Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Телекомуникации

Nokia отчете малка печалба въпреки проблемите с доставките

Приходите обаче се понижават с 2% през първото тримесечие

Nokia отчете малка печалба въпреки проблемите с доставките

Снимка: Getty Images

Финландският телекомуникационен гигант Nokia отчете 2% спад на приходите си за първото тримесечие, след като понесе удар от 200 млн. евро основно заради пандемията на Covid-19, която наруши доставките от Китай, предава Ройтерс.

Въпреки това компанията успя да генерира малка печалба, подкрепена от доброто търсене на новото си телекомуникационно оборудване за 5G.

Nokia, която се конкурира с китайската Huawei и шведската Ericsson, се опитва да затвърди своите 5G позиции и търси възможности да работи с американски телекоми, за да засили растежа си.

За тримесечието от януари до март приходите на Nokia са спаднали до 4,9 млрд. евро. Консенсусната прогноза на анализаторите според Refinitiv беше за 5,1 млрд. евро.

Още по темата

Конкурентите Ericsson и Huawei записаха ръст на приходите за първото тримесечие на годината, подпомогнати от силното търсене, докато телекомуникационните услуги помагат на бизнеса да продължи да работи от дистанция по време на пандемията.

Nokia заяви, че по-голямата част от влиянието на коронавируса ще усети през текущото тримесечие и очаква сезонно силно второ полугодие. Досега компанията е подписала 70 търговски 5G сделки, а 21 мрежи ще бъдат пуснати.

„Не наблюдаваме спад в търсенето през първото тримесечие. Докато ситуацията с Covid-19 се развива, е възможно да има проблеми с доставките в редица страни, а някои клиенти могат да променят плановете си за разходите“, коментира главния изпълнителен директор Раджев Сури.

Nokia генерира печалба от 1 цент на акция за първото тримесечие, надминавайки средната прогноза на анализаторите и отчетените 2 цента на акция загуба за същия период миналата година.

Освен това компанията понижи прогнозата си за годишната печалба до 23-25 цента на акция. Анализаторите очакват 24 евро.

Nokia, която се отказа от раздаването на дивидент, след като през октомври предупреди за печалбата си, сега очаква пристигането на бившия директор Пека Лундмарк от енергийната група Fortum през септември. Той ще трябва да замени Сури на поста му.

Компанията, която се опитва да обуздае разходите си и забавянията в доставките, твърди, че усилията за намаляване на разходите се развиват добре и има увеличение в доставките на новото 5G оборудване ReefShark.

По статията работиха: Елена Кирилова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Телекомуникации
„Теленор България“ отделя инфраструктурата си в нова компания