IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еврозоната се подготвя за количествени улеснения

Валутният съюз вероятно ще получи сериозна доза свежи пари, но политиката на ЕЦБ има и своите силни критици

08:17 | 22.01.15 г. 105
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Очаква се Европейската централна банка (ЕЦБ) да обяви днес, че ще навлезе на финансовите пазари и ще закупи значителни количества държавни дългове, използвайки новосъздадени пари. Тази политика е известна като количествени улеснения, или QE, пише BBC.

Има нарастващи спекулации, че ЕЦБ се подготвя да действа така и финансовите пазари ще бъдат силно разочаровани, ако това не се случи. Проблемът, който ЕЦБ иска да разреши е, че инфлацията в еврозоната е прекалено ниска. Наистина, миналия месец тя се превърна в дефлация, което означава, че цените падат.

Дефлацията е донякъде симптом от продължаващата икономическа слабост на еврозоната, но според някои икономисти тя може също така да влоши ситуацията.

Дефлацията е лошо нещо за имащите дългове. Проблемът за тях е, че приходите им могат да спадат, но вноските по дълговете им (ако те имат фиксирани лихвени проценти) може и да не паднат. За правителствата падащите цени и доходи означават удар по приходите от данък общ доход и ДДС. По-голямата част от техните дългове също така са с фиксирани лихвени проценти.

Някои дори изказаха страхове, че дефлацията може да възпламени отново дълговата криза в еврозоната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 14:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

19
rate up comment 7 rate down comment 1
0pk
преди 9 години
Всъщност парите са толкова, колкото са изхарчени, останалите и да ги има и да ги няма, ако няма кой да ги харчи са безсмислени. Те за това оценяват разни сайтчета за по милиарди, щото за 99% е без значение дали примерно фейсбука ще го купи някой за 1млрд. или за 10млрд. това са все непостижими суми. Стойностите са толкова големи, че притежателите им не знаят какво да ги правят и си ги прехвърлят от единия джоб в другия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 16 rate down comment 3
Slavvi
преди 9 години
Идеята за печатане на пари за да спаднат относително дълговете и спестяванията на хората и държавите е ясно. ==========================================Чета и онемявам. Сигурно в САЩ след толкова много напечатани пари, държавата и хората нямат никакви дългове............Чудя се вече, в саксия ли растат някои от Вас? Сигурно си мислите, че тия напечатаните пари се дават безвъзмездно, защото имате сини, зелени или кафеви красиви очи.....Колко мъка има по този свят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 17 rate down comment 3
misanthrope
преди 9 години
Нобеле, не е чак толкова просто. Освен стоките има и услуги. Освен това, голямо количество стоки са произведени но не са нужни и не се използват, тоест не участват в системата и такива ми ти работи :)Измама ли е не е ли измама не зная. Проблема е в това, че създадената стойност, е като жегата - не може да се затваря в буркани за зимата. Като мога днес, в конктетната обстановка да създавам много повече стойност, от колкото ми е нужна, на мен ми се иска да го направя и да си я запазя за утре, когато можеби ще ми е по-нужна, но няма да мога да я създавам. За това я обръщам в .. пари или злато или нещо, което да е един вид аналог на стойността, НО то е само аналог а не стойност и няма начин да гарантирам, че ще мога отново да го обърна в стщото количество "създадена стойност", защото как ще го обърна, ще зависи от количеството "създадена стойност" към момента в който го обръщам
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 11 rate down comment 3
michaelis
преди 9 години
Е сигурно ако искаш да си купиш два самосвала с ламарина, няма да се намери за няква друга валута. Той това има предвид предполагам големите количеста. За нас мишоците все още можем да си вземем по някоя друга стотинка. Но Златото остава, Рашастан и Чайниците ги превалутираха доларите в няколко стотин тона, да има, a пък долари САЩа ше напечатат нови .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 5 rate down comment 2
misanthrope
преди 9 години
ОК, ще видим какво ще покаже графиката днес :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 13 rate down comment 0
dr.5rov
преди 9 години
Да.. ако еврото продължи да пада, няма да се очудя ако цените на жилищата пак започнат да ги обевяват в долари.А иначе златото се продава във всички валути - дори и в левове и рубли и юани... Нали затова е защита срещу обезценяване на местните валути.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 21 rate down comment 2
Vladi666
преди 9 години
Фед спирал ли е някога с печатането?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 8 rate down comment 9
misanthrope
преди 9 години
:) Мноо мъдро си написал "деноминирана в Евро" щото.. златото се търгува в доларес а не в евро. Т,е, ако някой иска да бега от еврото, ще бега при долара не при златото. САЩ изглежда са в добра форма, поне в момента, та.. гледайте да не стане обратно - слабото евро да засили търсенето на долари и от там като дигне долара, златото да утече.Виж ако ФЕД печаташе, друга приказка
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 9 rate down comment 3
dr.5rov
преди 9 години
Ако погледнеш, сега цената на златото деноминирана в евро е около 1100, толкова колкото е била някъде през април 2013. Тогава по същото време в $ цената на златото е била около 1500. Сега е около 1300$. Направи си сам изводите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 12 rate down comment 4
michaelis
преди 9 години
Никак.----------------аааа колегас, тука само време се иска и търпение и ше видиме всички как ще се отрази на златото с тая месечна дивергенция на чарта. С печатане на пари някои видяха, че не става и се отцепиха. Обаче Европейските олигарси искат и те да намажат, няма само да лапат мухите, после ние ще плащаме .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още