IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ненков: Здравната система не работи никак зле за парите, с които разполага

Качеството на услугите ще се подобри с увеличаване на здравната вноска, посочи здравният министър

16:45 | 23.08.14 г. 51
Ненков: Здравната система не работи никак зле за парите, с които разполага

Здравната ни система не работи никак зле за парите, с които разполага, но върху нея не бива да се прехвърля безотговорността на някои хора към собственото им здраве, заяви служебният министър на здравеопазването Мирослав Ненков пред Дарик радио.

Според него качеството на предлаганата здравна помощ у нас ще се повишии с увеличаването на здравната вноска. „Безспорно хората ще подскочат, ако утре им кажем, че увеличаваме вноската, но откъде ще се вземат пари иначе“, попита министърът.

Системата обаче има нужда както от повече финансиране, така и от по-голям контрол върху течовете, изтъкна министърът.

Той посочи още, че е нужно увеличаване на екипите в Спешната помощ. Един от проблемите в областта, според здравния министър, е, че линейки са викани за случаи, които не са спешни и това отнема много голям ресурс.

„Така се получават драмите. Колегите в координационния център на Спешна помощ някак трябва да отсеят тези, които са много спешни, да изпратят там екип, а тези, които не са толкова спешни, да изчакат. Но това по телефона е изключително трудно, без да го видиш и прегледаш човека, не можеш да прецениш“, коментира Ненков

По думите му в центъра са опитни хора и в голям процент от случаите успяват да определят кой пациент е спешен, но оставеният на изчакване се чувства изоставен.

„Това наистина е ужасно, но на този етап такива са възможностите на спешната помощ. Трябва увеличаване на екипите - ако това стане и се подобри организацията на работа на спешната помощ, ефектът ще е двойно по-добър", добави Ненков.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 18 rate down comment 0
kony
преди 9 години
Здр.осигуровки не плащат и други големи групи освен държ.администрация - военни, полицаи, пенсионери, инвалиди, студенти и докторанти, затворници, социално слаби и деца под 18г.т.е. около 3 900 000 лица. При население около 7 200 000 и малко над 2 млн.неосигурени излиза, че цялата система се крепи на вноските на около 1 300 000-този проблем при сегашната нормативна уредба не може да бъде решен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 14 rate down comment 3
kalendar
преди 9 години
100% си прав. Ама не даваш решение, а посочваш проблем. Ако почнеш да им взимаш осигуровките на държавните служители и без това ниската им заплата ще стане съвсем ниска. А това е предпоставка за още по-голяма корупция и за още по-кофти матрял сред работещите там. Между другото-раздуването на администрацията идва от администрацията в София, а не от тази в страната. ББ имаше и една две добри идеи(Господ да ми прости тия думи) и едната беше местенето на Агенции и т.н. по страната. *** не разбрах що не стана.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 17 rate down comment 0
data
преди 9 години
На първо място осъзнайте най накрая че солидарните системи са солидарни между ОСИГУРЕНИ ! Набийте си го в тъпите кратуни че не е нито нормално нито морално т.н. държавни служители да не се осигуряват лично , а държавата още веднъж след това да изпомпва солидарния модел като и тя не заплаща пълния размер на вноските !Набийте си го в тиквите че не е възможно 2,5 млн. работещи да осигуряват СОЛИДАРНО 7 млн. население . Откъде ще дойдат парите ? Ми много просто - държавата да престане да източва солидарния модел и едва след това да мислим стигат или не стигат парите !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 9 rate down comment 1
deant
преди 9 години
Иначе толкова веселият по Дарик д-р Ненков, тука яко се изложи!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 19 rate down comment 2
Jay Gould
преди 9 години
"Oткъде ще се вземат пари иначе?" - попита министърът. Ами няма да крадете толкова и няма да си назначавате всичката измекярска комунистическа рода в администрацията на по 2 бона заплата!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 0
Ricco
преди 9 години
"Системата обаче има нужда както от повече финансиране, така и от по-голям контрол върху течовете, изтъкна министърът."----------------Аз предлагам тоз път да се почне първом с контрола, пък после да видим!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 10
Ricco
преди 9 години
И колко е вноската в Германия, ве "Умко"?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 4
Xamsterdamm
преди 9 години
Като е така, да я дадат в частни ръце с държавен регулатор!Като има конкуренция, филмът е друг - както в Германия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 25 rate down comment 1
LuckyYou
преди 9 години
Здравната вноска я увеличаваме от 10 години и няма никакво подобрение! Просто искате да смучете повече пари и после да правите дефицити, и после пак да искате пари, пиявици такива!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още