IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ненков: Здравната система не работи никак зле за парите, с които разполага

Качеството на услугите ще се подобри с увеличаване на здравната вноска, посочи здравният министър

16:45 | 23.08.14 г. 51
Ненков: Здравната система не работи никак зле за парите, с които разполага

Здравната ни система не работи никак зле за парите, с които разполага, но върху нея не бива да се прехвърля безотговорността на някои хора към собственото им здраве, заяви служебният министър на здравеопазването Мирослав Ненков пред Дарик радио.

Според него качеството на предлаганата здравна помощ у нас ще се повишии с увеличаването на здравната вноска. „Безспорно хората ще подскочат, ако утре им кажем, че увеличаваме вноската, но откъде ще се вземат пари иначе“, попита министърът.

Системата обаче има нужда както от повече финансиране, така и от по-голям контрол върху течовете, изтъкна министърът.

Той посочи още, че е нужно увеличаване на екипите в Спешната помощ. Един от проблемите в областта, според здравния министър, е, че линейки са викани за случаи, които не са спешни и това отнема много голям ресурс.

„Така се получават драмите. Колегите в координационния център на Спешна помощ някак трябва да отсеят тези, които са много спешни, да изпратят там екип, а тези, които не са толкова спешни, да изчакат. Но това по телефона е изключително трудно, без да го видиш и прегледаш човека, не можеш да прецениш“, коментира Ненков

По думите му в центъра са опитни хора и в голям процент от случаите успяват да определят кой пациент е спешен, но оставеният на изчакване се чувства изоставен.

„Това наистина е ужасно, но на този етап такива са възможностите на спешната помощ. Трябва увеличаване на екипите - ако това стане и се подобри организацията на работа на спешната помощ, ефектът ще е двойно по-добър", добави Ненков.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

19
rate up comment 1 rate down comment 0
deant
преди 9 години
пише се за мноо умен го изтървах
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 6 rate down comment 0
deant
преди 9 години
Проблема, че здравната система, както и повечето, да не кажа всички системи в нашата държава, са писани или наследени от некадърници (преди и след 89-та). Тая система специално е скована от кол и въже като някой е гледал, че зад океана нещо, решил че там работи и го сложил тука. След това се сетил, че през комунизма нащо приличало като да работи и го смесил с предното... така още 20 години и се е стигнало до сегашния буламач, който въпреки, че всяка година му вдигат драстично парите, те все повече не стигат. И за това не му прави чест на д-р Ненков, който се пише за мноо иначе, че е човек отвътре на системата и говори тъпотии...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 5 rate down comment 1
Ricco
преди 9 години
Ами той е казал - това за прага на финансиране, над който ефект почти няма е на Glied, S.A., Health Care Financing, Efficiency, and Equity, NBER, Cambridge, MA, 2008. Споменава и някаква скорошна публикация на "Форбс" с подобно съдържание. Другите му данни са от Световната здравна организация към 2011 г. Що се отнася до цената на споменатия скенер, нищо не пречи и 5'000 или 15'000 да е. Стига да има кой да ги даде, горна граница няма. Да не забравяме все пак, че в пазарната икономика основния закон е този за търсенето и предлагането и всяко нещо струва толкова, колкото пари има срещу него.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 4 rate down comment 0
data
преди 9 години
четох статията на хърсев .Не знам от къде си вади изводите *** аз знам че едно изследване с ПЕТ скенер е 3000 лв и изотопа го носят от Унгария всеки ден .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 10 rate down comment 0
data
преди 9 години
Искаш ли да ти направя една проста сметка ?Ти си млад човек и се осигуряваш 5 г. на средния осигурителен доход който в момента е мисля около 650 лв. Та 60 месеца * 650 лв. = 39000 * 8 % = 3120 лв. Не дай се боже опреш до болниците Един ром (***) който не се е осигурявал през тия 5 г. внася 33 вноски * 16,8 = 554,4 лв и вече е със СЪЩИТЕ права като теб . И това е напълно законно . На тоя същия *** може да му направят и операция за 100 к от здравната каса.Та преди да говорим за пари трябва да е ясно КОЙ плаща и КОИ са солидарните . Другото както каза Императора е ГРАБЕЖ ! Друг пример - един самоосигуряващ внася всеки месец 33,60 (420*8%) в здравната каса . Един прокурор с 2000 лв заплата не внася НИЩО - държавата уж го осигурява *** на 4 % и редовно закъснява с вноските към касата . Като отидат в болницата са равни ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 7 rate down comment 3
data
преди 9 години
календаре , аз съм измислил модел на здравно осигуряване и съм го писал в инвестора - *** кво от това ? Една система за да разберем дали е болна или здрава преди всичко трябва да е икономически издържана . Проблема в момента е че на база на сегашната система (финансова) на здравеопазване не може да се извлече вярната информация за да се вземат верните решения . Затова задача номер 1 е тази система да се постави на здрави основи - всички ползващи системата на солидарно здравеопазване да си плащат по равно ! От там насетне може да се мисли - много или малко е вноската , какъв пакет покрива и т.н. По същият начин стоят нещата и в пенсионното осигуряване !Проблема на солидарните осигурителните модели у нас е че те брутално се източват от държавата !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 7 rate down comment 0
deant
преди 9 години
и да го коментира-кел файда. ако ще се продължава с тоз резерв - да се събират доказателства да се вкарват в съда и да се приключва. Иначе да го дъвчем няма смисъл.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 1 rate down comment 3
kalendar
преди 9 години
ама така на ангро ли ще ги съкратим-60-70%? Не може ли 90% щото по-ми харесва числото?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 8 rate down comment 0
Ricco
преди 9 години
Според Хърсев никой не е прав - дори нашата здравна система е финансирана двойно над един праг над който колкото и пари да се дават, ефекта е минимален. Ерго, няма никаква нужда от повече пари - напълно е достатъчно да се затегне контрола и да се подобри ефективността! Ето (много ясно написано четиво):http://***.segabg.com/article.php?id=710843
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 9 rate down comment 7
alexx
преди 9 години
Ненков, здравната каса имаше 1,5 млрд лв резерв, които Боко и Дянков похарчиха за други цели. Коментар?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още