Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Web

Lyft увеличава обема на финансиране в последния кръг

Много от важните инвеститори влагат средства и в двете водещи в САЩ услуги - Lyft и Uber

Lyft увеличава обема на финансиране в последния кръг

Много от големите вложители инвестират средства и в двата стартъпа за споделени пътувания, а SoftBank заплаши, че ще инвестира в Lyft, ако не бъде в състояние да затвори инвестицията си в Uber. Снимка: архив Ройтерс

Най-големият американски конкурент на Uber – Lyft, увеличава отново своя актуален кръг на финансиране – сега с 500 млн. долара до общо 1,5 млрд. долара, предава Recode.

Но кои са новите кредитори, които се обръщат към Lyft? Инвестиционната компания Fidelity, която вече е един от големите инвеститори в Uber и очевидно не се впечатлява от неспирните скандали в компанията. 

Кръгът на финансиране в Lyft, ръководен от инвестиционното поделение на Alphabet CapitalG, се очакваше досега да набере 1 милиард долара, а обемът вече минава 1,5 млрд. долара.

Акционерите обикновено се опитват да избягват конфликти на интереси при своите инвестиции, но когато става дума за Uber и Lyft, всичко изглежда справедливо. Alphabet, например, инвестира и в двете компании. Fidelity отказва да коментира темата. 

Още по темата

Позицията на Fidelity в Uber е почти със сигурност много по-голяма от позицията ѝ в Lyft – Fidelity ръководеше кръг за финансиране от Серия D за Uber през 2014 г., който набра 1,2 милиарда долара

По-конкретно, Fidelity беше ключовият инвеститор, който помагаше на главния изпълнителен директор на Uber Травис Каланик през това лято.

Междувременно документ до частните инвеститори, с който Bloomberg разполага, разкрива, че Lyft ще спре да губи пари за първи път през 2018 г. Но в последните месеци стартъпът е започнал да харчи повече пари, за да спечели предимство на фона на по-слабата през последната година позиция на Uber.

"Ще продължим да инвестираме в нашата общност и очакваме с нетърпение още по-голяма 2018 г.", каза съоснователят на Lyft Джон Цимер в изявление от вторник.

Lyft и Uber са вкопчени в битка за пазарен дял в САЩ и трупат пари в брой, за да се подготвят по-добре за нея.

По-малката компания не се нуждае от парите в момента - но инвестициите в гранични райони, като автономните превозни средства, изискват сериозни вложения и Lyft приема пари в брой, когато те са на масата.

Uber от своя страна се готви да поеме поне 1 млрд. долара под формата на нови инвестиции от японския конгломерат SoftBank. SoftBank заплаши, че ще инвестира в Lyft, ако не бъде в състояние да затвори инвестицията си в Uber.

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Десислава Попова
Още по темата: Web Lyft Uber

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Web
Netflix би и собствените очаквания със 7 млн. нови абонати през трето тримесечие