Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Web

Пекин към интернет гигантите: Съобразете се с регулациите и ще влезете в Китай

Азиатската страна е готова да приветства големите интернет компании, но само при нейните условия

Пекин към интернет гигантите: Съобразете се с регулациите и ще влезете в Китай

Снимка: Архив Ройтерс

Google и Facebook ще трябва да приемат цензурата в Китай и строгите онлайн закони на страната, ако искат достъп до нейните 751 млн. интернет потребители, заявиха китайски регулатори на конференция в Женева, предава Ройтерс.

Google и Facebook са блокирани в Китай, заедно с Twitter и повечето големи западни медии.

“Мнозина може би се чудят защо Google, защо Facebook все още не работят в Китай”, коментира Си Сяося, генерален директор на Бюрото за международно сътрудничество в Администрацията на киберпространството в Китай (CAC).

В случая на Google тя сама напусна страната през 2010 г.

Още по темата

“Ако искат да се върнат, ние ги приветстваме”, заяви Си на Internet Governance Forum в европейското седалище на Организацията на обединените нации. “Условието е, че те трябва да се съобразяват с китайския закон и регулациите. Това е основното. Освен това не трябва да вредят на китайската национална сигурност и интересите на потребителите в страната”.

Китайската комунистическа партия затегна регулацията на киберпространството в последната година, като формализира условията, които изискват фирмите да съхраняват данните на нейна територия и цензурира инструментите, които позволяват на потребителите да прескачат нейната Great Firewall, която блокира уебсайтове, в това число Facebook и Google.

Техният конкурент Apple оперира в страната, но под строга цензура, като премахна десетки популярни приложения за изпращане на съобщения или за частни виртуални мрежи (VPN) от своя магазин за приложения в страната. Това се случи тази година и имаше за цел да отговори на желанията на правителството.

През юни Китай обяви нов закон за националната киберсигурност, който изисква чужестранните компании да съхраняват данни на нейната територия и да дават достъп до данни във връзка с разследвания.

По думите на Си властите в Китай не възприемат киберпространството като нещо неуправлявано. Вместо това “трябва да администрираме или управляваме интернет според закона”, коментира той.

По статията работиха: Елена Кирилова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Web
Графика на деня: 20-е интернет гиганта, които владеят интернет