IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германският производител на обувки Birkenstock спира продажбите в Amazon

Американският онлайн концерн не е направил достатъчно, за да преустанови продажбата на фалшификати

15:56 | 01.01.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Магазин на марката в Дортмунд. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Магазин на марката в Дортмунд. Снимка: архив Ройтерс

В рамките на спора за фалшифицирани сандали германският производител на обувки Birkenstock удря доста сериозна плесница на американския онлайн търговец Amazon. Според решение на съда в Дюселдорф американската компания няма да има вече правото да насочва клиенти към своя сайт заради т. нар. Реклами с печатни грешки, предава DPA.

Amazon e активирала доста реклами, които при търсене в Google на термини като  "Brikenstock", "Birkenstok" или "Bierkenstock" насочват търсещите към предложения на Amazon, които частично съдържат фалшифицирани обувки на германската компания, известна със сандалите си с коркова подметка. Според съда може да се стигне до заблуда на клиентите, които може да не разберат, че попадат на съдържание, което не рекламира оригиналната продукция.

Ето защо от днес Birkenstock преустановява сътрудничеството си с Amazon, включително и с европейските сайтове на търговеца, тъй като той не е сторил достатъчно, за да предотврати разпространението на фалшификатите на своята платформа. 

„За нас Amazon е съучастник", казва главният изпълнителен директор на Birkenstock Оливер Райхерт пред Spiegel.

Като цяло Birkenstock си сътрудничеше с Amazon над седем години. Според Райхерт обаче точката на замръзване е била достигната, след като редица клиенти на Amazon са се оплакали на „горещата“ линия на Birkenstock от фалшива стока. 

„Тъй като хората, разбира се, са вярвали, че са купили оригинални продукти. А става дума за евтини копия. Това е огромен проблем. Обяснете на един подобен клиент защо ние не можем да поправим обувката му, която той е купил от очевидно реномиран сайт, като Amazon. Най-късно сега ни стана ясно – край с тези неща“.

В САЩ Birkenstock преустанови дейността си с онлайн компанията още преди година. От Amazon не са коментирали темата и съдебното решение пред Ройтерс. Говорител на концерна обаче подчертава, че „в Amazon е забранена продажбата на фалшификати“.

„Отдавна оказваме натиск в международен мащаб да убедим Amazon да изпълни задълженията си като оператор на най-голямата в света търговска онлайн платформа", се посочва в писмото на мениджмънта на германската компания към служителите ѝ.

Сътрудничеството ѝ с други интернет търговци остава без промяна.  Според експерти от бранша компанията продава голяма част от стоките си в традиционни магазини, както и в по-големи универсални търговски центрове.

С ниво на осведоменост за марката от над 80% Birkenstock е една от петте най-големи световни марки обувки. С около 3000 служители това традиционно семейно предприятие от шесто поколение е и един от най-големите работодатели в германската обувна промишленост. Историческите корени на фирмата могат да бъдат проследени още от 1774 г.

Компанията обаче става глобален играч в края на 70-те години на миналия век. Произведени в Германия, сандалите се продават в 90 страни на всичките пет континента. В допълнение към легендарните сандали производителят предлага и все по-голям набор от закрити и детски обувки, както и специализирани продукти за търговците на дребно на ортопедични продукти. Групата е със седалище в Нойщад. Германската компания има и свои собствени продажбени офиси в САЩ, Бразилия, Китай, Япония, Дания, Испания и Великобритания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още