IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Чешки милиардер купува Нова Телевизия

Шведската MTG придоби медийната компания през 2008 г. за 620 млн. евро, а сега я продава за 185 млн. евро

11:37 | 19.02.18 г. 4
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Nova</em></p>

Снимка: Nova

Шведската Modern Times Group (MTG) продава своето 95%-но акционерно участие в българската "Нова броудкастинг груп" на инвестиционната компания PPF Group, управлявана от чешкия милиардер Петр Келнер.

Сделката оценява 100% от бизнеса на стойност от 185 млн. евро. Постъпленията ще бъдат използвани от MTG за инвестиции в другия ѝ бизнес, става ясно от съобщение на шведската компания. Неин консултатнт по сделката е била Citigroup Global Markets.

PPF ще придобие и останалия дял от 5% от Eastern European Media Holdings S.A., пояснява чешкият фонд в свое изявление. Приключването на сделката зависи от одобрението от регулаторните органи и се очаква да се осъществи през първата половина на 2018 г. 

"Изградихме Nova до първа медийна група в България с 33% пазарен дял от аудиторията и собственик на някои от най-добрите дигитални брандове в страната. Под отличното ръководство на Дидие Щосел и мениджърския му екип Nova се превърна във водеща дигитална развлекателна група и бих искал да благодаря на всички, които направиха това възможно. Инвестициите на MTG са фокусирани в развитието на нашата скандинавски развлекателни студиа и глобални дигитални вертикали, заради което и намерихме нов дом за българските ни служители с партньор, който да инвестира в бъдещето на Nova. Пожелаваме на Дидие и целият екип на Nova продължителен успех. Това ще доведе до затваряне на международните ни развлекателни операции и ще направи MTG по-фокусирана група, което е в съответствие с нашата предварително заявена стратегия", казва Йорген Мадсен Линдеман, президент и главен изпълнителен директор на MTG, цитиран в прессъобщението.

След по-ранната продажба на бизнеса на MTG в Чехия и Прибалтика и скандинавския медиен бизнес на MTG по-рано тази година българският пазар бе единственият, в който скандинавската група все още оперираше.

От последния отчет стана ясно, че „Нова броудкастинг груп“ отбелязва двуцифрени ръстове както на приходите, така и на печалбата. Делът на аудиторията в България на годишна база обаче намалява, като същевременно пазарът на телевизионна реклама расте. Не е предоставена детайлна информация.

В България MTG влезе през 2008 г., след като придоби „Нова броудкастинг груп“. Компанията първоначално инвестира в Balkan Media Group Limited, която управляваше телевизионните канали Diema, а след това придоби Nova за 620 млн. евро. 

В портфолиото влизат телевизионните канали от групата – Нова, Кино Нова, Диема, Диема Спорт, Диема Спорт 2, Диема Фемили, както и дигиталната компания "Нетинфо". Компанията притежава радио Nova News и издателската група AtticaEVA. Компанията има около 650 служители в България, става ясно от съобщението на чешкия фонд.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 8 rate down comment 1
bgMan
преди 6 години
То и Мърдок уж навремето купи BTV пък после се оказа, че всъщност Гергов я е купил, а е плащал нещо като франчайз на Мърдок за да го показва от време на врем уж като собственик.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 0
penman
преди 6 години
Дано новият собственик ги вкара в 21-ви век, защото няма в Европа читава ТВ излъчваща в SD формат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 11
khao
преди 6 години
дано поне има промяна в тази фалшива телевизия и най после спре с фейк нюза с който облъчва населението ежедневно!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 39 rate down comment 4
popo323
преди 6 години
Всеки твърди ,че е пръв , но факта че от 620 млн пада на 185 млн говори сам по себе си за икономическото положението в страната . Всичко друго е празни приказки , то и по борсата си личи , просто в Европа поне няма толкова зле положение , захаросаните приказки на тези дето са на европейска и държавна хранилка с нищо не променя пенсиите по 200лв , което се е жив геноцит и садизъм към хората дали живота си за тази страна .Скоро четох анализ че така наречените европейски субсидии , които на практика са си наши от вноската и сума ти по високите данъци и акцизи които плащаме , поне в сектор земеделие са отишли през 2017 год в 271 души от над 37 000 регистрирани земеделски производители . Това нормално ли е , точно определени хора стават милионери , а останалите още по големи бедняци !Но по добре чехи ,че с тези турски и индийски сериали си станахме напълно *** държава , може пък чехите да заложат на нещо по нормално .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още