IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК: Европейският съюз няма нужда от "Северен поток" 2

Газопроводът не помага за изпълнението на европейските приоритети, смята комисарят по въпросите на енергетиката Мигел Ариас Канете

08:15 | 28.02.17 г. 34
<p>
	Проектът &quot;Сверен поток&quot;. Графика: <em>Газпром</em></p>

Проектът "Сверен поток". Графика: Газпром

Оценката на Европейската комисия е, че на този етап Европейският съюз няма нужда от разширението на газопровода "Северен поток". Това каза комисарят по въпросите на енергетиката Мигел Ариас Канете по време на брифинг след края на заседанието на министрите на енергетиката в ЕС, излъчен във видеосистемата на Европейската комисия.

"Северен поток" 2 не е нужен от гледна точка на гарантирането на енергийната сигурност и конкуренцията на газовия пазар, поясни комисарят. Той допълни, че този газопровод не е в изпълнение на европейските приоритети, защото не диверсифицира доставките и може да доведе до господстващо положение на "Газпром" на пазара, включително и в Германия.

Канете беше категоричен, че "Северен поток" трябва да отговаря на законодателството в сферата на околната среда, конкуренцията и единния пазар и цитира думите на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер, че газопроводите трябва да обединяват страните от ЕС, а не да ги разединяват. 

По време на заседанието министрите са обсъдили още и напредъка по изграждането на Енергийния съюз, гаранциите за достъп до газ за всички европейци, както и предложения наскоро пакет за чиста енергия, анонсираха още от Съвета.
Канете определи, че по време на заседанието е била поставена "една добра основа" на дискусията за изготвянето на законодателството във връзка с плановете на Комисията за чистата енергия.

Дискутирани са били още и енергийните етикети, които дават информация на потребителите за параметрите на електроуредите. Очакванията са, че през март ще започне т.нар. "триалог" - между основните европейски институции Съвет на ЕС, Европейски съвет и Европейската комисия, за приемане на промени в тази област.

Комисарят по въпросите на енергетиката отчете в пресконференцията след края на заседанието, че фокусът на министрите е бил насочен към три точки - бързото приемане на националните климатични планове, имплементиране на правилата и по-добра комуникация между страните.

Според него възможно най-скоро страните трябва да започнат работа по своите планове, защото оценките на въздействието на промените и нужните инвестиции за изпълнението им отнемат време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:24 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

