IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Nokia изненада инвеститорите, след като не излезе на печалба

Компанията се бори за по-сериозно място на 5G пазара

13:20 | 25.04.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Производителят на телекомуникационно оборудване Nokia отчете изненадваща загуба за тримесечието, докато конкурентите ѝ свалят цените си, в опит да си осигурят дял на пазара, свързан с петото поколение мобилни мрежи. Това прави по-трудно за финландската компания да изпълни целите си за печалбата за 2019 г., предава Ройтерс.

Nokia твърди, че в момента е под „значителен натиск за представянето си през втората половина на годината“. Тя отчете коригирана оперативна печалба в размер на 59 млн. евро (66 млн. долара) в сравнение с очакваните от анализаторите 282,7 млн. евро печалба.

Nokia вече е казвала, че разходите ѝ за 5G мрежите ще бъдат намалени през втората половина на годината.

Главният изпълнителен директор Раджев Сури заяви, че конкурентите са много повече “търговски агресивни“ в ранните етапи на пускането на 5G.

Лошият отчет на Nokia контрастира на добрите тримесечни резултати на конкурента Ericsson. Миналата седмица шведската компания обяви данни, които отговориха на очакванията на анализаторите, но предупреди, че сключва договори с не толкова добри условия, за да си осигури по-дългосрочни бизнес възможности.

Nokia и Ericsson се опитват да се възползват от проблемите на китайския конкурент Huawei Technologies, който е изправен пред критики от редица страни заради опасенията, че неговото оборудване може да бъде ползвано за шпионаж в полза на Пекин.

Книжата на Nokia повишиха стойността си с 2,6% от началото на годината. Те се представят по-зле от тези на Ericsson, чиято цена е нараснала с 22% за същия период.

Nokia потвърди прогнозата си за печалба на акция между 0,25 и 0,29 евро за тази година.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още