IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Qualcomm и Huawei са в напреднали преговори за решаване на лицензионен спор

Американският производител на чипове може да получи сериозна сума от лицензионни такси от китайския производител

09:18 | 07.03.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Американският производител на чипове Qualcomm Inc. е в преговори, за да уреди свой лицензионен спор с Huawei Technologies Co., пише The Wall Street Journal, като се позовава на свои източници, запознати с въпроса. Става дума за огромна сума плащания на такси от страна на производителя на телефони.

Преговорите между Qualcomm и Huawei вървят добре и може да доведат до извънсъдебно уреждане на спора през следващите седмици, казват източниците.

Разговорите все пак могат да се разпаднат и няма гаранция за постигането на споразумение. Qualcomm е в разгара на спорна битка за поглъщане с Broadcom Ltd., която има глобални политически последици и не е ясно какви последствия може да има за това желанието за решение на спора и способността на Qualcomm и Huawei да сключат сделка.

Huawei не е коментирала преговорите. Представител на китайския концерн заяви само, че Qualcomm е ценен партньор, а Huawei - важен клиент. Qualcomm отказва да коментира темата.

Huawei е вторият лицензополучател на Qualcomm, който задържа таксите, след като Apple Inc. нареди на поддоставичиците си да спрат да плащат производителя на чипове от Сан Диего. 

Новините за разговорите за споразумение се случват на фона на няколкомесечните усилия на базираната в Сингапур Broadcom да погълне Qualcomm за 117 млрд. долара.

Комисия на американското правителство, която оценява чуждестранните придобивания на американски компании на основание национална сигурност, нареди на Qualcomm да отложи годишната си среща на акционерите, насрочена за вторник, на която акционерите трябваше да гласуват дали да заменят шестима от 11-те директори на компанията с кандидати, предложени от Broadcom.

Ако успее да постигне споразумение с производителите на мобилни телефони, то би могло да укрепи Qualcomm преди заседанието на акционерите, което ще се състои на 5 април.

Американската компания заяви, че разрешаването на споровете ѝ с производителите на телефони би могло да възстанови милиарди долари от приходи от такси. Това е основен елемент от плана на компанията да генерира коригирана печалба в диапазона между 6,75 и 7,50 долара на акция през фискалната 2019 г.

В допълнение към продажбата на чипове Qualcomm събира възнаграждения за използване на своите патенти за ключовата технология при клетъчните стандарти. Концернът държи патенти за клетъчни системи извън своите чипове, което му позволява да събира такса за почти всеки смартфон, продаван по целия свят, независимо дали съдържа негови чипове, или не.

През последните години режимът на лицензиране на патенти бе атакуван не само от Apple и Huawei, но и от регулатори в няколко страни, които наложиха глоби срещу Qualcomm и я принудиха да промени някои от практиките си. Qualcomm обжалва някои от тези случаи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:15 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още