IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еврозоната се подготвя за количествени улеснения

Валутният съюз вероятно ще получи сериозна доза свежи пари, но политиката на ЕЦБ има и своите силни критици

08:17 | 22.01.15 г. 105
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Очаква се Европейската централна банка (ЕЦБ) да обяви днес, че ще навлезе на финансовите пазари и ще закупи значителни количества държавни дългове, използвайки новосъздадени пари. Тази политика е известна като количествени улеснения, или QE, пише BBC.

Има нарастващи спекулации, че ЕЦБ се подготвя да действа така и финансовите пазари ще бъдат силно разочаровани, ако това не се случи. Проблемът, който ЕЦБ иска да разреши е, че инфлацията в еврозоната е прекалено ниска. Наистина, миналия месец тя се превърна в дефлация, което означава, че цените падат.

Дефлацията е донякъде симптом от продължаващата икономическа слабост на еврозоната, но според някои икономисти тя може също така да влоши ситуацията.

Дефлацията е лошо нещо за имащите дългове. Проблемът за тях е, че приходите им могат да спадат, но вноските по дълговете им (ако те имат фиксирани лихвени проценти) може и да не паднат. За правителствата падащите цени и доходи означават удар по приходите от данък общ доход и ДДС. По-голямата част от техните дългове също така са с фиксирани лихвени проценти.

Някои дори изказаха страхове, че дефлацията може да възпламени отново дълговата криза в еврозоната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 14:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

59
rate up comment 7 rate down comment 1
pinoccio
преди 9 години
До работника, който получава 5 евро, не стигат никакви пари. До него стигат възможността да заеме пари - в това е цялата интрига.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
58
rate up comment 5 rate down comment 1
pinoccio
преди 9 години
Никой не кредитира при нулеви лихви. Нулевите лихви водят до дефлация, до запушване на системата, до застой на обмена на парите, до изстудяване на икономиката поради забавен паричен оборот. Паричният агрегат М3, най-важният и обслужващ великите инвеститори и робовладелци се свива дрсатично. Затова няма нулеви лихви. Иначе икономиката може да действа при нулеви ставки. Но в първия момент цените намаляват при дефлация, на производителите не им излиза сметката, затварят производства, уволняват служители, започва пестене за черни дни и нещата се усложняват още повече.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
56
rate up comment 5 rate down comment 0
Ricco
преди 9 години
Това, за което говориш (че има производство, а няма кой да купува) е следствие преди всичко от различните възможности, които имат хората (някои могат повече, а други по-малко) и след това от лошо управление. Например, ако един работник, който произвежда коли има заплата 50 евро на час, то за да продаде кола на човек, чиято заплата е 5 евро на час, вторият трябва да работи 10 часа (срещу един час на първия). Така този, който работи за 50 евро, може да произведе 10 коли за един месец, но след това трябва да чака 10 месеца за да ги продаде на онези, които изкарват по 5 евро на час. В допълнение на това, финансовата, икономическата и политическата системи, чрез множество положителни обратни връзки, са доведени до такова състояние, че по-можещите придобиват още повече възможности над по-неможещите и нещата се дебалансират още повече.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
55
rate up comment 3 rate down comment 0
Ricco
преди 9 години
Точно "печатането" на пари от ЦБ, ако тези пари се дават при по-добри обезпечения, може да реши проблема с постоянното разрастване на населението! Защото ЦБ може да кредитира при нулева лихва с което да се отслаби натиска за постоянно разширение (необходимостта да се плаща лихва действа като налягане, което кара системата да се разширява все повече и повече). Също така, сега, когато една банка вземе депозит (срещу лихва), тя е принудена бързо да търси кредитополучател защото за всеки ден, в който дължи лихва на депозитаря, но не получава такава от кредитополучател, тя губи. А ако кредитите идваха от ЕЦБ, то те биха могли да се вземат в деня, в който ги поиска някой кредитополучател. Така банките няма да са принудени да дават рискови кредити само защото тежат лихви по тях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
54
rate up comment 8 rate down comment 0
nobel
преди 9 години
да се поправим и да работим още повече.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
53
rate up comment 14 rate down comment 0
nobel
преди 9 години
Че зомбитата имат нужда от управление могат да си мислят само зомбита. Но нека да кажем и няколко думи за управлението. Аз твърдя, че обективни причини да има икономическа криза няма. Нито земята е спряла да ражда, нито всички заводи са се повредили едновременно. Производството в момента е по-голямо отколкото когато и да било в историята, дори ако го вземем на глава от населението. Излез и се разходи. Ще видиш, че магазините са пълни, а на места даже има обяви за намаления и разпродажби. ЦЕНАТА НА ПЕТРОЛА Е ПАДНАЛА. И въпреки всичко това - криза. Съжалявам, но изобщо не мога да си представя друга причина за кризата в момента, освен престъпно лошо управление. А най-смешно от всичко ще бъде, когато тези, които са я предизвикали ни "спасят" от кризата и ние ще се радваме, ще им се поклоним до земята и от все сърце ще им обещаевм
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
52
rate up comment 3 rate down comment 0
SSIW
преди 9 години
Ооо, за нищо ;)) просто уточняваме фактологията, с цел оптимизиране продуктивността на дискусията ;))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
51
rate up comment 3 rate down comment 1
Ricco
преди 9 години
Благодаря за подкрепата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
50
rate up comment 3 rate down comment 2
Ricco
преди 9 години
Ама "зомбитата" имат нужда от управление! Защо си мислиш, че ако нямаше управление щеше да е по-добре?! Ами не - нямаше да е по-добре.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още