IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Може ли безусловният базов доход да пребори бедността?

Според икономиста Георги Ангелов безусловният базов доход има почва само в богатите държави

18:58 | 26.01.14 г. 80
Може ли безусловният базов доход да пребори бедността?

Безусловният базов доход има почва само в страни като Кувейт, Норвегия и в най-богатите държави, заяви в ефира на Bulgaria On Air Георги Ангелов, старши икономист в Институт “Отворено общество”.

По думите му богатството на едно общество се определя от това дали то има реален производствен капацитет.

Предприемачът и политик Тони Баждаров, който защитава тезата, че безусловният базов доход може да има успех у нас, коментира, че човек може да живее достойно нетно с 1000 лева на месец, Той твърди, че финансирането на безусловния базов доход не бива да е за сметка на бизнеса и подчертава, че това е социален дивидент, а не работна заплата.

Баждаров вижда проблема в платежоспособното търсене в България. По думите му над 70% от хората у нас са неплатежоспособни и техният броя расте, защото страната има сбъркана парична политика.

Той настоява за реформа на цялата данъчна система - не трябва да има никакви данъци освен ДДС, акцизи и символичен имуществен данък. Според него ставката за ДДС трябва да е 400% върху облагаемата основа.

Ангелов обаче защитава тезата, че това, което има реално значение, е парите да бъдат стабилни. По думите му никоя социална държава не може да се справи с 400% ДДС. Без производствен капацитет, увеличаването на данъците би довело до по-голямо увеличаване на бедността, категоричен е той

Според Димитър Вучев, редактор в Investor.bg, единствено решение на въпроса за свиването на пропастта между бедни и богати е създаването на условия бедните да настигнат богатите, а не богатите да бъдат “наказани” и богатството им да бъде разпределено “справедливо”. По думите му темата за неравенството е била един от акцентите на Световния икономически форум в Давос. Вучев не вижда в безусловния базов доход реално решение на проблема и твърди, че никой няма изгода бедните да продължат да бъдат изоставащи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:25 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

