IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Накъде се насочва рублата?

Руската валута продължава да изкачва върхове, превръщайки се в най-добре представящото се парично средство от началото на годината

21:15 | 10.04.15 г. 26
Накъде се насочва рублата?

Какво седмица само изживя руската рубла – валутата, която бе засегната силно през декември изкачи нови върхове спрямо долара и еврото, за да стане най-добрият играч за тази година в областта на валутните пазари.

Само в петък руските пари добавиха близо 2% спрямо долара, приближавайки невижданата отдавна кота 50 – най-доброто ниво от декември насам. В допълнение, тя спечели и 2,5% спрямо еврото до около 53,40.

Анализатори смятат, че стабилизирането на цените на петрола – ключови за износа на Русия, заедно с относителното спокойствие около Украйна напоследък и усещането, че икономическите перспективи пред Русия не са толкова мрачни да най-значителните причини за отскока.

"Той дойде като изненада за всеки. Петролът се покачи малко и е основният фактор, но не обяснява пълния размер на възстановяването", каза пред CNBC Лиза Eрмоленко, икономист за развиващите се пазари в Capital Economics.

"Икономиката не е в криза, както се очакваше от много хора, така че това също може да бъде причина рублата се възстанови", добави тя.

Русия икономика, засегната от санкциите и ниските цени на петрола, изпадна в рецесия в последните месеци. Въпреки това има някои признаци за светлина на хоризонта. По-рано тази седмица рейтинговата агенция Standard & Poor's обнови прогнозите си за руския икономически растеж през 2016 г. до 1,9% спрямо предишните очаквания за нулев растеж.

Eрмоленко и други анализатори добавят, че скоростта на възстановяване на валутата от кризата през декември, когато тя губи над 30 на сто от стойността си само за два дни, е донякъде неочакванa.

Петият ден на печалби донесе на рублата покачване от близо 12 на сто спрямо долара от началото на годината, което я прави най-силно представящата се валута от развиващия се свят от началото на 2015 г., отчитат анализатори.

Тя също е доста по-напред от основните валути, като еврото и японската йена, които продължават пропадането си спрямо стабилния долар.

Доларовият индекс на САЩ, който измерва представянето на щатските пари спрямо шестте останали големи валути, добавя около 9% през тази година.

По думите на стратега от Nomura Дмитрий Петров друга причина за рязкото връщане в играта на рублата е чуждестранният интерес към евтини активи, деноминирани в руските пари.

"Поради големия интерес от страна на международните инвеститори през март и неотдавнашното подобрение на търсенето на държавни облигации, е вероятно чуждестранните потоци да са станали положителни", изтъкна експертът.

Петров каза още, че в краткосрочен план рублата има възможност да пречупи границата от 50 за долар, но в по-дългосрочен план вероятно ще се стабилизира около ниво от 65-70.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:55 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

14
rate up comment 21 rate down comment 13
Internet
преди 9 години
ЦРУ-то страдаОбамго пак ще ни разправя как руската икономика е станала на пух и прахПалячовци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 32 rate down comment 8
Lucifer
преди 9 години
САЩ никога не са си плащали дълговете и никога няма да ги платят, те никога не са и имали изобщо подобно намерение. Именно това ги прави световна сила. $ си е международна валута а не американска. Американците нямат проблем, проблема е на будалите по целия свят. И гърците така процедират: ? е швабски проблем а не гръцки, пък ако толкова си го искат да го приспаднат от неизплатените репараций. Само ние се обезлюдяваме "ДИСЦИПЛИНИРАНО"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 25 rate down comment 11
Stefan--L
преди 9 години
Рублата почти възвърна стойностите си от преди войната в украйна остава и още малко но ако забелязвате на фона на поскъпващата рубла нашето евро се обезценява стрямо рублата и долара ! Май не ни е нужен никаква еврозона най-добрият вариант в България е да си запазим лева това евро и тоя съюз са на прага на изчезване ! Излезе ли Гърция от еврозоната ще има и други страни след нея Испания Португалия Италия Унгария а ние бедните Българи съвсем ще я овапцаме в тоя *** съюз
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 17 rate down comment 9
michaelis
преди 9 години
То аз ако карам такси, престаам си вие кви тряя да сте ... :)) че то и във ВиК няма да ви вземат с тоя акъл ...... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 10 rate down comment 7
STRAHO
преди 9 години
you really need to know more needtoknowmore! :))) Ще видим наистина! :))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 39 rate down comment 18
STRAHO
преди 9 години
"Той дойде като изненада за всеки. Петролът се покачи малко и е основният фактор, но не обяснява пълния размер на възстановяването"==Какво се правят на изненадани!? :))) От самото начало бе ясно че тези санкции и врътки с петрола няма да сършат работа! "Русия не произвеждала нищо освен петрол" - по смешно твърдение не бях чел! Разчиташе се на психо удар по рублата. Твърдения, че едва ли не руската икономика зависи изцяло от износа на петрол беха и са смехотворни. Да петрола има голям принос но не и решаващ. Русия не е бананова република. Русия е развита държава с ОГРОМНИ ресурси. Още в началото докато МИКИМАУСИТЕ подскачаха от радост по команда на Сорос споделих че резултата ще е в полза на Русия. Още не е, но Русия бавно започва да ги оттласква, както много пъти през историята си. Този път не бива да спира докато не ги слачка тези ***!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 35 rate down comment 23
Илко
преди 9 години
Русия е единствената световна сила, всички са срещу тях и никой не е с тях, те разчитат на себе си, не са като американосите друг да им вади кестените и да смучат от вратовете на всички. Победа будет за нами!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 18 rate down comment 18
redcretin
преди 9 години
Миша, карай таксито че инак ще умреш от глад - ти нали загуби вече от рупли, явно не си си взел урок :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 16 rate down comment 11
Сините камъни
преди 9 години
Путин захватил ЦБ. Рубль начал быстро расти!Published on Mar 25, 2015Дорогие читатели, а вы заметили что курс рубля стабилизировался? Более того, курс рубль отвязался от нефти и даже может расти в периоды падения долларовой цены за бочку марки Брент.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 7
Сините камъни
преди 9 години
https://***.youtube.com/watch?v=BbFIChP-s4s
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още