IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо Гърция ще мигне

Не Атина ще напусне еврозоната, а Сириза ще напусне гръцкото правителство, смята икономистът Анатоли Калецки

11:22 | 22.05.15 г. 28
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

За пореден път Гърция чувства финансовата примка около врата си. Чрез извличане на участието си в резервната сметка на Международния валутен фонд (МВФ) страната успя да изплати точно навреме 750 милиона евро - по ирония на съдбата на самата МВФ.

Този авантюризъм не е случаен, пише в свой анализ за Project Syndicate Анатоли Калецки, главен икономист в Gacekal Dragonomics – компания за управление на активи със седалище в Хонконг.

Откакто дойде на власт през януари, гръцкото правителство под ръководството на партията СИРИЗА на премиера Алексис Ципрас осъзна, че заплахата от фалит - и по този начин за финансова криза, която може да унищожи еврото, засилва позицията за преговори на Гърция и компенсира липсата на икономическа и политическа власт на страната. Месеци по-късно изглежда, че Ципрас и неговият финансов министър Янис Варуфакис, експерт в теорията на игрите, все още вярват в тази теория въпреки липсата на доказателства за достоверността ѝ.

Но сметката им се основава на погрешно предположение. Ципрас и Варуфакис вярват, че един държавен фалит ще принуди Европа да избира между две алтернативи: изключването на Гърция от еврозоната или безусловна отмяна на дълга на страната. Но европейските власти имат и трети вариант. Вместо да се наложи Grexit (излизане на Гърция от еврозоната), ЕС би могъл да изолира Гърция в рамките на еврозоната и да спре да предоставя пари на страната. След това Брюксел може просто да седне удобно и да наблюдава как политическата подкрепа за правителството на Ципрас се срива.

Една подобна обсадна стратегия, да се изчака Гърция да свърши парите, изглежда в момента е най-обещаващата тактика за ЕС за пробив на гръцката съпротива. И вероятно ще проработи, защото гръцкото правителство изпитва все повече затруднения при събирането на пари в края на всеки месец за плащане на заплатите и пенсиите.

При това Варуфакис прибягва до все по-отчаяни мерки, като „ограбването“ на банковите сметки на общините и болниците. Очевидно е, че данъчните приходи са толкова силно засегнати от икономическия хаос след изборите през януари, че постъпленията в бюджета вече не са достатъчни за покриване на ежедневните разходи. Ако това е вярно, което не може да потвърди поради липсата на надеждност на гръцката фискална статистика, то стратегията на гръцкото правителство е обречена на неуспех. 

Стратегията на Ципрас и Варуфакис предполага, че заплахата на Гърция с национален банкрут е надеждна. Това означава, че в случай на сериозна криза все пак ще се намерят достатъчно пари, за да се плащат заплати, пенсии и обществените услуги. През януари тази хипотеза все още бе правдоподобна. Правителството тогава планира висок първичен излишък (с изключение на лихвените плащания) от 4% от БВП. 

Ако Гърция бе фалирала през януари, този първичен излишък (на теория) би могъл да се използва вместо лихвените плащания за финансиране на по-високи заплати, пенсии и публичните разходи, които СИРИЗА обеща по време на предизборната си кампания. Предвид тази възможност Варуфакис може би е вярвал, че предложението му да не намалява първичния излишък от 4% до нула, а само до 1% от БВП, е щедра оферта към другите финансови министри на ЕС. Ако ЕС откаже да допусне това, имплицитната му заплаха би била да спре плащанията на лихви и да използва целия първичен излишък за допълнителни публични разходи.

Но какво се случва, ако този първичен излишък, козът на конфронтационната стратегия за преговори на гръцкото правителство, сега е напълно изчезнала? В този случай заплахата с национален банкрут вече не е надеждна. A един фалит не би могъл да помогне на Сириза да изпълни своите предизборни обещания. Тогава ще има още по-големи съкращения на заплатите, пенсиите и публичните разходи от тези, които в момента изисква "тройката" кредитори - Европейската комисия, Европейската централна банка и Международният валутен фонд.

За ЕС обаче един гръцки фалит ще представлява много по-малък проблем, отколкото се смяташе досега. Той вече няма да заплашва страната, че в този случай трябва да напусне еврозоната. Вместо това сега ЕС може да бъде сигурен, че с невъзможността да плаща заплати, пенсии и банкови гаранции гръцкото правителство ще накаже своите граждани.

Ципрас и Варуфакис може би знаят какво може да се случи, след като преди две години Кипър се опита в разгара на банковата криза да натрие носа на ЕС. Тогавашният опит на Кипър показва, че след провала на заплахата от фалит ЕС може да принуди Гърция да остане в еврозоната, но може да наложи производство по несъстоятелност, подобно на това на американски град, като Детройт.

Правните и политическите основания за такъв подход са ясни. Европейските договори ясно посочват, че членството в еврозоната е необратимо, освен ако една страна не напусне не само зоната на единната валута, а директно ЕС като цяло. Това е политическото послание, което правителствата на ЕС искат да предадат на своите собствени граждани и на финансовите инвеститори.

