IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

BBC: ЕЦБ прекратява спешното финансиране на гръцките банки

Атина вероятно ще трябва да обяви неработен ден за кредиторите в понеделник, посочва британската медия

13:50 | 28.06.15 г. 30
BBC: ЕЦБ прекратява спешното финансиране на гръцките банки

Европейската централна банка (ЕЦБ) ще прекрати извънредното кредитиране на банките в Гърция в неделя, съобщава BBC, позовавайки се на собствени източници.

Нормалното функциониране на гръцките кредитори зависи от програмата за спешна ликвидна помощ (Emergency liquidity assistance – ELA). Изпълнителният съвет (ИС) на ЕЦБ ще се събере по-късно в неделя, за да обсъди сложния казус.

Гърция вероятно ще трябва да "обяви неработен ден за банките в понеделник и въведе на контрол върху капитала", посочва източникът на BBC Робърт Пестън.

От февруари насам спешното финансиране за гръцките банки се оценяваше на седмична база от централната банка във Франкфурт. Заради преговорите между Атина и кредиторите обаче, които все още не са достигнали връхната си точка, ИС на ЕЦБ заседава почти всеки ден.

Вливанията на спешна ликвидна помощ имат за цел да покрият отлива на депозити, като буферите на ликвидност се поддържат на ниво от около 3 млрд. евро, за да дадат време на Гръцката централна банка и ЕЦБ да реагират в случай на спешност. Междувременно централната банка във Франкфурт вече не приема за гаранции гръцките държавни облигации. Така директният канал на гръцките банки до свежо финансиране бе отрязан.

В петък ЕЦБ реши да не увеличава в петък размера на ELA. Ден по-рано, в четвъртък, сумата по програмата отново бе оставена без изменение при приблизително 89 млрд. eвро. За последната седмица обаче ЕЦБ проведе четири спешни срещи, като непрекъснато покачваше обема на кредитирането.

По думите на Пестън излизането на Гърция от еврозоната не е неизбежно, тъй като валутният блок бе поставен пред подобно тежко предизвикателство и през 2013 г. Тогава в криза бе Кипър, като островната страна в крайна сметка запази единната валута.

Според експерта ако ELA бъде прекратена, платежоспособността на цялата гръцка държава ще бъде под съмнение, тъй като е много тясно свързана със състоянието на банките.

В събота финансовите министри от еврозоната отказаха да удължат спасителната програма за средиземноморската страна, която трябва да изплати 1,6 млрд. евро на Международния валутен фонд във вторник. Европейските лидери бяха изненадани от идеята на гръцкия премиер Алексис Ципрас, който ще свика референдум в страната на 5 юли относно условията на предлагания от кредиторите спасителен план.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:47 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

10
rate up comment 23 rate down comment 6
ing5rov
преди 8 години
Нещата ще станат сериозни, ако в ГНБ влезнат КВЕСТОРИ на ВАРУФАКИС! Ето от какво се страхуват !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 25 rate down comment 8
крас
преди 8 години
НА МАРИО ДРАГИ И ЕКИПА МУ ИМ ПУШАТ ГЛАВИТЕ. ГНБ е част от ЕЦБ и е абсолютно НЕЗАВИСИМА от изпълнителната власт в Гърция институция!Отговорността за ликвидните проблеми в банковия сектор са на ЦЕНТРОЛНАТА БАНКА която е част от ЕЦБ , а не на ГРЪЦКОТО ПРАВИТЕЛСТВО!!При отказ на ГНБ да изпълни задължението си разписано в ЕВРОПЕЙСКИТЕ ДИРЕКТИВИ заради които бяха платени незабавно гарантираните ДЕПОЗИТИ в КТБ, ще се намеси ГРЪЦКОТО ПРАВИТЕЛСТВО!Смяната на ръководството на ГНБ е най малкия проблем на Марио Драги!Нещата ще станат сериозни, ако в ГНБ влезнат КВЕСТОРИ на ВАРУФАКИС!Тогава ще цъфни истината за АКТИВИТЕ с които ЦЕНТРАЛНАТА БАНАКА НА ГЪРЦИЯ е обезпечила напечатаните от нея ГРЪЦКИ ЕВРА носещи пред номера на банкнотата буквичката "Y" !!ДОПУСКАМ, ЧЕ ОБЕЗПЕЧЕНИЕТО Е НЕ ПО РАЗЛИЧНО ОТ ТОВА НА ОСТАНАЛИТЕ УЧАСТНИЦИ В "ЕЦБ"!!Това са ТОКСИЧНИ американски облигации останли от времето на СТРОИТЕЛНИЯ БАЛОН които вече са с ИЗТЕКЛА ДАВНОСТ за предявяване към длъжника. ЧЕСТИТО!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 19 rate down comment 9
ing5rov
преди 8 години
Затова ние стоим в калта 25 години и не може да мръднем,Ето каза го най накрая , с философия като твоята и 100 години ще стоим в калта щот сме "дисциплинирани"...разбирач!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 27 rate down comment 8
Mavi Goz
преди 8 години
Мда! Айде сега, бегай малко да починеш, че от три дена не си слизал от нета! Изпълни си норматива, ще има и за извънреден труд! Айде малко почини, че утре пак си на тръстиката, а и ние да се доредиме да напишем по нещо. Нищо нема да изпуснеш - то интересното тепърва започва... хахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 21 rate down comment 6
abdul
преди 8 години
Чакам да го видя това с огромен интерес.Докато си говорим Г-7 има извъндредна среща.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 12 rate down comment 22
IMRO
преди 8 години
Недей им бери грижа на ЕЦБ. С малки, дребни тарикатчета като теб, Варуфакис и Ципрас те ще се справят. Вие не може да разберете разликата между възпитание и искрено желание за помощ и слабост. Накрая ще бъдете смачкани като ориенталските *** каквито всъщност сте.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 23 rate down comment 10
abdul
преди 8 години
Какви изисквания, бе пич. Остави ме мен какъв съм, кажи как ще обясниш на хората, кое евро е фалшиво и кое истинско ако ГЦБ започне да печати ЕВРО! вместо драхми без разрешение на ЕЦБ.Те няма да се поколебаят да го направят ако Драги наистина реши да експериментира с забрана на ELA и ще го направят за да си напълнят банкоматите до 5.ЮЛИ.Искам да обясниш как ще идентифицираш фалшивото евро като дойде някой да ти плаща. По буквичката отпред? (крас :-) ) Хмм...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 19
IMRO
преди 8 години
Game over, Greece
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 24
IMRO
преди 8 години
Само нищожество може да говори подобни неща. Поставят ти се изисквания (които са за твое добро), а ти мимикрираш, симулираш, уж се съгласяваш, а си правиш пак каквото знаеш. Затова ние стоим в калта 25 години и не може да мръднем, затова Гърция отиде в коша за ***. Ти с всичките си позиции, които прочетох последните 2 дни, символизираш всичко долно, изостанало и просташко в българския и гръцкия манталитет
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 23 rate down comment 16
abdul
преди 8 години
И ако ГЦБ не спре да печати евро, за да пълни банкоматите въпреки ЕЦБ какво правим?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още