IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Uber разчиства пътя за инвестицията на SoftBank

Benchmark ще се откаже да съди Каланик, а той ще склони на смени в Борда на директорите

10:03 | 13.11.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Бордът на директорите на американския стартъп Uber Technologies Inc е разчистил пътя за влизането чрез инвестиции на консорциум, начело на който е японската Softbank, като по този начин ще се разреши съдебна битка между бившия главен изпълнителен директор Травис Каланик и водещ акционер, предава Bloomberg.

Компанията за рисков капитал Benchmark, ранен инвеститор с място в Борда на компанията за споделяне на автомобилнит превози, и Каланик са постигнали споразумение за условията на инвестицията на SoftBank, която може да достигне 10 млрд. долара, твърдят двама източници, запознати с въпроса. Бордът на Uber се съгласи преди повече от месец да вкара SoftBank в качеството на инвеститор и член на Борда, но преговорите бяха забавени от текущата битка между Benchmark и Каланик. 

SoftBank ръководи консорциум от инвеститори, които планират да инвестират между 1 млрд. и 1,25 млрд. долара и да закупи до 17% от съществуващите акции от инвеститори и служители във втора сделка. Условията се очаква да бъдат подписани до часове, казва един от източниците.

От Uber не са коментирали темата пред агенцията.

Компанията се оценява на 68 млрд. долара, което я прави най-високо оценената компания, подкрепяна от рискови инвеститори в света. Очаква се инвестицията на SoftBank да бъде при същата оценка, така че компанията няма да претърпи намаляване на стойността въпреки последните сътресения и правни проблеми.

Завършването на сделката със SoftBank би позволило на Uber да отвори нова глава след година на противоречия, включително оставката на Каланик, напускането на няколко висши ръководни кадри, твърденията за сексуален тормоз и дискриминация и множество федерални наказателни производства. Сделката е свързана и с нови правила за управление, които имат за цел по-равномерно разпределяне на властта и привличане на повече надзор към компанията.

Също така тя би била голяма победа за новия главен изпълнителен директор на Uber Дара Косровшахи, който служи като посредник, за да помогне за сключването на споразумението, твърди трето лице, запознато с темата.

За да позволи сделката да продължи, Benchmark се е съгласила незабавно да прекрати делото срещу Каланик, което поде през август в опит да намали властта на бившия изпълнителен директор на компанията, казва един от източниците. След успешното приключване на инвестицията в SoftBank Benchmark ще оттегли напълно делото.

Говорител на Benchmark не е коментирал темата, както и говорител на Каланик.

На свой ред Каланик трябва да получи одобрение от мнозинство от борда, ако иска да замени членове в борда. Освен собственото си място Каланик контролира още две места в борда, които са заети от Урсула Браун, бившия главен изпълнителен директор на Xerox Corp, и бившия главен изпълнителен директор на Burnett Lynch & CO Inc. Джон Таян. Каланик ги назначи през август, без да се консултира предварително с борда.

Управителният съвет на Uber вече одобри редица реформи в управлението, които зависят от завършването на сделката с SoftBank. Те включват премахването на свръхправата за гласуване, които дадоха на Каланик и неговите съюзници извънредна сила, като добавиха нови независими директори и увеличиха размера на местата в борда до 17.

Uber планира да пусне рекламна кампания в печатни медии, информирайки инвеститорите за покупката на акции. SoftBank ще предложи цена, при която ще купува акции, а ако няма достатъчно купувачи, тя може да предложи по-висока цена или да се откаже. Компанията заплаши, че ще инвестира в конкурента Lyft, ако не сключи сделка с Uber.

Вижте коментар по темата на Питър Елстром от Bloomberg News!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:27 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още