IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ненков: Здравната система не работи никак зле за парите, с които разполага

Качеството на услугите ще се подобри с увеличаване на здравната вноска, посочи здравният министър

16:45 | 23.08.14 г. 51
Ненков: Здравната система не работи никак зле за парите, с които разполага

Здравната ни система не работи никак зле за парите, с които разполага, но върху нея не бива да се прехвърля безотговорността на някои хора към собственото им здраве, заяви служебният министър на здравеопазването Мирослав Ненков пред Дарик радио.

Според него качеството на предлаганата здравна помощ у нас ще се повишии с увеличаването на здравната вноска. „Безспорно хората ще подскочат, ако утре им кажем, че увеличаваме вноската, но откъде ще се вземат пари иначе“, попита министърът.

Системата обаче има нужда както от повече финансиране, така и от по-голям контрол върху течовете, изтъкна министърът.

Той посочи още, че е нужно увеличаване на екипите в Спешната помощ. Един от проблемите в областта, според здравния министър, е, че линейки са викани за случаи, които не са спешни и това отнема много голям ресурс.

„Така се получават драмите. Колегите в координационния център на Спешна помощ някак трябва да отсеят тези, които са много спешни, да изпратят там екип, а тези, които не са толкова спешни, да изчакат. Но това по телефона е изключително трудно, без да го видиш и прегледаш човека, не можеш да прецениш“, коментира Ненков

По думите му в центъра са опитни хора и в голям процент от случаите успяват да определят кой пациент е спешен, но оставеният на изчакване се чувства изоставен.

„Това наистина е ужасно, но на този етап такива са възможностите на спешната помощ. Трябва увеличаване на екипите - ако това стане и се подобри организацията на работа на спешната помощ, ефектът ще е двойно по-добър", добави Ненков.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

39
rate up comment 3 rate down comment 0
data
преди 9 години
:) не :) не съм доставчик на медицинско оборудване , а и доколкото знам от колеги в момента основните доставки вървят по европейски проекти . ТРезата ми е проста - всяко кръстосано субсидиране прикрива мазингьочите и не развива системата . Пример - Кремиковци кръстосано субсидирано в продължение на десетилетия като през цялото време беше брутално източвано от политически фирми и накрая беше нарязано на скрап
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
38
rate up comment 0 rate down comment 1
Ricco
преди 9 години
Нещо не те разбирам - искаш да се вдигнат данъците без никаква гаранция, че тези пари няма да бъдат прахосани и източени? Извинявай за въпроса, ама да не си доставчик на медицински консумативи или оборудване?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
37
rate up comment 4 rate down comment 1
data
преди 9 години
Да знам че ще изчезне мита за "държавата с най-ниски данъци" но поне ще е ясно кое колко струва в тази държава защото в момента това което се прави е че не се дават пари за осигуряване от страна на държавата а се раздува непрестанно чиновническият апарат с тези пари
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 4 rate down comment 0
IQ96
преди 9 години
Като се стигне до количествени показатели: .%, много може да се спори, но само едно не ми е ясно: кой слага минуси на Импа? Дали няма и четящи тоз сайт роми;-)???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 4 rate down comment 0
data
преди 9 години
Аз съм съгласен с теб че разликата от 4-те % пак от данъци ще дойдат , НО е от изключителна важност да не се допуска такова кръстосано финансиране защото единственото което се прави е чрез него да се прикриват политически далавери . Да знам че ако държавата започне да осигурява всички реално ще трябва да вдига данъците - но нали ще трябва политиците да го правят , да обясняват , да защитават логиката и т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 4 rate down comment 2
Ricco
преди 9 години
По въпроса за 4-те % дето държавата не ги плащала. Аз казвам - много добре, че не ги плаща защото иначе тия пари щеше да се наложи да ги вземе от нас с други данъци. Държавата, знаеш, основно от данъци се издържа. А другите данъци са достатъчно високи, че да се вдигат още. Заключение: парите са достъчно, просто много се източва! Там трябва да се натисне. Ако трябва да сложат камери във всеки кабинет и операционна и да се преглежда след това за всяка платена от НЗОК услуга какво точно е свършено. Мисля, че такова нещо вече е практика в САЩ (не само заради парите, а и за да се следи за лекарски грешки).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 1 rate down comment 2
Ricco
преди 9 години
"1.Масовото навлизане на технологиите няма как да не се отрази на финансирането."------------------Така е! Би трябвало новите технологии, както в други сектори (напр. информационните) да свалят цените. Ама не ги свалят. Защо според теб?"2.Изследванията лягат върху продължителността на живота а тя първо е доста осреднен показател и второ никъде не отчита качеството на живота."------------------Тук не ми се спори щото може много да задълбаем, но ще кажа само, че самата продължителност е показател за качеството на живота. Защото колкото по-дълго живееш значи толкова по-добър ти е живота. Преди няколкостотин години средната продължителност на живота е била само около 40 години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 6 rate down comment 0
data
преди 9 години
Ето ти и пример - извършена ти е медицинска манипулация за 1000 лв . През предходните 10 г . си осигурен 7 г. а 3 г не си осигурен . Чудесно - ЗК плаща 70 % или 700 лв. ти плащаш 30 % или 300 лв .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 6 rate down comment 1
data
преди 9 години
1.Надявам се правиш разлика между 3 и 10 г 2.Според мен не трябва да има възстановяване в заден период - плащаш си пропорционално за периода на не осигуряване 3.За мен има разлика - защото държавата като се прави на улава и не дофинансира осигурените от нея групи сваля качеството на услугите който аз ползвам
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 2 rate down comment 5
kalendar
преди 9 години
ми сега е същото, като това което описваш в #29 ама с 3 годишна давност. И ква е разликата?А ти май не четеш аз кво ти пиша-както и да го въртиш и да го сучиш, държавата ще си премести(евентуално) едни пари от единият джоб в другият джоб(ако и по принцип да няма право). Та няма разлика дали ще плаща 4% и после ще до финансира или ще плаща 8% и няма да дофинансира-парите в държавата пак ще са едни и същи. Не е това решението(поне за мен).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още