Ако Гърция фалира, ЕС би имала правни и политически мотиви да настоява, че еврото трябва да остане единственото законно платежно средство в страната. Дори ако гръцкото правителство трябва да плаща заплати и пенсии със свои собствени пари или "нови драхми", Европейският съд ще реши, че публичният дълг и банковите депозити следва да бъдат изплатени в евро. Това от своя страна ще има за последица фалит на гръцките граждани и чуждестранни инвеститори, тъй като правителството вече няма да бъде в състояние да изплати стойността на еврото за осигурените гръцки банкови депозити.

Така че един гръцки фалит при запазване на Гърция в еврозоната няма да доведе до това Сириза да изпълни своите предизборни обещания, а до още по-строги икономии за гръцките избиратели, отколкото в рамките на програмата на "тройката". И в този момент падането на правителството ще бъде неизбежно. И не Гърция ще напусне еврозоната, а Сириза ще напусне гръцкото правителство. В момента, в който Ципрас осъзнае, че правилата на играта между Гърция и Европа са се променили, неговата капитулация ще бъде само въпрос на време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

15
rate up comment 15 rate down comment 19
lozkhris
преди 8 години
Moмчета, що се карате тука... Ми то има само една причина Европа да търпи Гърция и тя е, че ако последната излезе от ЕЗ, може да се окаже, че доста бързо ще се възстанови с драхмата / която очевидно ще се обезцени яко още с пускането си / . *** тва ще е много лош пример за Испания и, още по-зле, за Италия. Щот те гърците са мързели и не произвеждат, ама испанците и италианците са друга работа...И те тогава изведнъж ще се окаже, че германското производствено чудо няма как да си пласира стокицата гарантирано, без валутни главоболия, а ще трябва да се конкурира ! Да се КОНКУРИРА с некви си други !!!"Лошият" пример, от това се страхува Европа. Големата грешка беше, че не спасиха Гърция още през 2010.Нямаше да излезне толкова скъпо, колкото вече е. Но Меркел я чакаха избори и трабаше да помпа мускули през собствения си електорат..Те ти булка, Спасовден....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 18 rate down comment 2
Pivoley
преди 8 години
Аз бих предложил следния вариант. Кредиторите, чиито вземания от Гърция падежират през следващите 2-3 години изместват падежите за 2020г., а Тройката заявява, че няма да дава никакво допълнително финансиране, преди Гърция да изпълни поставените условия. Така, хем през следващите 3 години де факто няма да има падежи по гръцките дългове и страната няма да може да фалира, хем и обаче няма да има външно финансиране за запълване на бюджетни дефицити и Гърция ще е принудена да постигне нулев бюджетен дефицит.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 13 rate down comment 3
Ango
преди 8 години
За Косово.Защо фалшива, бе? Косово е призната от най-цивилизованите държави и от още не толкова до 100 на брой. Това е целият демократичен свят. Затова и реформите и икономика й е за Отличен (6) Даже изнася демокрация и напредък до оперативно интересни места:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 10 rate down comment 9
bgMan
преди 8 години
фалшивата държава Косово например
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 29 rate down comment 10
bgMan
преди 8 години
Няма случай в историята след 1985 година някой да се хване с руснаците и икономическото му положение да се подобри. По-скоро икономиката изцяло се подарява само на една група верни на Кремъл олигарси, а народа живее в едни и същи рамки без никакъв шанс за алтернатива и подобрение. Мизерия, безизходица, простотия и благодарности на бащицата за еФтиното топло през зимата, това е визията на членството в Евразийския съюз. Иначе няма лошо някой да се надява да му отпуснат повечко гювеч (като гърците например) но ще си умре с надеждата за светлото "братско" бъдеще.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 7 rate down comment 6
nobel
преди 8 години
Ти знаеш ли, че май си прав.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 10 rate down comment 16
nobel
преди 8 години
Например ще си ходят на екскурзия с тях до Гърция. И ако това, което, както казваш, е скъпо за китайците и непосилно за руснаците какво е за Европа, та го прави вече повече от 4 години. Парите, пръснати за спасяването на Гърция ДО СЕГА добре похарчени пари ли бяха? И защо въпреки гръцката алчност и арогантност ПРОДЪЛЖАВАТ да го правят и сега. И ако продължат да го правят и по-нататък, това от полза ли ще бъде за Европа, или ще е тотално щета.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 11 rate down comment 5
pecan
преди 8 години
после щели да ползват драхмите за тоалетна хартия хак да им е на европейците :) В България има нобелови лауреати по измисляне на глупави съждения.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 19 rate down comment 5
pecan
преди 8 години
после щели да ползват драхмите за тоалетна хартия хак да им е на европейците :) В България има нобелови лауреати по измисляне на глупави съждения.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 35 rate down comment 7
IvoDim
преди 8 години
Ок и какво ще ги правят драхмите (руснаците). И чий стандарт ще се вдигне? И още мащаба на гръцкото закъсване е такъв , че ще е скъпо за китайците, непосилно за руснаците и само по- себе си за двете държави безсмислено. Е колкото да подразнят западния свят може. Но помощта за самите гърци в настоящата конфигурация на икономиката им, е напълно безсмислено занятие без реформи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още