IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ангелкова: Втори лифт в Банско няма да навреди на екоравновесието

Никой не иска да застрои планините, както се получи на Черноморието, заяви министърът на туризма

11:02 | 05.02.15 г. 30
Ангелкова: Втори лифт в Банско няма да навреди на екоравновесието

Министърът на туризма Николина Ангелкова потвърди, че правителството е твърдо "за" изграждането на втори лифт в Банско при спазването на националното и на европейското законодателство. Тя смята, че това може да се случи в рамките на параметрите на концесията и в рамките на буферната зона в Банско и това няма да навреди по никакъв начин нито на биологичното разнообразие, нито на екологичното равновесие.

Това, което държавата прави в момента, е целенасочена политика за развитието на туризма, каза Ангелкова.

Повод за коментара й е напредналата фаза на обсъждания за изграждането на втори кабинков лифт в Банско. До две седмици междуведомствена комисия трябва да излезе с предложения за решение по казуса, потвърди тя.

Вчера и министърът на спорта Красен Кралев заяви, че трябва да има втори лифт в курортния град.

В момента строителството на втори лифт в Банско е спряно заради неизяснени въпроси.

В същото време вчера жителите на Банско протестираха с искане за строеж на втората кабинка и обявиха, че няма да приключат протестите, докато не се изгради такъв.

Министър Ангелкова посочи, че България е на едно от последните места по ски зони и по ски инфраструктура в Европа. „Развитието на ски туризма не трябва да се прави за сметка на природата, но двете неща – опазването на средата и инвестициите в писти, могат да вървят ръка за ръка“, каза министърът.

Ангелкова посочи още, че Банско е в картата на световната ски федерация, предстои и световно първенство по ски алпийски дисциплини жени, затова курортът трябва да се развива.

Тя цитира проучване на английска компания за сравнителни анализи, че почивката в България е най-евтина за период от шест дни и лифт картите също са най-евтини за посочения период.

Ангелкова обясни, че никой не иска да застрои планините, както се получи на Черноморието. По думите й тук става въпрос за изграждане на лифтове, които са най-зеленият вид транспорт.

Една от основните цели на новото Министерство на туризма е България да се превърне в разпознаваема целогодишна туристическа дестинация и на едно от първите места в Европа, защото имаме огромен потенциал и важното е да го използваме, каза още Ангелкова.

„Иска ми се вместо да се сравняваме с другите държави, да бъдем едни от първите и нас да ни дават за пример, което може да се случи само ако обединим всички усилия“, каза още тя. По думите й не се замисляме върху положителното и върху това какво можем да направим, за да ни дават за пример, а се фокусираме върху това какво не трябва и какво не може.

Около 60% от туристите в зимните ни курорти през декември и януари са били българи. Има ръст на посещенията от Гърция, Турция, Израел, Сърбия, Македония.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 1 rate down comment 2
tnm
преди 9 години
Не мое да плюваш по най-великия ЕКОЛОГ на Родината!!! Щото, ако не са Зелени Балкани, Зелени закони, ВВФ, За да остане природа и прочие екологични организации, територията на България ще изглежда точно като лунен пейзаж.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 0
tnm
преди 9 години
Въъъъх, бряяях!!!!Тя, Природата, е точно като цех за производство на фафли /да речем/. Всичко ти е канализирано и прогонено и ти само организираш производството.През зимата си поръчваш сняг, през лятото слънце - и ето ти 12 месеца активен туристически сезон.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 1
todor6104
преди 9 години
На 2 и 3 февруари по лифтовете на Пампорово се чакаше по 30-40 минути, а чисто нов лифт построен на трасето на стар влек вече втора година стои. "Еколозите" протесторат, чиновниците си вдигат цената, а най-бедната държава губи приходи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 2
todor6104
преди 9 години
Със закони не може да се докара сняг, но може да се озапти бандата "еколози" около г-н Белев. Не им пука нито за природата, нито за бизнеса и благосъстоянието на хората а гледат да си преберат рекета и държавното финансиране на тоя или оня проект. Лифтовете на Банско са вредни за природата, но нарко-сборища от рода на Беглика фест са пример за еко мероприятие. 3000 човека без тоалетни, може защото фикалиите са от "еколози". Сцена със свръх мощни говорители на територията на една ЗАЩИТЕНА МЕСТНОСТ може щом паричките се прибират от "еко" НПО - та.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 3
Radoslava
преди 9 години
12 месеца е нереалистично много, но ако се приеме закон за ски туризъма и се каже че ски сезона е 6 месеца, започва на 1.Ноември. и завършва на 1.Май,., това ще е нещо различно. Отделно, може по закон да се приеме, че морския туристически сезон започва на 1.Май. и завършва на 1.Ноември. и ето ти как ще оправим целия туристически сектор за цяла година.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 7
Risteto
преди 9 години
Ако ги питаш тях и 12 месеца ще го направят ски сезона, но проблема е втоплото време през последните години.Затова трябва да уползотворим и малкото време което имаме максимално,а не хората да не смеят да идат на ски заради дъгите опашки и късите писти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 7
Radoslava
преди 9 години
Добре е, че правителството подкрепя развитието на туризма у нас. За да има развитие следва да се строи, да има нови писти, нови лифтове, нови хотели. Да се откриват нови работни места. Да се удължи ски сезона у нас, защото сега е само 3 месеца, защо да не го направим на 6 месеца? Да се открива на 1.Ноември. и да свършва на 1.Май.? Защо не се обсъди и това в парламента и да се приеме по закон дължината на ски сезона?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 1
melon
преди 9 години
То вече екоравновесие няма, та в този аспект няма да навреди...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още