IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еврото попадна под натиска на свиващото се германско производство

PMI индексите за производствения сектор и услугите в Германия се понижават повече от очакваното, икономиката не се очаква да отчете растеж до края на 2019 г.

11:25 | 23.09.19 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Еврото поевтинява в понеделник, след като публикуваният индекс на мениджърите по поръчките (PMI) в Германия за септември се оказа по-слаб от очакваното. Това поражда допълнителни страхове за здравето на германската икономика, предава Ройтерс.

Единната валута се търгуваше на ниво около 1,10 долара преди публикуването на данните. След това тя поевтиня с 0,4% до 1,0972 долара за едно евро – най-ниско ниво от 12 септември насам.

Данните показват, че активността в частния сектор в Германия се свива за първи път от 6,5 години през септември. Производствената рецесия се задълбочава неочаквано, а ръстът в сектора на услугите губи инерция.

PMI индексът за производствения сектор, изчисляван от IHS/Markit, достига ниво от 41,1 пункта през септември спрямо 43,5 пункта през август. Очакванията на анализаторите бяха за по-слаб спад, консенсусната прогноза беше за понижение на индекса до 44 пункта.

PMI индексът за сектора на услугите достига до деветмесечно дъно от 52,5 пункта, докато икономисти очакваха ръст до 54,3 пункта.

Фил Смит, главен икономист на IHS/Markit, коментира, че като се има предвид настоящата траектория на икономиката, тя едва ли ще отчете растеж до края на тази година, съобщава fxstreet.com. „Данните са производството са изключително лоши. Несигурността около търговските войни, перспективата пред автомобилната индустрия и Brexit парализират поръчките. През септември се регистрира най-слабото представяне на производствения сектор от разгара на световната финансова криза през 2009 г.“, допълва той.

Доларът получи тласък на фона на спада на еврото, а доларовият индекс, който отразява динамиката на зелените пари спрямо кошница от конкурентни валути, нарасна с 0,3% до 98,776.

Все по-честото говорене за засилване на фискалните стимули в еврозоната доведе до ръст на доходността от държавните облигации в региона. Не всички анализатори, обаче, смятат, че това ще доведе до позитиви за единната валута в контекста на опасенията за глобалната търговия и опасенията за забавяне на икономиката.

Йената поевтинява с 0,2% до 107,75 йени за долар. Австралийският долар поскъпва с 0,1% до 0,6772 долара. Британският паунд поевтинява леко до 1,2459 долара.

Въпреки по-позитивния тон на форекс пазарите в понеделник, инвеститорите са нервни заради геополитическите перспективи. Пазарите на акции отчитат спадове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:11 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още