи към най-влиятелния кръг руски бизнесмени, поддържащи близки отношения с руското правителство".

Мелниченко е сред няколкото десетки бизнесмени, които се срещат с Путин в деня, когато Русия нападна Украйна, за да обсъдят евентуалното въздействие на очакваните санкции, а това разкрива близките му връзки с Кремъл, посочва ЕС в санкционните си аргументи от 9 май.

В специално изявление на 10 март СУЕК и EuroChem официално обявиха, че техният основател е напуснал позициите си в бордовете и на двете компании.

По това време говорител на Мелниченко отрече бизнесменът да принадлежи към вътрешния краг на Путин и посочи, че той възнамерява да оспори санкциите в съда. На 17 май бизнесменът внесе иск в Общия съд на ЕС срещу наложените му санкции, сочат данни от съда.

Още по темата

Междувременно на 12 март Италия конфискува суперяхтата на Мелниченко – дългата 143 м Sailing Yacht A, пусната на вода от корабостроителницата в Кил, Германия през 2015 г. и оценявана на около 530 млн. евро.

(БТА)

По статията работиха: Екип на Investor.bg , редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (6)

2
 
1
 
6
юрист до: юрист
преди 1 месец
звездичките са думата ''ТЪ0пун00гери''
2
 
3
 
5
преди 1 месец
Защитил е имуществото си, ама чушки и домати- в целия ЕС, за всички търговски правоотношения важи термина ''свързани лица''- достатъчно е това позоваване и край- срещу прехвърлянето може да се предяви Павлов иск във всяка Е държава;D Руснаците ни мислят за много прости- алооо, руските ***- Павловия иск е познат още от римското право и е реципиран в националното право на всяка ЕС държава- къде сте тръгнали под моркова на сянка... Прости и неуки дребни мошеници....
5
 
1
 
4
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Каква демокрация е само този ЕС. Конфискуване на имущество на часто лице без съд, само защото е близък с някой. Обаче гълчи Полша за "върховенството на закона". Я да използваме прецедента и да конфискуваме имуществото на български граждани, защото са близки с (име на мафиот).
2
 
5
 
3
Dr. Vatnikov до: Императорът
преди 1 месец
Ама разбира се, "незаконни действия" на ЕС срещу напълно законната война на пPocия, на законните убийства на opките, на абсолютно законните изнасилвания, грабежи и разрушение на домове и имущество, нали? Понякога се чудя с конкурс за тAпота и комплекси ли ви намират??!
5
 
4
 
2
преди 1 месец
Запада се върна към своята изконна същност: "кръстоносни" походи, колонизация, грабеж и пиратство. Играта на демокрация свърши. И тук свършва: https://youtu.be/Mr-3OJTufLI

Още от Свят
Битките в Украйна се местят в Донецк