Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Свят

Възможни ли са предсрочни парламентарни избори във Великобритания?

Обединеното кралство много активно ще търси нови пазари, но централизирането на външнотърговската организация от Брюксел ѝ пречи, каза доц. Валери Колев

гледано: 1509   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
1 гласа

Още оставки и нестабилност очакват Великобритания преди Brexit. Тази прогноза направи доц. Валери Колев от СУ “Св. Климент Охридски“ в предаването „Светът е бизнес“ на Bloomberg TV Bulgaria.

Според него не е напълно изключено в страната да има нови избори до края на тази година, но ако това се случи, то те ще са следствие на форсмажорни обстоятелства.

„Предсрочни парламентарни избори във Великобритания ще означават край на преговорите на страната с Европейския съюз. В британското правителство няма да има легитимен екип, който да ги продължи. В такъв случай Brexit ще се състои на вече определената дата и без сделка“, посочи той.

Колев е на мнение, че и британската, и европейските икономики ще пострадат при напускането на страната от ЕС, като най-засегната смята, че ще е германската автомобилна индустрия. Причината за това по думите му е, че след САЩ най-много автомобили Германия изнася за Великобритания.

"Британската и европейските икономики са много тясно свързани. Нарушаването на тези връзки неизбежно ще доведе до трудности и за едната, и за другата страна. Още преди референдума обаче британската индустрия традиционно търгуваше повече с държавите извън ЕС. Великобритания много активно търси нови пазари. Централизирането на външнотърговската организация от Брюксел пречи на страната в това отношение. Британците имат и друг вариант, въпросът е колко ефективен ще се окаже той“, коментира ученият.

Според него интересите на Русия от Brexit са сходни с тези на САЩ. Той поясни, че Русия може да гледа на ЕС като на един добър търговски партньор, но за сметка на това политически ЕС остава неин конкурент.

Вижте целия разговор във видео материала

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Свят
Защо антимигрантската реторика се развихря преди избори