IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Производство на електроенергия от банани замислят в Австралия

13:05 | 27.08.04 г.
Автор - снимка
Създател
Производство на електроенергия от банани замислят в Австралия

Австралийски учен е създал електричен генератор, захранван от развалени банани. Следващата стъпка от работата му е и проект за изграждането на екологично чиста централа, функционираща с развалените плодове.

Бил Кларк, професор в университета в Куинсланд, е оставил бананите да се развалят в херметически затворени бъчви, след което е използвал отделения метан за захранването на електрическа турбина.

Изобретателят заяви, че идеята му дошла, когато от австралийската асоциация на производителите на банани му поискали идеи за рециклиране на плодовете, които не могат ба бъдат продадени, защото са прекалено дребни или развалени.

“В северен Куинсланд има огромни количества банани, които могат да бъдат отличен източник на енергия”, заявява Кларк пред Франс Прес след като се разбра за успешния му експеримент.

“За момента обаче все още не знаем дали бананите са рентабилен източник на енергия, което означава че занапред изследванията ми трябва да установят необходимото време за отделяне на метан”, добавя професорът.

За да стигне до тези резултати бананите трябва да се смачкат и пресоват, за да се открие най-ефикасният начин на разлагане и да се добавят необходимите ензимни добавки, които да ускорят процеса.

Кларк очаква резултатите от изследванията му да станат ясни през февруари. Ако бананите се окажат добър източник на енергия индустрията по бананопроизводство възнамерява да построи алтернативна електрическа централа, която да захранва с електричество около 500 къщи.

Средствата за изследванията обаче са доста ограничени, тъй като са били необходими 60 кг. банани, за да работи домашен вентилатор 30 часа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още