IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Може ли безусловният базов доход да пребори бедността?

Според икономиста Георги Ангелов безусловният базов доход има почва само в богатите държави

18:58 | 26.01.14 г. 80
Може ли безусловният базов доход да пребори бедността?

Безусловният базов доход има почва само в страни като Кувейт, Норвегия и в най-богатите държави, заяви в ефира на Bulgaria On Air Георги Ангелов, старши икономист в Институт “Отворено общество”.

По думите му богатството на едно общество се определя от това дали то има реален производствен капацитет.

Предприемачът и политик Тони Баждаров, който защитава тезата, че безусловният базов доход може да има успех у нас, коментира, че човек може да живее достойно нетно с 1000 лева на месец, Той твърди, че финансирането на безусловния базов доход не бива да е за сметка на бизнеса и подчертава, че това е социален дивидент, а не работна заплата.

Баждаров вижда проблема в платежоспособното търсене в България. По думите му над 70% от хората у нас са неплатежоспособни и техният броя расте, защото страната има сбъркана парична политика.

Той настоява за реформа на цялата данъчна система - не трябва да има никакви данъци освен ДДС, акцизи и символичен имуществен данък. Според него ставката за ДДС трябва да е 400% върху облагаемата основа.

Ангелов обаче защитава тезата, че това, което има реално значение, е парите да бъдат стабилни. По думите му никоя социална държава не може да се справи с 400% ДДС. Без производствен капацитет, увеличаването на данъците би довело до по-голямо увеличаване на бедността, категоричен е той

Според Димитър Вучев, редактор в Investor.bg, единствено решение на въпроса за свиването на пропастта между бедни и богати е създаването на условия бедните да настигнат богатите, а не богатите да бъдат “наказани” и богатството им да бъде разпределено “справедливо”. По думите му темата за неравенството е била един от акцентите на Световния икономически форум в Давос. Вучев не вижда в безусловния базов доход реално решение на проблема и твърди, че никой няма изгода бедните да продължат да бъдат изоставащи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:25 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 6 rate down comment 30
remarek
преди 10 години
Димитър Вучев, редактор в Investor.bg - след тази глупост, която каза, наистина ли тоя човек работи все още при вас?!?!? Глупостите на Георги Ангелов ще ги коментирам друт път, когато неолибералния му мозък разбере на какъв грешен път е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 19 rate down comment 4
deant
преди 10 години
Ако деноминацията е това, което случи на лева след борда въвеждането на ББД ще ре-номинира(ако може да се каже така). Т.Е. 0 (нула) лева ще се преместят на 800 лв (новата нула), което ще рече че с тези пари няма да можеш да си купиш повече от 1 хляб (щото дъвките са по скъпи вече). Разбира се борда трябва да бъде предоговорен от 1.95 лв на около 1800 лв за евро. Тогава излиза, обаче че държавата трябва да напечата МНОГО левови банкноти от по 800 лв и да ги праща на всички пълнлетни да си бършат задниците с нея. Това не само, че няма да помогне, ами ще засили спиралат а надолу, защото хартията за печатаи разходите по разноса ще са в пъти повече от стоиността на всяка банкнота. Друг вариант да бъде изпълнено това в състояние на борд няма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 18 rate down comment 4
бай Промо
преди 10 години
Другарят Т.Б. да вземе да си състави целия формален модел на 'икономическата' си теория, а не да решава задачата със система от две уравнения ...при пет неизвестни.1. Като му пречи фиксинга на лева към еврото може да си направи една цифрова крипто-валута (освен лева и еврото, а не вместо тях). Лошото е, че ще му трябват поне 10 000 човеко-часа за да разбере как работи системата за кодиране на информацията при цифровата валута.2. Каквато и валута да си направи, трябва да има стойност зад валутата (стоки, услуги, доверие на потребителите във валутата и т. н.), като тази стойност става неразделна част от валутата. Няма как да разменяш нула срещу стойност и да твърдиш, че уравнението ти излизало безпробелмно.3. За да раздава стоки и услуги с каквато и да е валута трябва да ги има на разположение тези стоки и услуги преди да 'отпечатва' валутата и валутата да се търкаля на пазара срещу предоставяне на стойност - за никой момент от цикъла няма как 'просто да се раздава' ей така срещу нищо
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 1
Чърчил
преди 10 години
400% ДДС ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още