IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК: Европейският съюз няма нужда от "Северен поток" 2

Газопроводът не помага за изпълнението на европейските приоритети, смята комисарят по въпросите на енергетиката Мигел Ариас Канете

08:15 | 28.02.17 г. 34
<p>
	Проектът &quot;Сверен поток&quot;. Графика: <em>Газпром</em></p>

Проектът "Сверен поток". Графика: Газпром

Оценката на Европейската комисия е, че на този етап Европейският съюз няма нужда от разширението на газопровода "Северен поток". Това каза комисарят по въпросите на енергетиката Мигел Ариас Канете по време на брифинг след края на заседанието на министрите на енергетиката в ЕС, излъчен във видеосистемата на Европейската комисия.

"Северен поток" 2 не е нужен от гледна точка на гарантирането на енергийната сигурност и конкуренцията на газовия пазар, поясни комисарят. Той допълни, че този газопровод не е в изпълнение на европейските приоритети, защото не диверсифицира доставките и може да доведе до господстващо положение на "Газпром" на пазара, включително и в Германия.

Канете беше категоричен, че "Северен поток" трябва да отговаря на законодателството в сферата на околната среда, конкуренцията и единния пазар и цитира думите на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер, че газопроводите трябва да обединяват страните от ЕС, а не да ги разединяват. 

По време на заседанието министрите са обсъдили още и напредъка по изграждането на Енергийния съюз, гаранциите за достъп до газ за всички европейци, както и предложения наскоро пакет за чиста енергия, анонсираха още от Съвета.
Канете определи, че по време на заседанието е била поставена "една добра основа" на дискусията за изготвянето на законодателството във връзка с плановете на Комисията за чистата енергия.

Дискутирани са били още и енергийните етикети, които дават информация на потребителите за параметрите на електроуредите. Очакванията са, че през март ще започне т.нар. "триалог" - между основните европейски институции Съвет на ЕС, Европейски съвет и Европейската комисия, за приемане на промени в тази област.

Комисарят по въпросите на енергетиката отчете в пресконференцията след края на заседанието, че фокусът на министрите е бил насочен към три точки - бързото приемане на националните климатични планове, имплементиране на правилата и по-добра комуникация между страните.

Според него възможно най-скоро страните трябва да започнат работа по своите планове, защото оценките на въздействието на промените и нужните инвестиции за изпълнението им отнемат време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:24 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 22 rate down comment 14
Ironhorse
преди 7 години
А миии работа бе човек ...Чак днес ми остана време да се човъркам по форумите, за разтоварване.Иначе, дай да направим справка, кои от пАтоците станаха, щото май ни един.Сложи си ръка на сърцето и си признай, че нищо руско нямаш вкъщи, нищо руско не искаш вкъщи, още по-малкото пък да пиеш боряшник.Сегашна русия не предлага нищо добро, нищо хубаво, а само прави злини, защото са много зле.руснаците са си крепостни селяни от времето на Иван Грозни и не са излизали оттам. Докато не се даде свобода на човек, нищо добро не чакай от подобен ***.Мислещите руснаци са или избити или прогонени. Майка им жална на останалите. Тепърва ще става зле там, нооо след като си искат Путинчо, да си го стискат. Само да не ми го пробутват на мен, като вариант за управление и форма за живот = руската нищета.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 21 rate down comment 16
Стоян Петров
преди 7 години
***, изобщо не си наясно. Швеция никога не е била против СП-2, а бе казала на местните власти в Карлсхамн и Слите(Готланд), че имат опасения за сигурността. След това прецени че няма от какво да се страхува им разреши сами да вземат решение дали да позволят пристанищата им да се използват. PS Нямам време да ти изнасям лекции, имам си работа. Но цялата дискусия може да се обобщи с аксиомата на Стоенча - големите руски енергийни проекти, големи руски празни приказки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 15 rate down comment 12
KPetkov
преди 7 години
От статията не става ясно, спираме ли го потока или оставяме руснаците да си го строят сами. После германците ще продават газ на украинците с по 20-30% отгоре.http://***.offshoreenergytoday.com/sweden-says-no-to-nord-stream-2-pipeline/https://***.offshoreenergytoday.com/nord-stream-2-pipeline-gets-swedish-support-after-all/http://oilprice.com/Latest-Energy-News/World-News/Ukraine-Pays-20-More-For-EU-Gas-Than-It-Would-Have-Paid-To-Russia.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 22 rate down comment 15
Ironhorse
преди 7 години
Хахахаха,щом СП 2 е погребан, както се надат ушанките за ЮП няма никакъв шанс.А ТП ще остане само един паток.ЕС се усеща, че трябва икономически да възпре апетита на *** да превзема държави.Отпадане на сакции ли, скоро могат да отпорят още ито много по-жестоки и срещу русия. Сегашните санкции са срещу лица и фирми подкрепили анексията на Крим и водената необявена война в Източна Украйна, но е ред на цялата руска ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още