IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пекин към интернет гигантите: Съобразете се с регулациите и ще влезете в Китай

Азиатската страна е готова да приветства големите интернет компании, но само при нейните условия

18:09 | 19.12.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Google и Facebook ще трябва да приемат цензурата в Китай и строгите онлайн закони на страната, ако искат достъп до нейните 751 млн. интернет потребители, заявиха китайски регулатори на конференция в Женева, предава Ройтерс.

Google и Facebook са блокирани в Китай, заедно с Twitter и повечето големи западни медии.

“Мнозина може би се чудят защо Google, защо Facebook все още не работят в Китай”, коментира Си Сяося, генерален директор на Бюрото за международно сътрудничество в Администрацията на киберпространството в Китай (CAC).

В случая на Google тя сама напусна страната през 2010 г.

“Ако искат да се върнат, ние ги приветстваме”, заяви Си на Internet Governance Forum в европейското седалище на Организацията на обединените нации. “Условието е, че те трябва да се съобразяват с китайския закон и регулациите. Това е основното. Освен това не трябва да вредят на китайската национална сигурност и интересите на потребителите в страната”.

Китайската комунистическа партия затегна регулацията на киберпространството в последната година, като формализира условията, които изискват фирмите да съхраняват данните на нейна територия и цензурира инструментите, които позволяват на потребителите да прескачат нейната Great Firewall, която блокира уебсайтове, в това число Facebook и Google.

Техният конкурент Apple оперира в страната, но под строга цензура, като премахна десетки популярни приложения за изпращане на съобщения или за частни виртуални мрежи (VPN) от своя магазин за приложения в страната. Това се случи тази година и имаше за цел да отговори на желанията на правителството.

През юни Китай обяви нов закон за националната киберсигурност, който изисква чужестранните компании да съхраняват данни на нейната територия и да дават достъп до данни във връзка с разследвания.

По думите на Си властите в Китай не възприемат киберпространството като нещо неуправлявано. Вместо това “трябва да администрираме или управляваме интернет според закона”, коментира той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:32 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още