IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дългът и икономиката - по света и у нас

Съотношението на общия дълг към произведеното в българската икономика се равнява на 165,72% - много по-ниско от това на редица други държави

08:09 | 06.03.15 г. 68
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Дългът и икономиката - по света и у нас

През 2014 г. общият дълг на икономиката на България, т.е. на правителството, търговските банки, фирмите (нефинансови и финансови) и домакинствата – заема дял от 165,72% от брутния вътрешен продукт (БВП). Това показват изчисленията на Investor.bg на база данните за брутния външен дълг на страната и паричната статистика, публикувани от Българска народна банка (БНБ), и на данните за вътрешния държавен дълг, изготвяни от Министерството на финансите (МФ).

Изчисленията са провокирани от публикуван в сайта ZeroHedge анализ за дълговете в световен мащаб, базиран на данни от доклад на McKinsey Global Institute, озаглавен Debt and (not much) deleveraging. Изследването е от февруари 2015 г. и обхваща 22 развити и 25 развиващи се икономики, като не включва България.

В този ред на мисли логичен е въпросът - къде сме ние спрямо останалите страни не само в света, но и в частност – на Балканския полуостров. 

Според използваната от McKinsey Global Institute методология „дългът“ на дадена страна са всъщност инструментите на кредитния пазар, т.е. отпуснатите кредити и емитираните облигации. Съответно общият дълг на дадена държава се получава от сбора на задълженията по всички видове кредити на домакинствата, фирмите (финансови и нефинансови) и правителствата, както и емитираните облигации от страна на корпорациите, централната власт, местните управи и държавните и общински предприятия.

Разбира се, правят се и няколко допускания. Например, в задълженията на домакинствата не се включват всички техни финансови и физически активи. Към дълговете на фирмите не се добавят задълженията за пенсии към персонала. От задълженията на финансовите предприятия (банки, застрахователи, пенсионни фондове и други) са извадени краткосрочното междубанково финансиране и направените депозити при централната банка. От правителствените дългове пък са извадени отпуснатите кредити от едно министерство на друго, например, където има такива случаи.

Използването на методологията на McKinsey Global Institute, съобразявайки се с всички допускания, би било трудоемко. Ето защо най-близка, макар и не толкова точна, представа за общия дълг към БВП дава сборът на брутния външен дълг, задълженията по кредити на домакинства и фирми, информация за които предоставя паричната статистика на БНБ, и на вътрешния държавен дълг според данните на МФ.

Тъй като брутният външен дълг включва само задълженията на резиденти към нерезиденти, т.е. не дава яснота какви, например, са задълженията на българските граждани и фирми към местните банки и правителството, използваме директно данните от паричната статистика. Вътрешният държавен дълг формира задъпженията на правителството към резидентите.

В края на 2014 г. общата сума на отпуснатите кредити за населението, нефинансовите и финансовите предприятия възлиза на 50,387 млрд. лв. Брутният външен дълг пък възлиза на 39,558 млрд. евро – в евро, защото БНБ отчита показателя в единната европейска валута. Тогава левовата равностойност на задълженията е 77,396 млрд. лв. Вътрешният държавен дълг пък възлиза на 8,252 млрд. лв.

Така резултатът от сбора на кредитите за резидентите, брутния външен дълг и на вътрешния държавен дълг е 136 млрд. лв.

Използвайки прогнозната оценка на БНБ за размера на БВП през 2014 г., която е за близо 82,073 млрд. лв., съотношението на общия дълг към произведеното в икономиката се равнява на 165,72%. Само делът на брутния външен дълг пък възлиза на 94,3%, показват данните на централната банка.

Отделно, гледайки само държавния дълг на България към БВП, който към края на януари 2015 г. спадна до 25,2%, след като изпрати 2014 г. при 27,1%, страната ни се нарежда сред отличниците в Европа по този показател.

Сред страните от Балканския полуостров страната ни е на първа позиция от положителна гледна точка. Сърбия има дълг към БВП в размер на 63,9 на сто към края на 2014 г. При Румъния делът е 38,4 на сто, а при Македония – 28,21 на сто. Останалите две страни, с които България граничи – Гърция и Турция, имат дългове като процент от БВП от съответно 175 на сто и 33 на сто.

Но поглеждайки грубите изчисления за общия дълг в българската икономика, позицията на страната ни в класациите се променя.

Таблицата от доклада на McKinsey Global Institute, публикувана по-долу, показва „най-големия проблем на съвременния свят“, както го оприличава ZeroHedge в своята статия, а именно, че най-малко девет държави имат съотношение на дълга спрямо БВП от над 300%, както и че огромен брой страни – 39 на сто, имат дълг към БВП от над 100%.

Ако някой продължава да си задава въпроса защо световните централни банки бързат толкова много да генерират инфлация от нищото, пренебрегвайки потенциалната глобална опасност от хиперинфлация и сривове на борсите, отговорът е прост и се вижда отлично на таблицата, допълва ZeroHedge.

