IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сапунът също е виновен за замърсяването на въздуха

Боите и сапуните се конкурират с транспорта като водещ замърсител на въздуха в градовете

15:19 | 18.02.18 г. 3
<p>
	Работници опаковат сапун във фабрика в Банкок, Тайланд. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Работници опаковат сапун във фабрика в Банкок, Тайланд. Снимка: Архив Ройтерс

Химикалите в потребителски продукти, които се използват в ежедневието, като сапун и бои, са основен източник на замърсяване на въздуха, сравним с изгорелите автомобилни газове, съобщи в. "Индипендънт".

Сапуните и боите изпускат значителни количества нефтохимикали и съперничат на транспорта като водещ замърсител на въздуха в градовете. 

Замърсяването на въздуха е на пето място в света сред рисковете за здравето. Властите в много държави са под натиск да осигурят по-чист въздух. Изследването на учени от американското Национално управление по изследване на океаните и атмосферата показва, че токсичните химикали в градска среда не са само от транспорта, информира БТА.

Учените са разгледали приноса на летливите органични съединения към замърсяването на въздуха. Това са химикали, които могат да произвеждат както фини прахови частици (ФПЧ), така и озон.

Съдържат се в много често използвани продукти като мастила, лепила, почистващи средства, продукти за лична хигиена, разтворители, парфюми, пестициди, произведени с нефтопродукти. Според американските учени тези ежедневни продукти са виновни за половината от летливите органични съединения в промишлените градове.

Резултатът е изненадващ, защото само около 5% от суровия нефт се рафинира до химикали за потребителски продукти, а от 95% се произвеждат горива.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 0
V.At.
преди 6 години
Закъсняваш с призива. Има цяла компактна група от населението отдавна придържаща се към този екологичен живот.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
Веско
преди 6 години
Самото потребление замърсява земята, а потребителите се увеличават и растева иска да потребяват повече! Затова съм противник на манипулацията "нова" кола или особено зарибявката нов "телефон"!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 0
majnata
преди 6 години
Да ограничим къпането , а ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още