IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна се опасява от втора Буча в Херсон

С наближаването на товарния кораб Razoni до крайната си точка в Ливан Киев завиши очакванията си за тазгодишната реколта

06:59 | 04.08.22 г. 14
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Руски военни ограняват ВЕЦ в близост до Херсон. <em>Снимка:&nbsp;&nbsp;EPA/SERGEI ILNITSKY</em></p>

Руски военни ограняват ВЕЦ в близост до Херсон. Снимка:  EPA/SERGEI ILNITSKY

В южната част на страната украинските контраатаки създават все повече проблеми на руските окупатори, но повторното превземане на села и градове може отново да доведе до разкриване на руски военни престъпления: Губернаторът на Херсонска област се опасява от втора Буча. Междувременно руската компания „Газпром" предприема действия в спора за турбината на газопровода. 161-ият ден от войната накратко.

Русия иска да завладее родния град на Зеленски

Според украински източници Русия подготвя нова офанзива в южната част на страната. Това включва изграждане на сили за подготовка на атака срещу Кривой Рих - родния град на украинския президент Володимир Зеленски, съобщи военното командване на Южна Украйна. Контролираният от Украйна град е известен с производството на стомана и се намира на около 50 км от южната фронтова линия. През първата фаза на войната Русия вече завладя големи части от Южна Украйна.

Губернатор: Ще видим нова Буча в Херсон

И подобно на това, което се случи в началото на окупираните райони около Киев, нещата могат да се прехвърлят и до Херсон. Губернаторът на областта Дмитрий Бутри се опасява, че руските войски са извършили клане и над цивилното население. Украинската агенция „Интерфакс" цитира Бутри, който казва, че след освобождението ще видим подобни престъпления, извършени от руските военни, както в Буча. В тази връзка той призовава всички цивилни граждани да напуснат региона. След изтеглянето на руските войски от Буча, предградие на Киев, през пролетта бяха открити десетки трупове на цивилни граждани.

Лондон: Украинските атаки нарушават руските маршрути

Според британското разузнаване в Херсон украинските контраатаки създават все повече проблеми на руските окупатори. Украинска атака срещу руски влак с боеприпаси временно е прекъснала маршрута за доставки от окупирания Кримски полуостров, съобщи британското министерство на отбраната. Въпреки че руснаците могат да поправят този маршрут в рамките на няколко дни, той ще остане слаба точка.

Мостът „Антонивка“, повреден от украински ракети, затруднява и снабдяването на Москва с гориво за окупационната ѝ армия на запад от река Днепър. Руснаците почти сигурно ще трябва да използват наскоро създадения фериботен маршрут за цивилни, за да пренесат войските и доставките си през реката.

Киев: Продължават боевете за Бахмут в Източна Украйна

В Донецкия регион в Източна Украйна продължават сраженията около град Бачмут. Русия съсредоточава основните си усилия по посока на този град, съобщи украинският генерален щаб. Имало е артилерийски обстрел на селища на юг от Бахмут, „за да отблъсне нашите части". Въпреки това руските атаки са били частично отблъснати, се казва в съобщението. Тази информация не може да бъде проверена по независим начин.

Приключи проверката на товарен кораб за зърно - Украйна повишава прогнозата за реколтата

След тричасова проверка в Турция товарният кораб Razoni, който за първи път от началото на войната в края на февруари транспортира зърно от Украйна по море, може да продължи пътуването си към Ливан. Очаква се корабът да достигне местоназначението си в края на този уикенд или в началото на следващата седмица.

Малко след края на проверката Украйна повиши прогнозата си за тазгодишната зърнена реколта. Според министър-председателя Денис Шмигал сега се очакват 65-67 млн. тона вместо 60 млн. тона. В Telegram той похвали фермерите, които продължават да прибират реколтата дори в зоните на бойните действия.

Шрьодер отново е силно критикуван след интервю

Бившият канцлер Герхард Шрьодер беше критикуван от различни партии след противоречиви изявления в интервю за RTL/ntv относно предполагаемата готовност на Русия да преговаря във войната в Украйна. Представителите на социалдемократите и християндемократите в Германия се позоваха на изявленията на руския външен министър Сергей Лавров, че Москва иска да смени правителството в Киев и да изтрие Украйна от картата.

