IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България е на второ място в ЕС по брой проверки на ОЛАФ за миналата година

Над 1,2 млрд. евро от европейските пари са засегнати от измами и нередности, установи Европейската служба за борба с измамите за 2023 г.

21:33 | 18.06.24 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Над 1,2 млрд. евро от европейските пари са засегнати от измами и нередности, установи Европейската служба за борба с измамите (OLAF) за 2023 г. Над 1,04 млрд. евро от парите на данъкоплатците в ЕС, предмет на злоупотреба, следва да бъдат възстановени в бюджета на Евросъюза. Разследващите служители на организацията за борба с измамите през 2023 г. са засекли още 209 млн. евро, преди да бъдат неправомерно изразходвани, съобщи на сайта си данни от годишния си доклад ОЛАФ. 

България е на второ място по брой проверки, извършени миналата година. В нашата страна са направени 14 проверки, като по пет случая има препоръки за последващи действия. Най-многобройни са били проверките в Румъния (16), като по тях са били издадени десет препоръки заради открити нередности.

Според доклада през миналата година са приключили общо 265 проверки в страните от ЕС и в други държави, където се работи по проекти с европейски средства, и са били предприети 190 нови разследвания.

Освен средствата на ЕС, попаднали в погрешни ръце, OЛАФ е направила разкрития за контрабандисти, фалшификатори и митнически измамници, помогнала е за прилагането на мерките на ЕС за търговска защита и санкциите в подкрепа на Украйна и е продължи;а да разработва политики за предотвратяване и противодействие на променящите се модели на измами. OЛАФ също така е провела разследвания по подозрения за неправомерно поведение на служители или членове на институциите на ЕС.

Сред вътрешните разследвания най-многобройни са били свързани с дейността на служители на Европейската комисия, Европейския парламент и Европейската служба за външна дейност – 44 на брой. Повечето от тези случаи са завършили с препоръка на ОЛАФ за по-нататъшни действия.

Отбелязва се, че с участието на ОЛАФ миналата година са били проверявани съмнения за заобикаляне на санкциите, наложени от ЕС срещу Русия и Беларус заради военното нападение срещу Украйна. Европейската служба е проверила също данни за тайни търговски споразумения, манипулиране на процедури по обществени поръчки, съмнения за конфликт на интереси, подправени фактури, укриване на мита и за контрабанда.

Независимата организация в защита на парите на ЕС е започнала 190 нови разследвания след 1178 предварителни анализа, извършени от нейните експерти. ОЛАФ е докладвала на Европейската прокуратура за 79 случая, при които е възможно да са извършени престъпления.

 „2023 година беше свързана с борбата с измамите на всички фронтове. Настоящият доклад съдържа множество примери за случаи, в които OЛАФ и неговите партньори са работили заедно, за да помогнат за защитата на финансовите интереси на ЕС, гражданите, икономиката и върховенството на закона“, коментира генералният директор на OЛАФ Виле Итала.

Той посочва, че освен че има мандат да извършва независими разследвания, организацията играе и важна роля във връзка с политиките — през 2023 г. OЛАФ координира новия план за действие на стратегията на Европейската комисия за борба с измамите.

В ОЛАФ отчитат, че се извършват повече измами и нередности по цифров път. Примерите за разследвания за защита на парите на данъкоплатците в ЕС обхващат всички области на разходите на ЕС – от финансирането на регионални проекти до селското стопанство и научните изследвания.

При разследванията във всички държави членки на ЕС и в трети държави по отношение на митниците, ОЛАФ е открила опити за злоупотреба с митническите процедури за транзит, избягване на антидъмпингови мита, измами, свързани с произхода, занижаване на стойността на стоките. При работа с партньори са спрени различни видове трафик: фалшиви лекарства, половин милион фалшифицирани и потенциално опасни играчки, 6 милиона литра незаконно вино, бира и спиртни напитки, хиляди тонове незаконни отпадъци, отчете ОЛАФ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:29 | 18.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още