IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Telenor продаде бизнеса си в региона на PPF GROUP за 2,8 млрд. евро*

Компаниите имат общо над 9 милиона клиенти и около 3 500 служители

09:18 | 21.03.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Норвежкият телекомуникационен концерн Telenor подписа споразумение за продажбата на своите активи в Централна и Източна Европа (ЦИЕ) на PPF Group за сумата от 2,8 милиарда евро (приблизително 27 милиарда норвежки крони), изчислена на база стойност на предприятията.

Трансакцията включва изцяло притежаваните от Telenor предприятия в Унгария, България, Черна гора и Сърбия, както и доставчика на технологични услуги Telenor Common Operation. 

Договорената цена отговаря на съотношение между стойността на предприятията и EBITDA от 6,4 пъти, на базата на резултатите за 2017 г. Двете страни се споразумяха за разсрочено плащане на част от договорната цена, като 400 милиона евро от сумата ще бъдат изплатени на четири вноски за период от четири години.

Трансакцията подлежи на съответното регулаторно одобрение и се очаква да бъде финализирана през третото тримесечие на 2018 г. Считано от първото тримесечие на годината, активите на Telenor в ЦИЕ ще бъдат отбелязани във финансовите отчети на групата като „активи в продажба и прекратени операции“.

Сделката се очаква да доведе до счетоводна печалба след данъци в размер на около 3 млрд. норвежки крони, която ще бъде вписана след приключването на трансакцията.

„Стратегията на Telenor Group е базирана на ръст, ефективност и опростяване на процесите и услугите. С продажбата на нашите активи в ЦИЕ, ние правим важна стъпка към опростяването и фокусирането на портфолиото на Telenor  в регионите, в които виждаме най-голям потенциал за създаване на стойност. След тази трансакция обхватът на дейността ще включва интегрирани мобилни и фиксирани оператори в Скандинавия и силни позиции на мобилните пазари в Азия. Telenor Group е уверен, че благодарение на опита на PPF Group в региона и в сектора, те ще бъдат добър собственик на нашите активи в ЦИЕ“, коментира главният изпълнителен директор на Telenor Group Сигве Бреке. 

На предстоящото Годишно общо събрание на Telenor на 2 май 2018 г. бордът на компанията ще поиска разрешение да изплати специален дивидент от 4,40 норвежки крони за акция, дължим при успешно приключване на сделката.

Заедно с вече предложения дивидент от 8,10 норвежки крони на акция за 2017 г., общата стойност на предложения дивидент през 2018 г. ще достигне 19 милиарда норвежки крони.

Както вече бе съобщено, компанията също планира да поиска от годишното общо събрание нов мандат за обратно изкупуване на акции, за да се осигури гъвкавост на допълнителното възнаграждение за акционерите в бъдеще.

„Предложението ни за използване на постъпленията от тази сделка цели да осигурим атрактивно възнаграждение за нашите акционери, като същевременно запазим стратегическата си гъвкавост. Специалният дивидент ще бъде в допълнение към най- високия за всички времена обикновен дивидент в компанията и наскоро приключилата програма за обратно изкупуване. В момента се фокусираме върху развиването на съществуващите ни активи и осъществяването на дигиталната трансформация в групата. През следващите няколко години очакваме нови възможности за създаване на стойност в нашите основни бизнеси и географски области“, заяви главният финансов директор на групата Йорген Аренц Роструп.

„Доволни сме от днешната трансакция, чийто успех се дължи и на професионализма на партньорите ни от PPF“. 

През 2017 г. компаниите на Telenor в ЦИЕ донесоха на групата приходи от приблизително 11,8 милиарда норвежки крони или 9% от общите приходи на Telenor Group. Приходите преди данъци, лихви, амортизации и отчисления (EBITDA) на тези компании достигнаха 4,1 милиарда норвежки крони или 8% от EBITDA на групата.