14
rate up comment 36 rate down comment 1
Biso
преди 10 години
Много ми е чудно, "справедливо преразпределение" от гледна точка на кого?От гледна точка на лекар, който учи и специализира 11 години. След това продължава да чете и да ходи на семинара, за да е в час с най-новите лекарства и методи на лечение. Ежедневно носи отговорност за човешки живот.Или от гледна точка на един неграмотен ( роми и не само ), който никога не е доволен и всички са му виновни. Даже когато отиде на лекар, води със себе си цялата рода и по време на прегледа заплашва лекаря с насилие, че и на края за изпроводяк го и пребива ( последния пример от гр. Луковит ).И когато се стигне до парламентарни изботи, срещу 25К лекари гласуват 500К неграмотни, какво правим тогава???Единствено решение може да се окаже, на парламентарни избори да имат право на глас само лица, плащали данъци за определен изминал период. Или гласа на лице, неплащало данъци да се смята не за цял глас, а на пример за 1/4 ( за да няма дискриминация ). Или Вие имате друго мнение по въпроса?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 15 rate down comment 10
SS-23
преди 10 години
Аз от кога говоря, че няма ли справедливо преразпределение, няма равновесие в системата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 11 rate down comment 2
deant
преди 10 години
Т.Е. 0 (нула) лева ще се преместят на 800 лв (новата нула), което ще рече че с тези пари няма да можеш да си купиш повече от 1 хляб (щото дъвките са по скъпи вече).----това къде го изпусна в цитата?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 14 rate down comment 16
kane
преди 10 години
ББД сам по себе си не е достстъченЗа да бъде вярно уравнението трябва заедно с ББД да се въведе и МГДМГД - максимум годишен доходМГД трябва да бъде най-горното стъпало на СИЛНО ПРОГРЕСИВНА ДАНЪЧНА СКАЛАи така уравнението е вярноС наличието на ББД и МГД се гаранчтираче няма да има гладни и бездомнии че няма да има олигархи и монарси разполагащи с огромни ресурси в състояние да диктуват политиката на цели държави, купуват избори, парламентаристи и т.н.В равенството или баланса във всяко нещо се крие успехаЛично мнение
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 16 rate down comment 10
kane
преди 10 години
Ангелов в крайна сметка е консерватор в политиката си. Либерал е само на пръв /за българите поглед/ Стреми се да консервира богатството само за богатите. И те му плащат за лобизма му из медиите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 10
kane
преди 10 години
Еми ти сам си заключил защо е нужно ББД!Защо да не се даде нещо което напрактика е със стойност близка до 0 на всички който са гладни. И точно това е целтта според мен - глада да бъде базата 0, а не заплата с която неможеш да оцелееш
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 32 rate down comment 6
alphaomega
преди 10 години
"Според икономиста Георги Ангелов безусловният базов доход има почва само в богатите държави"България Е БОГАТА държава, и то със огромен потенциал! Бедността е само в главите на хората! При тези дадености които имаме, достатъчно е да развием мащабно само 4-5 ключови сектора и можем да станем абсолютни лидери в цяла източна Европа. Проблема ни е в мисленето...... Хората са загубили вяра че нещата могат да случват. В следствие на "прехода" младите масово имат грешно мислене и бягат в чужбина да стават общи работници и прислуга.......вместо да бъдат предприемачи и професионалисти в Бг. Земятата ни пустее, а хората ходят да бачкат в селското стопанство на други държави. Вместо да сме най големия износител на висококачествени хранителни продукти в региона, ние внасяме *** на другите. Същото е и със леката промишленост. И със технологичните сектори.. ИТ..... И със туризма... потенциал за развитие има и то голям! Проблема е в хората. Няма вяра и мотивация...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 31 rate down comment 3
deant
преди 10 години
Точно затова човека е казал, че ББД могат да си позволят само силните и богатите държави които ти спомена. Та САЩ си го прилагат това без никакъв проблем от години. Схемата с купоните за храна FoodStamps. Никой ли не гледа статистиката, че на 7 000 000 души има само 2 400 000 работещи и 80% от тях (пак според статистики) работят за пари под минимума за оцеляване? Най-лесно е да махнем с ръка и да кажем "ще дадем на всичките 6 мил пълнолетни по 1000 лв" и икономиката ще фръкне. Егати решението. То така можем да решим и световния глад!!! Как никой не се е сетил досега!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 33 rate down comment 3
бай Промо
преди 10 години
Отн.: 'човек може да живее достойно нетно с 1000 лева на месец'По принцип е така, обаче човек може би трябва и достойно да си ги заработва, а не да му се раздават ей така - без да дава нищо в замяна на обществото. Ако се раздават безусловно на когото и да било пари, които да му стигат да си прекарва месеца - защо изобщо някой ще ходи на работа, а още по-малко за да работи ... и няма да си лафи по цял ден с колеги в кафето например или да гледа 'мъдри' идеи за бутане на валутния борд по TV.И още - бутането на валутния борд не е ли супер високорисково начинание ... с авантюристично-неизвестен край.И не е вярно, че зад еврото и долара не стои нищо - има разни оръжия, има други бази за изнудване, има сателити на психотрониката с неограничени възможности - това не ми се вижда да е 'нищо'.Как например, каква е технологията, да си събереш дълг от 16 трильона ... от глобална мутра No.1 в света? Как на практика ще стане тази работа?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 33 rate down comment 2
deant
преди 10 години
Играли ли сте някога онлаин игри? Вътре си правиш един герой джиткаш. Всяка си има виртуална валута. В прогреса започваш да изнамираш разни редки предмети, които струват адски много виртуални пари защото са редки и само определени хора са успели да ги намерят и продадат. Обаче в развоя на играта разработчиците постоянно добавят нови и нови неща към играта за да поддържат интереса, става така, че тези неща които си намирал в началото стават от "редки" - "често срещани" цената им се срива главоломно! С течение на времето дори точно тези предмети се дават на току що регистриралите се потребители като бонус. Е тогава те струват нула и вършат много малко работа, дори неможеш да оцелееш вече с тях защото примерно чудовищата са вече по-силни. Ето това е ББД - нещо което получаваш бързо и без усилия и точно заради това стойността му е близо до 0. Както и повечето неща, които се получават дарум и без усилие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още