IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еврозоната се подготвя за количествени улеснения

Валутният съюз вероятно ще получи сериозна доза свежи пари, но политиката на ЕЦБ има и своите силни критици

08:17 | 22.01.15 г. 105
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Очаква се Европейската централна банка (ЕЦБ) да обяви днес, че ще навлезе на финансовите пазари и ще закупи значителни количества държавни дългове, използвайки новосъздадени пари. Тази политика е известна като количествени улеснения, или QE, пише BBC.

Има нарастващи спекулации, че ЕЦБ се подготвя да действа така и финансовите пазари ще бъдат силно разочаровани, ако това не се случи. Проблемът, който ЕЦБ иска да разреши е, че инфлацията в еврозоната е прекалено ниска. Наистина, миналия месец тя се превърна в дефлация, което означава, че цените падат.

Дефлацията е донякъде симптом от продължаващата икономическа слабост на еврозоната, но според някои икономисти тя може също така да влоши ситуацията.

Дефлацията е лошо нещо за имащите дългове. Проблемът за тях е, че приходите им могат да спадат, но вноските по дълговете им (ако те имат фиксирани лихвени проценти) може и да не паднат. За правителствата падащите цени и доходи означават удар по приходите от данък общ доход и ДДС. По-голямата част от техните дългове също така са с фиксирани лихвени проценти.

Някои дори изказаха страхове, че дефлацията може да възпламени отново дълговата криза в еврозоната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 14:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

49
rate up comment 7 rate down comment 0
SSIW
преди 9 години
... и създадените от ЦБ пари са само базата от която се стартира истинския процес на създаване на виртуални пари , като по този начин се определя до какъв размер може да стигнат обемите от виртуални пари, наградени в/у тази база зададена от ЦБ. Парите от ЦБ (базата) попадат в банковата система с частичен резерв и според коефициента на този резерв, чрез цикъла отпуснат кредит приет депозит може да се надгради обем от виртуални пари в размер да кажем над 9 пъти(!!!) , базата която е влязла от ЦБ в банковата система. Това btw е причината да не се наблюдава и инфлация по настоящем: ЦБ пуска базови пари, но кредитирането на реалния сектор и потреблението е умряло, а именно кредита (при банкиране с част. резерв) за реалната икономика е това, което действа като коефициент на умножител в пъти, на парите в икономиката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
48
rate up comment 7 rate down comment 0
SSIW
преди 9 години
@Ricco е прав за формалния механизъм на парите от ЦБ : срещу вс. долар, евро и т.н., който съответната ЦБ пуска в обръщение, тя получав обещание, че ще й бъде върнат + някаква лихва : нови обещания, ако това са новоемитирани ДЦК/други дългови инструменти или стари обещания, ако изкупува съществуващи дългови книжа от системата. Формално дълговете си стоят и се очаква да бъдат изплатени на ЦБ : банките чрез бъдещата си работа и печалба, държавите чрез постъпления от данъци и продажба на активи. .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
47
rate up comment 11 rate down comment 0
nobel
преди 9 години
Ти твърдиш, че всичко е различно, а аз твърдя, че всичко е едно и също. Количествените улеснения, войните, тайните служби, армията, полицията са създадени с една и съща цел - да защитават интересите на управляващите. Нищо от това не е създадено в интерес на зомбитата и точно за това е необходимо непрекъснато да им се повтаря, че нещата се случват заради тях. Иначе има опасност да им остане време да се замислят и да решат, че това не е точно така. Доста е възможно голяма част от проблемите и конфликтите да са предизвикани изкуствено пак с тази цел - да има какво да ни се върти в главите и да не мислим.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
46
rate up comment 5 rate down comment 1
dr.5rov
преди 9 години
Това е дълг, който ще се връща разпределен напред във времето 30 години. Нали от там приказките - да не товарим децата и внуците с дълг.Пък и като звземеш кредит за жилище 200 000 лв с доход 1200 лв нали не очакваш да го платиш за няколко години
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
45
rate up comment 18 rate down comment 0
pinoccio
преди 9 години
Всичко опира до голото печатане на пари. ДЦК са само маска, под която се прави така. Първите книжни пари са въведени във Франция от шотландеца Джон Лоу през 20-те години на 18-ти век. Тогава директно са си печатали без никакви ценни книжа, за обезпечение е използвана общата недвижима собственост, което е също толкоз мъгляво понятие като ДЦК. Експериментът продължил няма и 3-4 години, защото се изчерпал. Изчерпал се, защото обхватът на действие на тези първи книжни пари бил само Франция. Подемът бил невероятен в първия момент, дори взривен. Но кривата на Гаус била само пик във времето и пространството. Сега говорим за глобално печатане на книжни пари при 10-кратно повече население. Франция била съсипана след приключване на експеримента. Светът сега също е на ръба на такова състояние. Предпазва го единствено всеобщият дебилизъм на хората, които не разбират за какво става въпрос. Затова един от фундаментите на съвременния начин на живот е всеобщото зомбиране на хората.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
44
rate up comment 6 rate down comment 2
Ricco
преди 9 години
...Понеже сегашните банки, като вземат пари от ЕЦБ, помпат с тях държавните дългове. Или пък ги раздават (прекалено) рисково и така принуждават и по-съвестните кредитополучатели да плащат по-високи лихви.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
43
rate up comment 8 rate down comment 2
Ricco
преди 9 години
И затова, живот и здраве, един ден се надявам да подкрепите една инициатива да си направим заедно една банка, която да може да взема пари от ЕЦБ и след това с тях да си строим къщи, халета, яхти и който каквото му липсва :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
42
rate up comment 5 rate down comment 0
dr.5rov
преди 9 години
А забрави пенсионните фондове, пък и разни други места
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
41
rate up comment 3 rate down comment 1
Ricco
преди 9 години
А държавните дългове са малко по-друга бира. И разбира се - мнооого мътна. Но това не променя принципа на "печатане" на пари от ЦБ. ЦБ би могла и срещу държавните дългове да иска реални (материални) обезпечения (а не да се задоволява само с голи обещания).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
40
rate up comment 4 rate down comment 3
Ricco
преди 9 години
Е, аз не съм казал, че системата е перфектна и няма минуси. Казах само, че така стоят по принцип нещата и това е замисъла (и това е разликата от фалшифицирането или чистото печатане). А че някой може с взетите пари, вместо да построи нова къща, да купи съществуваща такава (и така да надуе цените на къщите) е факт и се случва постоянно. Това е и борбата на ЦБ - да накара банките да дават кредити на реалната икономика (да се строят нови къщи), а не да се купуват съществуващи и да се надуват балони. Но това е трудно и затова аз казвам, че вместо ЦБ да дава пари (на заем) на търговските банки (които те не използват добре), трябва да започне да кредитира пряко реалната икономика. Демек, трябва, аз ако искам заем за построяване на къща, да мога да отида и да си взема директно от ЦБ (без (паразитното в много случаи) посредничеството на ТБ).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още