Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Свят

Универсалният базов доход засяга кариерните перспективи пред младите

Той би довел до по-малко часове на не толкова взискателна работа, което често означава отказ от усвояването на нови умения и повишение на заплатата

Универсалният базов доход засяга кариерните перспективи пред младите

Снимка: Bloomberg

Това е проста, утопична идея. Ако даваме всекиму чек всеки месец, можем да елиминираме бедността и да премахнем неефективността в нашата тромава и пълна с недостатъци социална държава. Минеаполис е последният град в САЩ, който опитва „универсален базов доход“ (УБД). Той предлага по 500 долара месечно за 18 месеца на 150 от своите жители с ниски доходи, без изисквания за работа или разходи.

Но други се притесняват, че не е толкова просто. УБД би бил скъп. Ами ако обезкуражи хората да работят, което може неволно да увеличи неравенството и да доведе до социална нестабилност? Нова изследване сочи, че скептиците може да са прави: УБД може да причини повече вреда, отколкото полза на много висока цена, пише за Bloomberg Алисън Шрейгър, старши сътрудник в Manhattan Institute.

Тестването на УБД не е лесно. Това, което прави УБД универсален и базов, е, че всеки получава парите, а потокът от кеш е предсказуем и дългосрочен. Защитниците на УБД посочват няколко експеримента, които показват, че даването на чекове на хората не ги кара да работят по-малко.

Но експериментът в Минеаполис, както и други проучвания, не са истински УБД, защото са краткосрочни; плащанията продължават само година-две. И тази нетрайност коренно променя начина, по който хората реагират. Повечето финансови и работни решения се основават на перспективата за доходите през целия живот, а не на няколко десетки месеца допълнителни пари.

Важно е и как са структурирани плащанията. Друго широко цитирано проучване разглежда доходите, плащани всяка година от Постоянния фонд на Аляска. Икономистите установяват, че плащанията не са причинили намаляване на работата в Аляска и дори вероятно са насърчили бенефициентите да работят повече на непълно работно време. Но постоянният фонд също не е истински УБД, тъй като плащанията се основават на приходите на щата от петрол и по този начин варират значително от година на година. Така че плащанията от постоянния фонд всъщност увеличават волатилността на доходите в Аляска, което е обратното на това, което УБД би трябвало да прави.

Застъпниците могат да кажат, че тези проучвания са достатъчно близки до УБД. Но в този случай близки не е достатъчно. Твърденето, че моделите представляват УБД, е като да се каже, че консолната облигация (вечна, но с право на изкупуване от емитента – бел. прев.) с фиксирана лихва е сходна с двугодишна обикновена облигация или дивидентна акция. От финансите знаем, че тези видове активи имат напълно различни стойности и следователно могат да предизвикат напълно различно поведение от страна на инвеститорите по отношение на поемането на риск и ефектите върху богатството.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (6)

0
 
0
 
6
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Напълно съгласен
3
 
0
 
5
IQ96 до: khao
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Некоректен коментар.
1
 
4
 
4
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
то нема млади, вие сте се загрижили за кариерното им развитие... Импе, грижа те е за младите ромове ли бе, катунар? :)))
4
 
0
 
3
преди 2 месеца
Проектът "Зелен Трилон" - green-trillion.all.bg предвижда Базов Доход от 600 Евро на всеки нуждаещ се безработен, плюс 2500 Евро Минимална Заплата, 1000 Евро Минимална Пенсия, Ваучери за храна, подслон, дрехи, лечение, отопление, квалификация, транспорт, почивка. Плюс 100% безплатно Здравеопазване, Образование - вкл. Висше, безлихвени кредити и грантове за иновационни проекти и нови технологии, плюс изграждане на цялата пътна инфраструктура и нови населени места, промишлени зони, курорти и т.н.
1
 
8
 
2
Боян до: Императорът
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Реално САЩ и Западна Европа, отдавна живеят в комунизъм, просто леко различен от този познат в Источна Европа. Проблема е както и тук беше че работещите намаляват постоянно, тарикатите се увеличават всеки ден и в един момент системата се счупва когато тарикатите станат много повече от тези които им се бачка. САЩ и Западна Европа има късмета след победата във студената война се усигуриха с добро количество свестни рабоеливи и способни работници от бившия блок, но този поток пресъхна и сега им изпращаме основно хора не ставащи за нищо. Лошото е че няма от къде да вземат други и това което им остава е да печатат докога ще видим.

Още от Свят
Анализатор: ЕС търси партньори в Далечния изток и не изключва сътрудничество с Китай