14
rate up comment 15 rate down comment 7
tisia
преди 7 години
...имахме на времето един офицер ,който ни преподаваше по "военно дело " / мисля,че така се наричаше профила в училище /....и той ни казваше. ..."...вижте момчета,война няма да има....цяля Европа ползва ресурси от Русия.....въпросът е ,кой ще и продава тези ресурси...." Видяхме,че руснаците натириха "демокротичните" компании,които бяха се впили бързо и засмукаха от онова,което се крие под руската земя....има недоволни,но какво от това .....Русия си издялка "голяма сопа" и онези с костюмите им е гадничко.....тази сопа им ги къса....костюмите де!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 16 rate down comment 6
pinoccio
преди 7 години
Това много ми прилича на вътрешни раздори, защото всички взеха да се опасяват от безпардонността на германците - с бежанци, с финансови рестрикции, с доставки на газ. СП1 абсолютно не отговаря на нормите, залегнали в директивите на ЕС по въпроса. На същото дередже е и СП2. Той ползва единствено Германия. Ако погледнете на картата, това не прилича на захранване на Европа с газ, а на Германия. При един съюз между немци и руснаци, на Европа й се разковава ***. Сега е някакъв такъв момент - на немската индустрия й трябват ресурси. Това, което искаше Хитлер да постигне с военни средства, става мирно и кротко и с желание от всички. Французите и италианците ще си останат с хубавите ресторанти, Лувъра и Галерия Уфици. А ние, ние тук ще си дерем гърлата - колко му е крива папийонката на Путин.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 7 rate down comment 5
Mavi Goz
преди 7 години
***=ко^мунета
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 14 rate down comment 7
Mavi Goz
преди 7 години
Много по-лоши са от Брежнев, защото са прикрити ***, а в психологията и психиатрията добре са описани състоянията на подтискани и прикривани вътрешни желания. Щото Брежнев и предишните *** управляваха държавна икономика - всичко беше на държавата и тя получаваше целия приход, а после го преразпределяше според представите си за целесъобразност, докато сегашните се опитват да управляват по същия тотален начин, ама чужди, частни активи... И понеже от частник не можеш да вземеш всичко, както от държавно, а харчиш като чорбаджия, разликата я покриват с борчове, растящи в геометрична прогресия!А и се навъдиха една нова порода частници, дето пък точно в тази система се интегрират идеално, като услужливо утилизират нарастващите разходи на управлението и парите потъват в една черна дупка и пак се теглят заеми... Резултатът - офшорките ше гръмнат от пари кеш...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 10 rate down comment 12
StraightForward
преди 7 години
ММАМИЧКАТА ТИ НЕКАДЪРНА И БОЛНА, АГРЕСИВНА И ОМРАЗНА, КОЙ ТА Е РОДИЛ ТЕБЕ ТОЛКОВА ***!!??? ЗНАЕШ ЛИ ??? НЯМА ДА Е БЪЛГАРКА !??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 11 rate down comment 8
StraightForward
преди 7 години
ТИ И ЦЕЛИЯТ ТИ РОД ПРОДАЖЕН НА БЕСИЛОТО, *** ДА ЕББА БОЛНА, ИЗМИРАЙТЕ ВЕЧЕ!!! ???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 13 rate down comment 8
StraightForward
преди 7 години
"Руските окупатори в България, 1944 г, Георги Димитров пише до Сталин за поведението на руснаците: Изнасилват жени и убиват мъжете имповедението на Червената армия в България.На редица места има случаи на насилие по отношение на местното население от страна на отделни червено-армейски военнослужещи:1. Произволно се вземат от местното население, работен ***, каруци, хранителни продукти и др., без да се уведомяват местните власти, и без съответното оформяне, на иззетия *** и хранителни продукти; 2. Произволно се изземват държавни и частни моторни превозни средства, и смазочни масла и материали. Това води до проваляне на есенната сеитба. 3. Някои военнослежещи в пияно състояние влизат нощем по домовете на хората в градовете и селата с цел грабеж, а и в някои случаи изнасилват жени и убиват мъжете им. Така например в село Дивдядово, Шуменска околия тогава, а сега Шуменска област. Наред с другите хора, е и убит, и един от старите членове на Партията. Доколкото такива произволни действия внасят голям смут сред населението, което с неописуема радост и възторг посрещна Червената армия, моля да се направи всичко възможно за тяхното по-бързо прекратяване."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 16 rate down comment 15
Mavi Goz
преди 7 години
Изобщо, европейците нямат много голям избор - или ренесанс на атома, или обратно към кюмура, или руски газ. Не, че няма и други варианти за доставка на газ, но има много фактори, които се слагат от умните и богати хора на кантара и тогава се вижда от къде е най-евтино, най-надеждно и като цяло - най-изгодно. Верно, че така мислят капиталистите, а ЕС е социалистическа структура, та не се знае кое как шъ доди - скоро ше излезат резултатите и на едно научно изследване как правата на третия пол и еднополовите бракове влияят на социалната структура на обществато и политическите убеждения в него. Накратко, изводите са - все по налево, налево и изобщо - у лево... хихихи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 10 rate down comment 12
Mavi Goz
преди 7 години
Хахаха... Тоя жмок е като спяща клетка - самовъзбужда се само по определени теми - "Северен поток 2", "Фалитът на Русия" и "Фалитът на Гърция" и пише обосновани и прономеровани експертизи за групата на Смарти... хихи... Иначе, както самата Шмъркел заяви, проектът е изцяло комерсиален, подкрепя се, притежава се и се финансира от едни от най-големите европейски енергийни компании и по принцип не подлежи на политически регулации.На доста хора в Европа започна да им светва под шапката какво точно се случва в Украйна и все по-малко са ентусиастите, които са склонни да поверят енергийното си бъдеще на държава, в която бродят най-различни въоръжени и маскирани батальони, гвардии и армии, които никой не знае на кого се подчиняват и изобщо - кой управлява там...А иначе за големите проекти и горемите празни приказки, тука едно матрялче за големите залежи на Азербайджан - не се заблуждавайте от руския език - това е Ройтерс:http://ru.reuters.com/article/businessNews/idRUKBN1661RE?pageNumber=2&virtualBrandChannel=0&sp=true
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 14 rate down comment 8
Ironhorse
преди 7 години
Хахахаха,те с писъци се изнесоха де що имаше инвеститори в русия, ти за производство говориш, че и износ ?!А иначе, нищо руско не ни е излизало евтино. Винаги скъпо, прескъпо, три пъти платено и пак ламтят за още. Но докато има такива като Нинова, Овчаров, Гуце и подобни предатели и то на върха на властта ще е така.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още