IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еврозоната се подготвя за количествени улеснения

Валутният съюз вероятно ще получи сериозна доза свежи пари, но политиката на ЕЦБ има и своите силни критици

08:17 | 22.01.15 г. 105
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Очаква се Европейската централна банка (ЕЦБ) да обяви днес, че ще навлезе на финансовите пазари и ще закупи значителни количества държавни дългове, използвайки новосъздадени пари. Тази политика е известна като количествени улеснения, или QE, пише BBC.

Има нарастващи спекулации, че ЕЦБ се подготвя да действа така и финансовите пазари ще бъдат силно разочаровани, ако това не се случи. Проблемът, който ЕЦБ иска да разреши е, че инфлацията в еврозоната е прекалено ниска. Наистина, миналия месец тя се превърна в дефлация, което означава, че цените падат.

Дефлацията е донякъде симптом от продължаващата икономическа слабост на еврозоната, но според някои икономисти тя може също така да влоши ситуацията.

Дефлацията е лошо нещо за имащите дългове. Проблемът за тях е, че приходите им могат да спадат, но вноските по дълговете им (ако те имат фиксирани лихвени проценти) може и да не паднат. За правителствата падащите цени и доходи означават удар по приходите от данък общ доход и ДДС. По-голямата част от техните дългове също така са с фиксирани лихвени проценти.

Някои дори изказаха страхове, че дефлацията може да възпламени отново дълговата криза в еврозоната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 14:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

29
rate up comment 5 rate down comment 2
0pk
преди 9 години
Е добре де, като сме захапали тоя пример със пшеницата. Ще имаш пари да я купиш, ще имаш пари да я съхраняваш и пазиш, но няма да има кой да ти я купи, а догодина ще има нова пшеница. Какво ще я правиш твоята?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 3 rate down comment 5
mony124
преди 9 години
Еврото бая натисна долара днес...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 7 rate down comment 0
yuyu
преди 9 години
Аха, ама не съвсем. Ясно е, че няма да изручаш храната, но ако имаш пари ще можеш да я унищожиш или поне да я пазиш.Защо всички приемате че хората все добронамерено трябва да действат? Ами не трябва. Като се пускат пари с милиарди, ресурси с ограничен обем като пшеницата например могат да се изложат на риск от подобни действия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 14 rate down comment 4
pinoccio
преди 9 години
Количествените улеснения се използват за постигане на инфлация - поне 2.5%. Тази инфлация е в основата на икономическия растеж на системата, която е система на непрекъснато генериране на дългове. Това е начинът за създаване на фиатни пари, така работи световната работилница. Дълговете са натрупаните държавни ценни книжа в мазетата на банките, срещу които банките печатат фиатни пари, които ценни книжа никога няма да бъдат изкупени обратно от правителствата. Това е прословутият Кейнсиански модел, самият Кейнс нарича златото - варварска реликва. Кейнс е гробокопачът на златото, на истинските пари. В същото време моделът на Кейнс позволява харчове за провеждане на широкомащабни социални политики, което не е за отричане. Но моделът на Кейнс е и източник на войни, когато от него се възползва военнопромишленият комплекс. Е, това е доброто намерение, което се е превърнало оръжие за масово поразяване в областта на финансите. Защото целият дериватен арсенал е плод на функцията на фиатните пари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 11 rate down comment 1
0pk
преди 9 години
Еми ще ручат каквото остане. Ако случайно не им стигне, може да дойдат да си краднат от твойта, щото няма да могат да ти я платят. А ако ти можеш да си я скриеш добре, така или иначе ше я изручат я червеите, я плъховете.Ясно ми е, че човешката алчност няма граници, обаче тя не е градивен фактор. Не можа да държиш гладни хората, за да имаш в излишък ти и да си горд с това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 6 rate down comment 8
menroom
преди 9 години
долара ке падне...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 10 rate down comment 2
yuyu
преди 9 години
Не е точно така. Не говоря за това колко ядеш, а какво можеш да направиш с цените на някои стоки ако разполагаш със спящ ресурс заради многото напечатани артии. Например, купуваш половината пшеаница налична по света, просто така за спорта или с някаква цел. Ти няма да я изядеш, въпросът е другите какво ще ручат?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 6 rate down comment 5
0pk
преди 9 години
Еми да, мога да купя 1млн. консерви с боб, ама не мога да ги изям. Със абсолютно всичко е така, дори и с парите. Може да имаш 1тон злато или 100 тона злато. И в двата случая ще си еднакво добре.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 2 rate down comment 4
yuyu
преди 9 години
Не е точно така. Можеш да изкупиш някаква физическа стока ако разполагаш със суми, след изкупуването цената
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 16 rate down comment 5
SS-23
преди 9 години
Еврозоната се подготвя за количествени улеснения ....----...т.е. - нека заробването на хората и консумацията " в аванс", продължат с бясна скорост - сега!...аби тия "инвеститори" и "кредитори", не проумяха ли, че няма да си върнат неразумно вложените пари ?! Що трябва да искат да заробват още и още хора и така... докато тия дето са с дълговете, в един момент не скочат и не не строшат кратуните на "инвеститорите" на "робовладелците"!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още