Telenor работи в държавите от ЦИЕ от 25 години. Компанията навлезе на унгарския пазар през 1994 г, когато закупи местния оператор Pannon, а след това разшири присъствието си в региона като стартира мобилен оператор в Черна гора през 1996 г., а през 2006 г. придоби оператора Mobi 063 в Сърбия. Telenor закупи Globul в България през 2013 г

Компаниите имат общо над 9 млн. клиенти и около 3 500 служители.

PPF Group е най-голямата частна инвестиционна група в ЦИЕ, която управлява активи на стойност приблизително 35 милиарда евро. PPF Group инвестира в различни сектори, включително банки, потребителски финанси, недвижими имоти, миннодобивна дейност и телекомуникации. През 2013 г. групата придоби подразделението на O2 в Чешката република от Telefonica, а през 2018 г. - Nova Broadcasting Group в България.

С тази трансакция PPF Group разширява портфолиото си от телекомуникационни активи с още четири държави и изпълнява дългосрочната си цел да се превърне в среден по размер европейски оператор и да използва опита си, за да засили пазарните си позиции“, коментира акционерът, отговарящ за телекомуникационните активи на PPF Group, Ладислав Бартоничек.

„Теленор България ще продължи да бъде пример за компания с отлични резултати, ясни и ориентирани към потребителите продукти и услуги,  обслужване и мрежа с безкомпромисно качество и отговорно търговско поведение. PPF Group имат ясни цели за развитието на тяхната телекомуникационна дейност и операторите на Теленор Груп в ЦИЕ са ключови за тяхното постигане. Бих искал да подчертая, че тази сделка няма да се отрази на нашите клиенти и местни партньори и компанията ще продължи да работи с тях и за тях, както и досега“, коментира главният изпълнителен директор на Теленор България Оле Бьорн Шулстъд. 

Продажбата се случва на фона на промени в бранша в страната ни. В края на септември имаше друга голяма новина в телекомуникационния сектор у нас. Тогава компанията майка на Мтел Telekom Austria Group обяви, че планира ребрандирането на своите оператори, като ще заложи на местния бранд A1 в страните, в които оперира.

В България Telenor се съревновава с Мтел, местното поделение на Telekom Austria, както и с „Виваком“ на БТК.  Основният конкурент на Telenor в Черна гора е T-Mobile Crna Gora, собственост на унгарското поделение на Deutsche Telekom, Magyar Telekom. M:tel, третият мобилен оператор в страната с около 630 000 абоната, е собственост на Telekom Srbija. В Сърбия безжичният бизнес на Telenor се конкурира с мобилното поделение на Telekom Srbija, MTS и VIP Mobile, част от Telekom Austria Group.

Българското поделение на норвежкия оператор изпрати трудна 2017 г. Компанията отчита лек спад от над 1,5% на пeчaлбaтa пpeди дaнъци, лиxви и aмopтизaции (ЕВІТDА) от 250 млн. лева до 247 млн. лeвa, cтaвa яcнo oт публикувания финaнcoв oтчeт нa дpyжecтвoтo. Moбилният oпepaтop oтчитa лeĸ pъcт нa пpиxoдитe от 1,19% дo 675 млн. лeвa пpeз 2017 гoдинa cпpямo 667 млн. лв. преди година, след като по-ниските абонаменти за мобилни абонати и трафикът са частично компенсирани от увеличените приходи от продажбата на телефони. 

*Актуализирано в 9,32 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 7 rate down comment 1
megatone
преди 5 години
Още като дойдоха, надуха цените и пропъдиха тогавашните си клиенти. После ги намалиха, ама хората мече бяха при другите оператори.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 3
Ivel
преди 5 години
гинкини работи, ше бегат пак след година две
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 8
das
преди 5 години
Точно казано, слабо покритие, а цените им са най-високи. А за роуминг цените им, абе не ти трябва да ги поглеждаш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 17 rate down comment 3
sdar
преди 5 години
Този оператор май съвсем ще го броим бегал. Покритието му при нас е най-зле от трите телекома, а сега едва ли някой е мисли и за подобряването му. Норвежците направиха крачка напред с вкарването на 4G, но реално нищо особено не направиха с покритието, то си е все така слабо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 1
пасъм
преди 5 години
Не пише, но да знаете, че не са подписали с мен :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още