IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Анализатори: В Швеция няма извънредна крайнодясна вълна

Третото място на партията "Шведски демократи" на изборите в Швеция направи преговорите за съставяне на ново правителство изключително трудни

10:19 | 15.09.18 г.
<p>
	<em>Секция за преборояване на гласовете от изборите в Швеция, Снимка: Ройтерс</em></p>

Секция за преборояване на гласовете от изборите в Швеция, Снимка: Ройтерс

В Швеция няма извънредна крайнодясна вълна, каквато световните медии представиха след парламентарните избори в страната миналата неделя, заяви шведският анализатор и преподавател по журналистика Кристиан Кристенсен, цитиран в интервю с БНР..

На вота в Швеция управляващите социалдемократи получиха най-ниския си резултат за последното столетие, а антиимигрантската партия "Шведски демократи" зае трето място, което прави преговорите за съставяне на ново правителство много трудни. 

Според Кристенсен е нужно да се отчете, че популярността на крайната десница не е нараснала в рамките на тази кампания, а Шведските демократи ще останат маргинализирана политическа сила:

"Няма съмнение - за 12 години шведските демократи се превърнаха от партия, която дори не беше в парламента, в трета политическа сила в страната. Да, подкрепата за партията нарасна, но над 82% от населението не е гласувало за тях. Мнозинството от тези 82% не желае партията, за която са гласували, да управлява заедно с шведските демократи."

Въпреки че партията "Шведски демократи" постигна по-малко, отколкото в периода 2010-2014 г., тя успя да се наложи трайно в политическия дебат и от нея ще зависи кой от двата блока ще управлява.

Дясната опозиция е решена да свали социалдемократите, но за да има стабилно мнозинство, ще й се наложи да отмени "карантината", която досега пречеше на крайнодясната партия да получи директно политическо влияние. Стъпка, която може да се окаже рискована, предвид че центристите и либералите са повтаряли неведнъж, че отказват да сключват "сделка с дявола".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:43 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още