IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

BBC: ЕЦБ прекратява спешното финансиране на гръцките банки

Атина вероятно ще трябва да обяви неработен ден за кредиторите в понеделник, посочва британската медия

13:50 | 28.06.15 г. 30
BBC: ЕЦБ прекратява спешното финансиране на гръцките банки

Европейската централна банка (ЕЦБ) ще прекрати извънредното кредитиране на банките в Гърция в неделя, съобщава BBC, позовавайки се на собствени източници.

Нормалното функциониране на гръцките кредитори зависи от програмата за спешна ликвидна помощ (Emergency liquidity assistance – ELA). Изпълнителният съвет (ИС) на ЕЦБ ще се събере по-късно в неделя, за да обсъди сложния казус.

Гърция вероятно ще трябва да "обяви неработен ден за банките в понеделник и въведе на контрол върху капитала", посочва източникът на BBC Робърт Пестън.

От февруари насам спешното финансиране за гръцките банки се оценяваше на седмична база от централната банка във Франкфурт. Заради преговорите между Атина и кредиторите обаче, които все още не са достигнали връхната си точка, ИС на ЕЦБ заседава почти всеки ден.

Вливанията на спешна ликвидна помощ имат за цел да покрият отлива на депозити, като буферите на ликвидност се поддържат на ниво от около 3 млрд. евро, за да дадат време на Гръцката централна банка и ЕЦБ да реагират в случай на спешност. Междувременно централната банка във Франкфурт вече не приема за гаранции гръцките държавни облигации. Така директният канал на гръцките банки до свежо финансиране бе отрязан.

В петък ЕЦБ реши да не увеличава в петък размера на ELA. Ден по-рано, в четвъртък, сумата по програмата отново бе оставена без изменение при приблизително 89 млрд. eвро. За последната седмица обаче ЕЦБ проведе четири спешни срещи, като непрекъснато покачваше обема на кредитирането.

По думите на Пестън излизането на Гърция от еврозоната не е неизбежно, тъй като валутният блок бе поставен пред подобно тежко предизвикателство и през 2013 г. Тогава в криза бе Кипър, като островната страна в крайна сметка запази единната валута.

Според експерта ако ELA бъде прекратена, платежоспособността на цялата гръцка държава ще бъде под съмнение, тъй като е много тясно свързана със състоянието на банките.

В събота финансовите министри от еврозоната отказаха да удължат спасителната програма за средиземноморската страна, която трябва да изплати 1,6 млрд. евро на Международния валутен фонд във вторник. Европейските лидери бяха изненадани от идеята на гръцкия премиер Алексис Ципрас, който ще свика референдум в страната на 5 юли относно условията на предлагания от кредиторите спасителен план.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:47 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

