IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Накъде се насочва рублата?

Руската валута продължава да изкачва върхове, превръщайки се в най-добре представящото се парично средство от началото на годината

21:15 | 10.04.15 г. 26
Накъде се насочва рублата?

Какво седмица само изживя руската рубла – валутата, която бе засегната силно през декември изкачи нови върхове спрямо долара и еврото, за да стане най-добрият играч за тази година в областта на валутните пазари.

Само в петък руските пари добавиха близо 2% спрямо долара, приближавайки невижданата отдавна кота 50 – най-доброто ниво от декември насам. В допълнение, тя спечели и 2,5% спрямо еврото до около 53,40.

Анализатори смятат, че стабилизирането на цените на петрола – ключови за износа на Русия, заедно с относителното спокойствие около Украйна напоследък и усещането, че икономическите перспективи пред Русия не са толкова мрачни да най-значителните причини за отскока.

"Той дойде като изненада за всеки. Петролът се покачи малко и е основният фактор, но не обяснява пълния размер на възстановяването", каза пред CNBC Лиза Eрмоленко, икономист за развиващите се пазари в Capital Economics.

"Икономиката не е в криза, както се очакваше от много хора, така че това също може да бъде причина рублата се възстанови", добави тя.

Русия икономика, засегната от санкциите и ниските цени на петрола, изпадна в рецесия в последните месеци. Въпреки това има някои признаци за светлина на хоризонта. По-рано тази седмица рейтинговата агенция Standard & Poor's обнови прогнозите си за руския икономически растеж през 2016 г. до 1,9% спрямо предишните очаквания за нулев растеж.

Eрмоленко и други анализатори добавят, че скоростта на възстановяване на валутата от кризата през декември, когато тя губи над 30 на сто от стойността си само за два дни, е донякъде неочакванa.

Петият ден на печалби донесе на рублата покачване от близо 12 на сто спрямо долара от началото на годината, което я прави най-силно представящата се валута от развиващия се свят от началото на 2015 г., отчитат анализатори.

Тя също е доста по-напред от основните валути, като еврото и японската йена, които продължават пропадането си спрямо стабилния долар.

Доларовият индекс на САЩ, който измерва представянето на щатските пари спрямо шестте останали големи валути, добавя около 9% през тази година.

По думите на стратега от Nomura Дмитрий Петров друга причина за рязкото връщане в играта на рублата е чуждестранният интерес към евтини активи, деноминирани в руските пари.

"Поради големия интерес от страна на международните инвеститори през март и неотдавнашното подобрение на търсенето на държавни облигации, е вероятно чуждестранните потоци да са станали положителни", изтъкна експертът.

Петров каза още, че в краткосрочен план рублата има възможност да пречупи границата от 50 за долар, но в по-дългосрочен план вероятно ще се стабилизира около ниво от 65-70.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:55 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 21 rate down comment 16
michaelis
преди 9 години
ти глей котировките поне, че днеска нещо пак се изказа неподготвен както и миналата година. Не знам математични познания ли нямате или не мога да ви разбера. Миналата година ви беше много трудно да извадите от 500 - 235 резервите им били намалели. Ае тикво те си връщаха дълговете с тея резерви еее ДЕДОЛАРИЗАЦИЯ се нарича те тоя процес ..... :))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 19 rate down comment 21
michaelis
преди 9 години
айде пак нещастника, с пресипнало гърло го е налапал до гърло :)) щяха да фалират тоя филм го разтягахте тука с другите *** миналата година а то кво стана .... стана тва което батко ти ви беше казал ше се вдигне пак, че и една от световните резерви ще стане .... еееей просто племе ако се изнесете всичките *** като тебе в Сашшш алал да ви е тогава може и да се получи в наща проста държава иначе ниц
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 18 rate down comment 23
needtoknowmore
преди 9 години
Дай да ги видим как ще се справят след като платят дълговете си за тази година и да ги видим при нисък петрол - може и да не затрият няколко % от БВП, а може и да стане ще видим.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 20 rate down comment 38
redcretin
преди 9 години
Как ша е в криза икономиката, тя отиде директно в рецесия хахахахаха :) Кел файда че поскъпва руплата с 2% след спада и с над 60% миналата година.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още