IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

До 2020 г. 30% от банковия сектор в България може да са дигитализирани

Профилът на клиента, който в пълна степен ползва дигиталните услуги в страната ни, е по-млад човек и представител на IT средите

16:30 | 18.12.17 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p>
	Васил Димитров. <em>Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Васил Димитров. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

До 2020 г. с навлизането на все повече смартфони дигиталният дял на банковия пазар у нас може да достигне 30 на сто проникване. Това заяви в предаването UpDate на Bloomberg TV Bulgaria Васил Димитров, проектен мениджър в Банка ДСК.

По думите му българските банки отдавана са готови за дигитализацията, като всяка една от тях има стратегии да предлага дигитални услуги. Нивото на проникване във всяка една обаче е различно. Средно по статистики на НСИ и на Евростат в момента нивото за България е около 10 на сто. „Това обаче показва огромният потенциал за бързо навлизане на този вид услуги, а те имат редица предимства – времеви, както и ценови например“, поясни Димитров.

По думите му профилът на клиента, който в пълна степен ползва дигиталните услуги в страната ни, е по-млад човек, представител на IT средите или клиент, който преди това е бил обучен от своя банков консултант и е забелязал предимствата за ползване на онлайн услуги.

„Не мисля, че банкирането, каквото познаваме днес, ще изчезне. Стратегията на ДСК е позициониране на подходящи места на офисите ни, за да сме по-близки. Това е по-скоро тенденцията днес – релокация на съществуващи офиси“, каза още Димитров.

По думите му тенденцията от скандинавските държави за преминаване към съкращаване на физическото присъствие, няма да се наложи в Южна Европа, където манталитетът е различен. „Тук има известно недоверие и невидима бариера и първият път клиентите искат да опитат нови услуги с помощта на банков консултант“, каза той.

Изминали издания на UpDate гледайте тук.

Следете UpDate и във Facebook.

Още видеа гледайте на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:27 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 5 rate down comment 3
khao
преди 6 години
ок, а искаш ли да ти е покажа преди това ... да видиш неяо което никога няма да имаш, хахахаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 6
majnata
преди 6 години
Скъсай я и я закачи на гоздея у нужника !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 2
khao
преди 6 години
такива заглавия ме карат да си скъсам дипломата ... между другото ако искате да изглеждата умни и модерни поне ползвайте българската дума --- цифровизират !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още