IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зеленски отправи "отчаян призив" за самолети пред американски конгресмени

Украйна е вложила 15 млн. долара от получени дарения в криптовалута във военно оборудване

20:00 | 05.03.22 г.
<p>
	<em>Снимка: EPA/БГНЕС</em></p>

Снимка: EPA/БГНЕС

Украинският президент Володимир Зеленски отправи „отчаян призив“ за самолети в борбата с руските нашественици във видео обръщение в събота пред американски конгресмени, съобщи лидерът на мнозинството в Сената Чък Шумър, цитиран от Ройтерс.

В контролирания от демократите Конгрес на САЩ има силна подкрепа и от двете партии за извънредна военна помощ на стойност 10 млрд. долара и за хуманитарна помощ за Украйна след нашествието на Русия, започнало на 24 февруари.

Зеленски многократно поиска от Запада да установи забранена за полети зона над Украйна, но САЩ и съюзниците от НАТО отхвърлят тези призиви, тъй като се опасяват от пряка конфронтация с Москва.

Вместо това САЩ обещаха на Зеленски военна помощ, а украинският лидер “отправи отчаян призив към европейските страни да предоставят произведени от Русия самолети на Украйна“ по време на видео обръщението в събота, съобщи Шумър.

„Тези самолети са много необходими и ще направя всичко възможно да помогна на администрацията да улесни прехвърлянето им“, заяви Шумър в комюнике. Над 280 членове на Сената и Камарата на представителите са взели участие в разговора.

Все още не е ясно как Вашингтон може да помогне в прехвърлянето на руски самолети. Но те могат да улеснят сделки или е възможно да участват в плащането или в осигуряването на заместители за съюзници, които предоставят самолети на Украйна.

Редица членове на Конгреса, сред които сенаторите от Републиканската партия Марко Рубио и Линдзи Греъм изразиха в Twitter подкрепата си за Зеленски по време на и след разговора.

Лидерът на малцинството в Сената Мич Макконъл работи с Шумър и други конгресмени за предоставянето на цялата помощ, която администрацията на президента Джо Байдън е поискала за Украйна, казал е Шумър на Зеленски според запознат източник.

„Заедно ще предоставим бързо тази икономическа, хуманитарна и в областта на сигурността помощ за украинския народ“, е заявил Шумър, цитиран от източника.

Междувременно украинският заместник-министър на дигиталната трансформация Алекс Борняков съобщи, че Украйна вече е инвестирала 15 млн. долара от получените дарения в криптовалута във военно оборудване, включително бронежилетки, които са били доставени в петък, предава Bloomberg.

Украинското правителство очаква дарените до момента средства в криптовалута на стойност 50 млн. долара да се удвоят през идните два-три дни, допълни Борняков по време на интервю по Zoom от неустановено място в Украйна. Повечето от даренията са в биткойни и етери.

Министерството, в което работят 250 души, е успяло да намери доставчици в Европа и САЩ за всичко – от бронежилетки до пакети с храна, превързочни материали и устройства за нощно виждане за армията в рамките на два дни след нахлуването на Русия в Украйна на 24 февруари, каза Борняков. Около 40% от доставчиците са склонни да приемат криптовалута. Останалите обикновено получавали плащания в криптовалута, превръщана в евро и долари, допълни той.

Макар че много компании и основатели на криптостартъпи даряват пари, „повечето дарения идват от обикновени хора“, уточни Борняков.

Министерството е получило и дарения в тетери, полкадот и солана, допълни той. То е получило и стотици незаменяеми токени (NFTs), включително ценен CryptoPunk.

Министерството беше създадено преди две години и работи за развитието на информационните технологии в Украйна, осигурява високоскоростен интернет достъп в страната и полага усилия за пренасянето на всички държавни услуги онлайн. Повечето хора в екипа на министерството са на възраст под 35 години и повечето работят от разстояние в и извън страната, каза Борняков.

Преди да стане част от министерството той е учил публична администрация в Колумбийския университет в Ню Йорк и също така е основал няколко стартъпа, включително доставчик на дигитална реклама и инвестиционен фонд.

Сега екипът на министерството се е съсредоточил върху подкрепата за дигиталната инфраструктура на страната, заяви Борняков. Набирането и използването на дарения в криптовалута е част от тези усилия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още