Казано накратко, основната причина за този балон е Федералният резерв на САЩ. Централната банкова институция в Щатите надува този дългов балон в опит да стимулира растежа. САЩ се ползват и с привилегията въпреки огромните си задължения да имат топ рейтинги от всички големи кредитни агенции, което допълнително стимулира правителството отвъд Океана да не бърза с изчистването на дълговете си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 07:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

18
rate up comment 2 rate down comment 5
data
преди 9 години
Въпрос : правил ли си някога международен банков превод ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 7 rate down comment 5
michaelis
преди 9 години
В историята до сега както се вижда от време оно с единна валута не става, тряя да са няколко. Това вече го бях писал там с един пример с клъстърите сървъри. Не може да има само един master server, защото ако стане нещо с него всичко отива да спи. Така и с долара, ей ги са отскубват се полека лека и вместо американците да им праат теманета и да ги ухажват да продължат да им ползват долара - те им се дръвчат още повече, което от своя страна засилва желанието и омразата на другите. Искат да изхвърлят Русия от SWIFTa ами с тва ше си вкарат *** автогола, тея си напрайха собствена тъпня и ше я инсталират на разни Венецуели, С.Кореи, Куба и т.н. на всички не доволни. В днешния свят не стааа с камшик тряя с блага дума и да се разберат ако искат да останат на кормилото, ако неее падението ше е от високо
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 9 rate down comment 5
data
преди 9 години
Само че това го знаят и хамериканците и не случайно обвързват основните страни който имат капацитета да изградят световна валутна система ( Китай и ЕС ) с многопластови търговски споразумения :) :) Демек нещата не са толкова прости колкото му се струва на михалеса
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 17 rate down comment 1
SSIW
преди 9 години
Прав е data за това, че при доларова световна икономика, този който управлява долара в най-груби линии определя както размера на глобалната икономика, така и на кого, каква част/обем от тази икономика да бъде дадена. Иначе аз лично споделям твоето виждане, че този натиск, който оказва кризата и налагането на американските интереси върху останалите играчи (при това във все по-засилващ се ущърб за останалите заради кризата), ще доведе в някакъв момент до появата и на друг(и) икономически/политически полюси, т.е. до раздробяване на това единно (в световен мащаб) валутно-икономическо пространство.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 9 rate down comment 5
michaelis
преди 9 години
еми не виждаш ли, че натам отиа раотата тоя па да не мислиш, че от мене зависи ?!? Това изявление долу е от министъра там на Казахстан да не е от blitz.bg ?!? Аз не искам да се преебва всичко, но тея твойте хора сами си го праат саааа аз ли съм виновен ?? Нали написах в предния коментар кво е най-добре, ама ти САЩ та САЩ долара та долара... еми ако САЩа продължават да са *** ше им се *** века те са само 318 млн. не са цялата вселена ??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 5 rate down comment 4
data
преди 9 години
А ти нали твърдеше че до 2018 долара ша съ капичне ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 8 rate down comment 5
michaelis
преди 9 години
мани до datata той е шушумига ... :)) кой немал достъп до "американската система" - духал ..... пффф глусти. Аз не искам съвсем долара да се преебе, а и той няма да се преебе от днеска за утре, просто да се посвият перките и да нямат такова влияние. Когато има мултиполярен свят, а не само от "богоизбраните" да зависи всичко - тогава става. Искаш да вземеш заем в долари, евра, юани, рубли бла бла бла ок взимаш и плащаш при което системата да е мултифункционална, а не на data фантазиите .... :)) И като Конгреса на САЩа се надува на някой, тоя някой ше плаща с друго и няма санкции тва е. Very Simple. Ако има санкции то трябва да се гласува на международно ниво от всички държави не само от краварите или от китайците и руснаците и т.н. Всички да имат глас дори и Сомалия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 9 rate down comment 1
Mesoiadess
преди 9 години
Това което се вижда е начина на "оправянето" :)))))За Ирландия примерно която е излязла от спасителната програма с покачване от 172% на дълговете .Европа се е опрайла .....................
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 7 rate down comment 4
SSIW
преди 9 години
На "каубойците" проблема е как да си "изчистят" дълговете и същевременно долара да остане доминираща/резервна валута за световната икономика. Хиперинфлация на долара не е вариант, защото ще даде мн сериозен тласък на тези процеси, които се стремят да създадат алтернативни на долара валутно-икономически пространства. Остава втория вариант : "На всеки, който дължим пари - прощаваме".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 10 rate down comment 4
data
преди 9 години
Таблицата просто показва че който има достъп до световната ( американската ) кредитна система расте , който няма - духа супата . И сега въпросът е : кой определя кой заслужава и кой не ? :) Някой страни получават правото да разгъват до безкрайност финансовия лост а други не :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още