IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ненков: Здравната система не работи никак зле за парите, с които разполага

Качеството на услугите ще се подобри с увеличаване на здравната вноска, посочи здравният министър

16:45 | 23.08.14 г. 51
Ненков: Здравната система не работи никак зле за парите, с които разполага

Здравната ни система не работи никак зле за парите, с които разполага, но върху нея не бива да се прехвърля безотговорността на някои хора към собственото им здраве, заяви служебният министър на здравеопазването Мирослав Ненков пред Дарик радио.

Според него качеството на предлаганата здравна помощ у нас ще се повишии с увеличаването на здравната вноска. „Безспорно хората ще подскочат, ако утре им кажем, че увеличаваме вноската, но откъде ще се вземат пари иначе“, попита министърът.

Системата обаче има нужда както от повече финансиране, така и от по-голям контрол върху течовете, изтъкна министърът.

Той посочи още, че е нужно увеличаване на екипите в Спешната помощ. Един от проблемите в областта, според здравния министър, е, че линейки са викани за случаи, които не са спешни и това отнема много голям ресурс.

„Така се получават драмите. Колегите в координационния център на Спешна помощ някак трябва да отсеят тези, които са много спешни, да изпратят там екип, а тези, които не са толкова спешни, да изчакат. Но това по телефона е изключително трудно, без да го видиш и прегледаш човека, не можеш да прецениш“, коментира Ненков

По думите му в центъра са опитни хора и в голям процент от случаите успяват да определят кой пациент е спешен, но оставеният на изчакване се чувства изоставен.

„Това наистина е ужасно, но на този етап такива са възможностите на спешната помощ. Трябва увеличаване на екипите - ако това стане и се подобри организацията на работа на спешната помощ, ефектът ще е двойно по-добър", добави Ненков.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

29
rate up comment 8 rate down comment 0
data
преди 9 години
А и да стане ясно : аз не съм против ДЪРЖАВАТА да осигурява т.н. слаби социални групи . Аз съм против да не плаща РЕАЛНАТА стойност на това осигуряване . Да те питам - от къв зор ДЪРЖАВАТА плаща 4 % здравно осигурителна вноска ? И аз искам да плащам 4 % и да ползвам 100 % здравно обслужване !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 8 rate down comment 0
data
преди 9 години
Не искаш да разбереш че заради *** в момента е ПО-ЕВТИНО ДА НЕ СЕ ОСИГУРЯВАШ и това е направено от политическите партии с цел ЗАОБИКАЛЯНЕ НА СОЛИДАРНИЯ ОСИГУРИТЕЛНИЯ МОДЕЛ с цел малоумният им електорат да може да ползва здравни услуги на МОЙ гръб !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 6 rate down comment 0
data
преди 9 години
Ти нещо не ме разбираш или просто спориш по принцип . Аз не съм против солидарния модел в осигуряването - даже напротив ! Аз съм против като участник в солидарен осигурителен модел той да бъде торпилиран от страна на държавата и това РЕАЛНО ДА МИ СВАЛЯ КАЧЕСТВОТО НА ПОЛЗВАНИТЕ ОТ МЕН УСЛУГИ . Анадън му ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 5 rate down comment 0
data
преди 9 години
Искаш модел ? Ето ти : въвежда се 10 г. давност на осигуряването . Който се е осигурявал през всичките тези 10 г. получава 100 % безплатно обслужване . Който се е осигурявал 8 г. - доплаща 20 % от стойността на болничната дейност . Който не се е осигурявал плаща 100 % . Ако искаш се осигуряваш - ако не искаш не се осигуряваш .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 4 rate down comment 3
kalendar
преди 9 години
...кво правим с нея? Или тя да си умира, щото не е пестила, пък демократите от 97ма и изядоха парите(не го казвам като повод за спор кой кого 97ма, а като резултат от събитието). Не даваш решения, просто си недоволен, че от твоите пари някоя от слабите групи в обществото ще се възползва. Е-задълбай тая тема, как се променя това, виж държави където има практика със справяне с тия "слаби групи"(това са пенсионери, малцинства и т.н.-тия срещу които Императора роптае). Да знаеш, че начините са най-общо два: на Хитлер начина и чрез стимули. И двата стават с много пари. А резултата от простото "не им давайте" няма да е никак красив-даже *** трябва да ядат и да се лекуват. Няма значение дали ни се харесва или не и няма никакво отношение към парите. Ако тръгне да умира смяташ ли, че има нормален лекар дето ще го остави на стълбите пред Пирогов? В тоя ред на мисли-ако смяташ, че не са дискриминирани от лекарите жестоко се лъжеш-даже в различни отделения се опитват да ги напъхат, ако не ус
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 2 rate down comment 2
kalendar
преди 9 години
абсолютно не те разбирам и по комунистически и по социалистически и по капиталистически. И както казах-никъде в Европа не плащат еднаква ставка(поне до колкото съм запознат), но може и да бъркам. В Германия също е разчупен модела. Как да е-както казах очертаваш проблем и все още не виждам решението. Остави Императора как вика-режи до кокал 70%. Не е обосновано защо 70%, не е ясно по какви критерии. Освен това резни 100 000+ човека от работа за един месец и гледай кво става с икономиката. Ако държавата реши да накара държавните служители да си плащат вноските сами, то ще го направи както направи със военните преди това(правена е тая гимнастика)-ще им вдигне заплатите. Но не виждам как ще промени ситуацията това. Дори да има в НОИ повече пари в крайна сметка ще е от единият джоб в другият. Ако искаш премахване на солидарният модел(щото в момента е солидарен модел), то си кажи-нека е с индивидуални вноски. Е-аз съм против. Баба ми я погребах преди година и нещо, ама ако беше жива кво прав
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 3 rate down comment 0
data
преди 9 години
Ще си позволя да не се съглася с г-н Хърсев и с теб . 1.Масовото навлизане на технологиите няма как да не се отрази на финансирането 2.Изследванията лягат върху продължителността на живота а тя първо е доста осреднен показател и второ никъде не отчита качеството на живота .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 8 rate down comment 0
data
преди 9 години
Календаре , като истински социалист се правиш че не разбираш за какво иде реч ! Еднакво като УСЛОВИЯ не като абсолютна сума ! Демек - всички плащат 8% върху доходите си като разпределението за ЗК не са кой знае от какво значение но да кажем 50 / 50 е нормалното !Солидарния модел е толкова обрасъл от хора който го грабят ( не осигурените и държавните служители ) че дори не можем да разберем колко е реалния демографски проблем върху него ! Та моето послание е просто - преди да говорим за вдигане на осигуровките трябва да изчистят израстъците !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 3 rate down comment 0
Ricco
преди 9 години
"Еднакво плащат в Щатите-всеки квото си плати, това е."-----------Не е това даже и там! Това, че плащат еднакво не значи, че ползват еднакво. И там ползва повече този, който има повече нужда (това е смисъла изобщо да има колективна система). То ако беше "всеки квото си плати, това е", то няма нужда от застрахователни/осигурителни системи - всеки си открива банкова сметка и к'вото си внесе, това е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 3 rate down comment 1
kalendar
преди 9 години
извинявай, ама бъркаш тотално нещата. Солидарна система не значи това, което ти описваш. В Германия също не плащат еднакво. Даже май никъде в Европа не плащат еднакво. Еднакво плащат в Щатите-всеки квото си плати, това е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още