IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ОЛАФ установи злоупотреби с евросредства в ЕС за 1,77 млрд. евро

Измамите, водещи до нарушаване на финансовия интерес на ЕС, намаляват, но расте броят на грешките

13:36 | 28.07.23 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Архив Ройтерс
Снимка: Архив Ройтерс

През 2022 година злоупотребите, които не са непременно кражби, с европейски средства са на стойност 1,77 млрд. евро, сочи доклад на Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ). Броят на случаите се увеличава леко спрямо 2021 година - до 12,4 хил. Те обаче са с почти 8% повече от средногодишното за периода 2018-2022 година.

Прави впечатление, че измамите с европейски средства намаляват, но се увеличава броят грешките, които водят до нарушенията на финансовия интерес на ЕС. Става въпрос, например, за липсата на достатъчно контрол върху харченето на средства или лошото управление на фондовете. Въпреки по-големия брой случаи, във финансово отношение злоупотребите намаляват с 13 на сто спрямо 2021 година, докладва още ОЛАФ.

Едно от най-сериозните криминални нарушения на правилата е свързано с контрабандата и по-специално на цигари. Името на България също е част от доклада по отношение на контрабандата на цигари, заедно  с още 13 държави, които съобщават за общо 116 случая, довели до злоупотреби с 38 млн. евро евросредства. Най-много са случаите на контрабанда в Гърция (28) и Испания (17), а най-големите щети са нанесени в Белгия (22,6 млн. евро). България и Дания имат по един докладван случай на контрабанда на цигари, а щетите са съответно 10 хил. евро и 13 хил. евро. 

В доклада се обръща внимание, че 24 държави от ЕС работят за по-голяма защита на финансовите интереси на ЕС. В същото време и в Брюксел се водят дискусии за регламент в тази насока. Европейският съвет настоява за по-голяма прозрачност при харченето на европейските средства, цифровизацията на дейностите и управление на рисковете.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:08 | 11.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 1
cyclop
преди 8 месеца
ОЛАФ ДАВАЙ ДА ПРОВЕРИМ ЪРЦУЛА ЗА ВАЦИНИТЕ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още