Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Свят

Връщат ли централните банки блясъка на златото за сметка на долара?

Толкова е силен интересът към благородния метал, че на моменти пазарите, особено на монети, са празни, посочи д-р Валентина Григорова-Генчева

гледано: 7633   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа
Сегашната спот цена на златото около 1734 долара за тройунция категорично превръща благородния метал в по-достъпен инвестиционен инструмент. Цената се намира в тенденция на възстановяване, но пазарите, особено тези за монети, понастоящем са практически празни. Това коментира в ефира на Bloomberg TV Bulgaria д-р Валентина Григорова-Генчева, директор "Злато и нумизматика" в Първа инвестиционна банка.
Още по темата

"Най-вече в Европа инвеститорите продължават да купуват сериозни количества монети, чрез което се изчерпва тяхната наличност в създадените продукти и номинали", посочи тя.

Д-р Валентина Григорова-Генчева уточни, че България определено се вписва в тази европейска тенденция и въпреки че сегашната ситуация не може да се сравнява с миналогодишната, интересът остава "постоянно" силен към кюлчетата и инвестиционните монети.

"Новата инфлационна вълна отново ще подкрепи ценовите нива и търсенето на благородния метал. Но всички тези процеси са пряко свързани с пандемията от Covid-19 - ние сме своеобразни заложници на вируса и напредъкът ни в борбата срещу него би довел до бързо възстановяване и излизане от омагьосания цикъл на дълга, задлъжнялостта и респективно инфлацията", смята тя.

По думите на Григорова-Генчева вече се забелязва по-силен синхрон в движението на златото и среброто - корелация между двата метала, която не се случвала от години.

Тя очаква златото в дългосрочен аспект да играе роля на стабилизатор в на портфолиото на инвеститорите и да балансира срещу акциите. „Но при рязко и бързо възстановяване на американската икономика, това би довело до известна загуба на интерес към златото за сметка на този към акциите", прогнозира експертът.

Григорова-Генчева обаче допусна, че при обратния сценарий в Европа, въпреки всичките трудности, пред които европейските държави са изправени, златото ще е важен инвестиционен инструмент, защото балансира всички други вложения като тези за развитие на производства и бизнеси от различни сфери на икономиката.

В разговора беше засегната и темата за Полската централна банка, чийто гуверньор Адам Глапински представи плановете на институцията да закупи още поне 100 тона злато в следващите няколко години.

"Полша съвсем не е изолиран случай, редица други централни банки предприеха подобни действия - придобиването на нови количества злато е задължително съпътствано с репатрирането на националното злато от други държави", обясни д-р Валентина Григорова-Генчева.

По думите й обаче най-ярките примери са Русия и Китай, които развиват политиката си на отказ от долара. Тя напомни, че в техните национални валутни резерви доларите представляваха много сериозен процент, но от началото на тази година Русия вече притежава 23% злато в националния си валутен резерв срещу 22-процентен доларов дял, който преди се равняваше на 40 на сто.

"Притежанията на САЩ на инвестиционно злато се равняват на 79% от валутния резерв, Германия е със 76%, Италия - 71% и Франция - 66%. Така че определено държавите искат да диверсифицират и стабилиризат валутните си резерви, като заложат малко повече на златото и малко по-малко на твърде нестабилния щатски долар", отбеляза тя.

Григорова-Генчева прогнозира, че цената за тройунция до края на годината вероятно ще достигне диапазона между 2 хиляди и 2300 долара.

Ще увеличи ли Китай 3-процентния си златен резерв? Защо световният бизнес е оптимистично настроен за излизане от кризата, докато медицинското съсловие и учените в Европа са песимисти?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "В развитие" може да видите тук.

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Петя Стоянова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (13)

   1| 2    
0
 
1
 
13
Hahoto2 до: evlogi
преди 6 месеца
Просто в момента има по-доходоносни опции на борсата от златото. Златото е най-вече инструмент за хеджиране на риск. За 2 години поскъпна от 1000 на 2000 долара. Нормално е да се поспекулира с него в момента - нагоре, надоле. С успокояването на пазарите златото става по-малко бляскаво. НО то има интересното качество рязко да пада и още по рязко да се изстрелва нагоре. Така че, ако задуха вятър на борсата разни акции балони почнат да хвърчат, ако замирише на инфлация от изсипаната шума от печатниците на централните банки, ако геополитиката задрънкат саби и доспехи, цената може да стигне и 3000. Ако обаче централните банки изземат част от шумата, спрат много от програмите за количествени облекчения, нормализират лихвените проценти, може да се върне на 1200. Така че поживем увидим.
1
 
3
 
12
преди 6 месеца
хм не зареждат ли с биткойни ве да го eвaa ?? Аз мислех че товарят дигитално злато а то кво било, за кво им е тва нали Ислямска държава го ползваше ?? ..... :))
1
 
3
 
11
Dr. Vatnikov до: evlogi
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
Да, това е въпрос, който може да зададеш на Крум от айголда, да ти отговори с детайли.Накратко - това, което пада, са деривати, хартиено злато. На борсата е такова. А биткойните колкото и оскъдни да са, пак стойност нямат. Като кръглите камъни, нали вече се разбрахме?!
1
 
4
 
10
Dr. Vatnikov до: evlogi
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
Да, това е въпрос, който може да зададеш на Крум от айголда, да ти отговори с детайли.Накратко - това, което пада, са деривати, хартиено злато. На борсата е такова. А биткойните колкото и оскъдни да са, пак стойност нямат. Като кръглите камъни, нали вече се разбрахме?!
2
 
3
 
9
преди 6 месеца
Все пак не разбрах едно нещо, гледам разни умни глави са ми понаписали минуси,*** никой не се е решил да обясни защо тъй кат има такова огромно търсене на злато цената му пада.Колега Ватников, гледам задал си въпрос, та да ти отговоря:и да искат да купят биткойни Централните банки, което разбира се , не им е позволено по закон, няма как да го направят-за разлика от златото,биткойните наистина са в много много оскъдно количество, и това си личи от поведението на цената им.Не съм видял досега нещо за което да има огромно търсене и недостиг в предлагането, пък цената му да пада..

Още от Свят
Кадър на деня за 17 октомври