IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Скарлет Йохансон срещу Disney: Дали актьорите скоро ще споделят стрийминг пая?

Отговорът на компанията на делото, заведено от актрисата, казва ясно, че тя няма да споделя тези приходи

11:03 | 16.08.21 г. 8
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Оливия де Хавиланд, звезда от „Отнесени от вятъра“, разпали Холивуд през 40-те години на ХХ век с дело срещу мощното студио Warner Bros.

Де Хавиланд се опитва да се освободи от договора си с Warner, защото смята, че той я ограничава само до посредствени роли. Тя печели делото, което нанася удар върху обвързващите големи студийни договори по онова време, и дава на актьорите ниво на независимост, което е запазено и до днес, пише FT.

По подобен начин Скарлет Йохансон, една от най-известните съвременни актриси, заема правна позиция срещу голямо студио. Тя твърди, че Disney използва филма „Черна вдовица“, за да примами хората към своята услуга за стрийминг в неин ущърб, тъй като бонусът ѝ е обвързан с боксофис продажбите.

Преговорите между актьори и студия често са напрегнати. Битката на Йохансон се откроява, защото стана публично достояние по зрелищен начин и предизвика драматични реакции в Холивуд. Един филмов критик заяви, че заради това киното никога няма да бъде същото.

Докато обаче Оливия де Хавиланд влиза в историята със своя процес, шансовете на Скарлет Йохансон изглеждат доста по-малки, посочва медията.

През последните седем десетилетия, тъй като на актьорите беше позволено да „работят на свободна практика“ в студията, те се радваха и на значителни лостове. Най-висшият ешелон от звезди започна да получава дял от печалбите от филмите, което приведе в съответствие интересите на двете страни, защото така споделят и загубите.

Стриймингът разкъса този модел. Disney и Wall Street гледат на абонатите като на показател за успех, а приходите от касите на кината. Освен това компаниите не споделят приходите от абонаменти с актьорите.

Disney отвърна на делото на Йохансон с остри критики. Компанията я обвинява в „безчувствено пренебрежение“ към пандемията и привлича вниманието към хонорара ѝ в размер на 20 млн. долара.

Един дългогодишен изпълнителен директор на студиото вярва, че пламенният отговор на Disney е опит да се направи ясно предупреждение за бъдещите филмови печалби. На практика компанията казва: „Никога няма да получите дял от това“.

Warner и Netflix раздадоха чековете предварително, като плащанията бяха такива сякаш всеки филм е хит в боксофиса. Disney явно смята, че компанията е по-силна от лошата реклама или ядосаните актьори.

Делото на Йохансон се опира на формулировката в договора ѝ, която обещава широко излъчване на продукцията. Дали това обаче включва и стрийминга? Дори и тя да спечели делото, то едва ли ще предизвика преломния момент, на който актьорите се надяват.

Актьорите имат по-малко влияние в ерата на стрийминга по няколко причини. След историческата консолидация няколко големи играча ръководят целия бизнес. Популярната интелектуална собственост се превърна в най-желания актив - по-желан, отколкото да привлечеш Том Круз или Скарлет Йохансон за роля. Студията искат франчайзи, които да произвеждат филми и телевизионни сериали, за да поддържат интереса на абонатите. (Disney върти 10 предавания само от франчайза на „Междузвездни войни“).

Влиянието на актьорите е допълнително подкопано, защото те дори не знаят колко успешни са техните филми. В миналото резултатите от боксофиса присвояваха ясна доларова стойност на филм, гарантирайки на актьорите специфичен бонус или процентно плащане. При стрийминга собственикът на платформата е единствената страна, която знае точно колко хора са гледали конкретен филм или как са се променили  данните за абонаментите.

В този нов световен ред Йохансон може по-скоро да изпадне в ситуацията на Тейлър Суифт, отколкото да постигне победата на Оливия де Хавиланд. През 2014 г. Суифт, по това време несъмнено най-финансово успешният музикант в света, бойкотира Spotify и направи поредица от изявления за заплащането на музикантите. След три години тя се предаде, тъй като Spotify толкова се разрасна, че вече не може да бъде пренебрегнат канал за разпространение на музика. Днес Суифт благодари на Spotify, че популяризира музиката ѝ.

След като спечели 104 милиона абонати само за година и половина, Disney Plus вече си осигури място на пазара за стрийминг. Поредицата за супергерои на компанията ѝ дава още по-голяма сила. Получаването на роля във филм на Marvel може да изстреля кариерата на актьорите.

Не е ясно дали хладнокръвният подход на Disney ще доведе до промяна в договорите с актьорите занапред. Холивуд е в разгара на дигиталната цифрова революция и светът все още се бори с пандемията. Едно е сигурно – войната между студиата и актьорите ще продължи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:51 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 2 rate down comment 3
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Само човешката глупост е по-голяма от лакомията. Може би иска 50/50 да делят...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 1
mrynmryn
преди 2 години
Тя играе прилично, но според мен доста филми ще са по-добри, ако се махнат някакви набедени за актьори, особено по нашите ширини.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 2
mrynmryn
преди 2 години
До колкото знам Робът Дауни Дж. също се е отказал, както и Крис Евънс.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 2
Oбичам България
преди 2 години
Какво отказване? Цикълът просто свърши. В следващите десет филма от тази "вселена" Скарлет няма роля.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 6
pioner
преди 2 години
Disney е олицетворение на дълбоката държава в САЩ. Скарлет Йохансон просто си е подписала професионалната смъртна присъда.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 3
khao
преди 2 години
а иска ли компютърно генерирана скарлет, а ? :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 3
mrynmryn
преди 2 години
"Disney явно смята, че компанията е по-силна от лошата реклама или ядосаните актьори." - нещата са 50/50, като се има предвид, че тя е водеща роля в една от поредиците, това означава, че всички филми от тая поредица, в които тя би трябвало да участва, трябва да се променят/спрат. Всичко това щеше да е ок, ако и други актьори от същата поредица, не се бяха отказали да участват повече в нея. Те вероятно си избиха парите от покупката на Марвел отдавна, но едва ли искат да спрат приходите от там.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още