Вслушвам се „по-скоро в това, което казва Лавров, и то с голяма сериозност, отколкото в това, което казва бившият канцлер", заяви председателят на комисията по отбрана в Бундестага Мари-Агнес Щрак-Зимерман в ефира на RTL/ntv. „Ако той казва, че Путин иска решение, то аз още днес мога да ви кажа как трябва да изглежда решението: А именно, че Путин иска Източна Украйна“.

„Газпром“: санкциите правят невъзможна доставката на турбини

Турбината с марка Siemens за газопровода „Северен поток" не може да бъде доставена в компресорната станция "Портовая" заради западните санкции, съобщава руската компания „Газпром". Според енергийната компания това се дължи на санкциите, наложени от Канада, ЕС и Великобритания.

По-рано канцлерът Олаф Шолц обвини Русия, че блокира доставката на важната турбина, за да продължи да ограничава количеството на доставяния газ. Германия отчаяно търси алтернативни източници на енергия, за да запълни празнината, създадена от намалените доставки на газ от Москва.

Липсата на турбината на Siemens, която бе обслужвана в Канада, е използвана от руската енергийна компания „Газпром", за да оправдае намаляването на доставките на газ, които сега са само 20% от възможния обем.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

18
rate up comment 2 rate down comment 0
khao
преди 1 година
точно това ще стане и това е може би основното опасение на американците и причина да им дават малко оръжия. Страх ги е от бърз и безконтролен разпад заради ядрения арсенал
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 4 rate down comment 1
Solar Power
преди 1 година
С какво ще е заета публиката ? Трети месец поред расте износа на Германия :) Даже има новина и тук в инвестора..... Ще се случи това което вече започна ... корекоми, москвич след 10 години, опашка за дрехи на H&M със записване. Следват купони и т.н. В русия живеят над 150 народности няма изобщо да се учудя ако някои започнат да мрънкат и да искат СВОБОДА !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 4 rate down comment 1
Solar Power
преди 1 година
aldy няма нужда да се изказваш ! Знам че за теб Левски е украински фашист, крил се сред цивилните докато добрите руснаци не казали това на османлиите и те го хванали в цивилното Къкринско ханче :)))Ако искаш да кажеш нещо интересно кажи каква марка цигари е пушил матроса на Москва преди да си метне фаса :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 3 rate down comment 1
Solar Power
преди 1 година
О днес русия върна корекомите :) Има спец. указ. А руския народ граби като за последно: https://***.fontanka.ru/2022/08/04/71541035/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 3 rate down comment 4
aldy
преди 1 година
Украинците се готвят да ОСВОБОДЯТ държавата си от терористи. === Щом собственото украинско цивилно население стана "терористи", визирам непрекъснатия обстрел на жилищни квартали и избиване на мирно население в ДНР и ЛНР. Сега и с тези малки мини, разхвърляни в огромни количества по териториите, освободени от укронацистките терористи. Терористи, защото използват терористични похвати към цивилно население. Включително и живите щитове, разположение на огневи точки в училища, болници, детски градини и жилищни квартали. Примери безброй.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 2 rate down comment 3
многодобре
преди 1 година
Да правят театралните си постановки до октомври, че след това европата, тоест публиката ще е заета с друго!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 2 rate down comment 2
Solar Power
преди 1 година
Това видео което са ти спуснали от ТАСС или друг руски канал се оказа видео клип от 2020-та :) Може да си го гледаш в тубата колкото искаш :) Хахахха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 3
Solar Power
преди 1 година
Тоест объркал си се отново. Украинците се готвят да ОСВОБОДЯТ държавата си от терористи. Украинците се борят за СВОБОДА ! За какво се бори окупатора ? Да присвои чужда земя или друго ?! Ти кажи :) Нали си учител. Предполага се ,че имаш ниво над средната интелигентност или греша ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 4
Alex Silver
преди 1 година
Украйна се опасява от втора Буча в Херсон === Ами да не я правят. В Буча укронацитата изтрепаха де що има човек с бяла превръзка. Това се вижда и на видеото. Сега пак ще трепят и ще пищят, че е работа на Путин. Както изтрепаха азовците в лагера за пленници в Еленовка. За да млъкнат завинаги и да не кепазят кристално чистото име на Ze.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 1
GiRo
преди 1 година
Откога П_у_т_лер е *** дума :))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още