20
rate up comment 4 rate down comment 3
крас
преди 8 години
"Еврото е уязвимо като замък от карти - ако извадите гръцката карта, останалите ще се сринат" - Варуфакис.ЗАЩО ЛИ Е УБЕДЕН В РАЗПАДА НА ВАЛУТНИЯ СЪЮЗ проф. ВАРУФАКИС ?!ЗА РАЗЛИКА ОТ РАЗНИ ПРОСТАЦИ НЕЗНАЕЩИ КАКВО ПРАВЯТ В ТОЗИ ФОРУМ, Варуфакис ЗНАЕ какво е ГРЪЦКО, НЕМСКО , АВСТРИЙСКО , ИТАЛИАНСКО, ИСПАНСКО, ФРЕНСКО ЕВРО!!!!РАЗЛИКАТА Е НЕ САМО В БУКВИЧКАТА ПРЕД НОМЕРА НА БАНКНОТАТА, НО И В ЦЕНТРАЛНАТА БАНКА НА СЪОТВЕТНАТА ЕВРОПЕЙСКА ДЪРЖАВА ГАРАНТИРАЩА С АКТИВИТЕ СТОЙНОСТТА НА КУПЮРА.КАТО СПРАТ ПОДАВАНЕТО НА ЕВРО ЗА ЦБГ СЪЩАТА СЕ ПРИЕМА ЗА ФАЛИРАЛА! Първият субект който ще иска обявяването и в несъстоятерност ще е ГРЪЦКОТО ПРАВИТЕЛСТВО!И само НБГ ли ще е фалирала? Ами ЦЕБ на която е дъщерна ЦБГ ?Кой ще поеме ОБЕЗПЕЧЕНИЕТО на издадените от НБГ евра носещи пред номера си буквичата "Y"КАКЪВ ЩЕ БЪДЕ РЕЗУЛТАТА ОТ РЕВИЗИЯТА НА КВЕСТОРИТЕ НАЗНАЧЕНИ ОТ ВАРУФАКИС КОГАТО СЕ СБЛЪСКАТ С ТОКСИЧНИТЕ АКТИВИТЕ С КОИТО НБГ Е ОБЕЗПЕЧИЛА ГРЪЦКОТО ЕВРО.Само НБГ ли е с такива "активи" ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 6 rate down comment 5
Mavi Goz
преди 8 години
Най-вероятно да, обаче има значение какво ще пише в споразумението! Ципрас още когато започна да се бори за властта в Гърция е знаел, че този ден ще дойде! Убеден съм, че е проиграл всички варианти и се е нахванал да играе тази игра с нещо наум. Оставяме настрана плещениците на едноклетъчни "анализатори" за комунисти, путинисти, онанисти и пр. фолклор.Освен, ако и Ципрас не са го сложили на чержето, както нагласиха навремето Саддам преди нахлуването му в Кувейт - янките му бяха дали гаранции, че няма да се намесват активно, ако си прибере неговото от там, а после забравиха и му потрошиха държавицата.Неведоми са пътищата задокеански... хахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 2 rate down comment 3
ing5rov
преди 8 години
Не мое да бъде !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 6 rate down comment 3
Vesko94
преди 8 години
ЕЦБ ще задържи нивото на ELA без променя. Последната информация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 11 rate down comment 4
tonino
преди 8 години
Хора.....Наивни ли сте,на наивни ли се правите или просто смесвате желанията си(за Grexit) с реалността ?"BBC: ЕЦБ прекратява спешното финансиране на гръцките банки"В това заглавие липсва думата "временно"......Това ще е своеобразно "дърпане на уши" преди споразумението да бъде подписано.....Четете между редовете и не се оставяйте да ви водят за носа ! :)1.Споразумението изтича на 30/06,а не преди това и аз много се съмнявам,че ЕЦБ ще спре финансирането на гръцките банки преди изтичането на крайния срок ! Каквото и да се случи,то ще е след тази дата....Според мен.2.Oбърнете внимание на начина по който говорят европейските чиновници:Кристин Лагард: Референдумът в Гърция няма да има правна стойност !Волфганг Шойбле: Ще продължим да помагаме на Гърция !Йерун Диселблум: Вратата за Гърция е отворена !Наистина ли си мислите,че за Гърция всичко е приключило ? Продължавам да твърдя,че всичко това е част от сценария преди подписването на споразумението ! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 7 rate down comment 4
abdul
преди 8 години
Печатницата за евро вече загрява в гърция.."Yanis Varoufakis
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 3 rate down comment 6
ing5rov
преди 8 години
Няма да е зле ти също да смениш речника, ако можеш...тука смятам не е футболна агитка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 3 rate down comment 7
abdul
преди 8 години
Мълчат щото са в ступор и пуйчат стратегия за украйна, докато в гърция разказват играта на МВФ. Едно друго интересно изказване на путин:http://***.zerohedge.com/news/2014-10-30/putin-western-elites-play-time-over
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 19 rate down comment 6
Mavi Goz
преди 8 години
Следващата седмица може да се окаже доста съдбоносна за Европа.Има няколко неща, които са странни и провокират въпроси. Първото естествено е, че Ципрас не е *** и разчита на нещо. На какво?Второто е мълчанието на американците - те нито говорят, нито правят нещо, или поне не официално, а не е като да им е все това какво става в ЕС! Остава се с впечатлението, че каквото е трябвало са направили и сега чакат резултата.Третото е едно странно изказване на Путин преди два месеца, което се изхлузи някъде в руската преса и на нисого не направи впечатление. На въпрос защо Русия не играе по-твърдо и с контрасанкциите, и в Украйна, той беше казал, че това лято в ЕС ще се случат неща, които могат да променят съществено картината и затова правилната тактика е да се изчака.Във всички случаи за нас в тестето няма козове! Губим и на ези и на тура... хахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 9 rate down comment 18
IMRO
преди 8 години
Всеки път като влиза Крас и към отбора на рубладжиите се добавят по около 10 гласа:)) Фалшименто, фалшиментооо
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още