IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еврозоната се подготвя за количествени улеснения

Валутният съюз вероятно ще получи сериозна доза свежи пари, но политиката на ЕЦБ има и своите силни критици

08:17 | 22.01.15 г. 105
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Очаква се Европейската централна банка (ЕЦБ) да обяви днес, че ще навлезе на финансовите пазари и ще закупи значителни количества държавни дългове, използвайки новосъздадени пари. Тази политика е известна като количествени улеснения, или QE, пише BBC.

Има нарастващи спекулации, че ЕЦБ се подготвя да действа така и финансовите пазари ще бъдат силно разочаровани, ако това не се случи. Проблемът, който ЕЦБ иска да разреши е, че инфлацията в еврозоната е прекалено ниска. Наистина, миналия месец тя се превърна в дефлация, което означава, че цените падат.

Дефлацията е донякъде симптом от продължаващата икономическа слабост на еврозоната, но според някои икономисти тя може също така да влоши ситуацията.

Дефлацията е лошо нещо за имащите дългове. Проблемът за тях е, че приходите им могат да спадат, но вноските по дълговете им (ако те имат фиксирани лихвени проценти) може и да не паднат. За правителствата падащите цени и доходи означават удар по приходите от данък общ доход и ДДС. По-голямата част от техните дългове също така са с фиксирани лихвени проценти.

Някои дори изказаха страхове, че дефлацията може да възпламени отново дълговата криза в еврозоната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 14:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

9
rate up comment 14 rate down comment 2
misanthrope
преди 9 години
Не, не инфлация (ако че така е написано) а потребление. Надяваме се с инфлацията да изкараме влоговете на пазара, да намалим кредитното бреме и на хората да им останат пари да харчат и пак да почнем да даваме кредити щото държим лихвите ниски, а инфлацията папка.. такива ми ти работиГрубо казано, в момента всеки се е окопал, зейето е у бидоня, свинята е у качето и вънка нек си вали я съм си добре. Тия мерки ни посръчкват в г*за с остена да се поразмърдаме ама дали ще не се знае. Може хората да преценят че остена не ги притеснява особено и да продължат да са си вънка нек си вали, я съм си добре, докат не им протече покрива
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 21 rate down comment 2
misanthrope
преди 9 години
:) Разпределението вече е направено бе пичове. Който е на кредит, както мъдро забелязахте, ще го обезцени. Който е на влог - също. Тоест, позициите вече са заети, сега само се узаконяват
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 16 rate down comment 2
korker
преди 9 години
Това е ясно, пак има плюсове, но те не отговарят на целта. А целта е казана още в началото, на някой му е притрябвало да има инфлация, а не дефлация. Т.е. целта е да се прави инфлация, а не да живеят по-добре хората, или да имало повече печалба. Приема се сляпо, че трябва да има инфлация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 6
misanthrope
преди 9 години
Никак.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 20 rate down comment 1
tonibg
преди 9 години
Ами то разпределението предполагам ще е същото, както в Сащ - парите стигат до богоизбраните
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 3
Vladi666
преди 9 години
Как ще се отрази това на златото?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 19 rate down comment 2
Лъско
преди 9 години
Идеята за печатане на пари за да спаднат относително дълговете и спестяванията на хората и държавите е ясно. Обаче, освен спадането на дълговете и спестяванията, остава въпроса за правилното разпределение на новонапечатаните пари, ето това е по-важния въпрос.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 21 rate down comment 0
misanthrope
преди 9 години
Ми простичко е и те са си го обяснили хората, ама трябва да се прочете до края внимателно и да се помислиСпада на петрола води до спад на цената поради спад на себестойността а не под натиск на свитото потребление. С други думи казано, цената спада но не за сметка на печалбата. Спада на цената следва да доведе до по-големи обороти и тъй като не е за сметка на печалбата - и до по-големи печалби, до по-големи приходи от данъци и т.н. Спада на петрола в края на краищата работи в същата посока като намаляването на лихвите и количествените улеснения - повишаване на потреблението, но с различни механизми
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 7
korker
преди 9 години
На тия хора нещо им лопа дъската. Четох до средата и се спрях.Значи, от една страна се пазим от дефлация. От друга възхваляваме спада на цената на птерола, който спад реално предизвиква дефлация, защото повлича и другте цени надолу. Т.е. едното не се вързва с другото. Единствено, ако целта ти е да печаташ пари, е тогава го разбирам, искаш петрола да спада за да може да пускаш повече хартии и те да не ти докарат висока инфлация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още