IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дмитрий Медведев: "Северен поток" 2 е изгоден за всички участници

Проектът е икономически мотивиран и инициативата за него дойде от западния бизнес, каза руският премиер

17:19 | 09.12.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: &quot;Газпром&quot;</em></p>

Снимка: "Газпром"

Разширението на „Северен поток“ е изгоден проект за всички участници в него, заяви руският премиер Дмитрий Медведев по време на свое посещение във Финландия.

„Ние разглеждаме този проект като много голям и важен, но в същото време е и абсолютно икономически проект, който има голямо значение за повишаване на сигурността на доставките на газ в Европа“, коментира той, цитиран от ТАСС.

Изграждането на още две тръби по дъното на Балтийско море, които да свържат газопреносните мрежи на Русия и Германия, в Европа обаче се разглежда като опит на Москва да увеличи влиянието си на Стария континент.

Москва нееднократно повтаря, че проектът е икономически мотивиран и доказателство затова е участието на западни инвеститори в него. Руският премиер посочи по време на визитата си във Финландия, че инициативата за новия газопровод е дошла именно от европейския бизнес.

За него финландските компании също могат да участват в изграждането на новото съоръжение. „Руската федерация е готова да осъществи този проект, разбира се с помощта и подкрепата и на други държави, включително и Финландия“, каза още той.

Междувременно операторът на газопровода – Nord Stream 2, подписа споразумение за намерение, отнасящо се до морската част на газопровода с Allseas, съобщиха от компанията. Според подписания документ Allseas ще поеме изграждането на първата тръба на „Северен поток“ 2 по дъното на Балтийско море и ще резервира мощностите си за полагането на втората тръба до края на първото тримесечие на 2017 година.

В четвъртък стана ясно, че Allseas е наета от дъщерно дружество на „Газпром“ да построи първата тръба на „Турски поток“ по дъното на Черно море.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:03 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още