IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Безос вече знае за какво да похарчи богатството си

Милиардерът създава свой хуманитарен фонд с две направления на действия – подкрепа на образованието и битка с бездомността

09:26 | 14.09.18 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Джеф Безос, един от най-богатите хора на планетата и основател на Amazon, обяви, че създава свой хуманитарен фонд под името Bezos Day One Fund и се ангажира да вложи в него 2 милиарда долара.

В профила си в Twitter и по време на събитие във Вашингтон пред над 1000 души той поясни, че фондът ще работи основно в две направления. Първото е да финансира вече съществуващи неправителствени организации, които ще подкрепят бездомни семейства.

Второто направление е изграждане на нова мрежа от детски градини на места с ниски доходи, като целта е тези заведения за предучилищно образование да предлагат най-високо качество и да работят с идеална цел.

По-късно в интервю за The David Rubenstein Show: Peer-to-Peer Conversations по Bloomberg Television Безос каза, че на практика става дума за група от фондации, включително за подпомагане на семейства и на академични стипендии.

Day One Family Fund ще връчва годишни награди за организации и граждански сдружения, осигуряващи покрив и храна на бездомни млади семейства в остра нужда. Безос казва, че е вдъхновен от работата на Mary’s Place в Сиатъл - организация, приютяваща бездомни жени, деца и семейства, докато си стъпят на краката.

Day One Academies Fund ще има мисия и да изгради и ръководи мрежата от заведения за деца в предучилищна възраст, вдъхновени от метода Монтесори, напълно безплатни и разположени в бедни квартали. "Образованието не е да се запълва пусто пространство, а да се запали пламък", пише милиардерът и допълва, че ранното запалване на такъв пламък означава голяма крачка в развитието на всяко дете.

Безос иска да наеме изпълнителен екип, който да управлява тези предучилищни заведения като неправителствена организация, а парите за борба с бездомността ще отидат предимно за съществуващите организации.

По време на изказването си на събитие в Икономическия клуб във Вашингтон Безос не направи нито намек за това къде ще бъде втората централа на компанията му – проект, който обещава да разкрие 50 000 работни места през идните две десетилетия. В интервюто си по Bloomberg обаче той поясни, че компанията ще обяви мястото през тази година. 

С лично богатство от близо 164 млрд. долара според индекса на Bloomberg Billionaires, главният изпълнителен директор на Amazon беше досега до голяма степен невидим за света на филантропията. Нетното му богатство се повиши с около 65 млрд. долара само през тази година, след като акциите на Amazon поскъпнаха. Тази относителна тишина на този фронт се оказа в ярък контраст с негови колеги, като съоснователя на Microsoft Бил Гейтс, чиято фондация е най-голямата в света, и Уорън Бъфет, който обеща да раздаде по-голямата част от богатството си.

Миналата година Безос поиска съвети от обществеността чрез Twitter, питайки как най-добре да използва богатството си, за да помогне на хората "точно сега". 54-годишният главен изпълнителен директор заяви, че екипът му е анализирал повече от 47 000 отговора, а бездомността и образованието са се появили като важни проблеми за голям брой хора, включително и за тях. Досега фондацията Bezos Family Foundation, известна най-вече с подкрепата на образованието за деца, до голяма степен беше финансирана от родителите му от дела им в Amazon, койтопридобиха като ранни инвеститори в предприятието на сина си. Освен това известните досега дарения на Безос и семейството му включват подкрепа за университета в Принстън и центъра за изследване на рака Fred Hutchinson в Сиатъл.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:35 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 4
khao
преди 5 години
сега ако преведеш на български кво си искал да кажеш, че нещо тая опорка е много мътна ... нема да те разберат 80те процента
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 2
ABBA
преди 5 години
Не може, рекламното лице е Мъск, не Безос.Последния не върви по правата линия на партията (както викаааме едно време). А каква е партията няма значение, щом е успоредна на зелената печатница..............
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 0
melon
преди 5 години
А се въртя и едни информации за експлоатацията в Амазон. Изкривен свят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още