IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо погледът на Русия на изток е жизненоважен за оцеляването ѝ

Напоследък Москва се опитва да заздрави отношенията си с Китай, но има много въпросителни около тази стратегия

09:16 | 06.02.16 г. 50
<p>
	Китайският президент Си Дзинпин и руският президент Владимир Путин <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Китайският президент Си Дзинпин и руският президент Владимир Путин Снимка: архив Ройтерс

След многото приказки около „оста на изток“ тази година започна с лоши новини за Москва и опита ѝ да заздрави отношенията си с Китай. Китайските фондови пазари се сриват, растежът се забавя, а обемът на търговия между двете страни предлага малко пространство за оптимизъм, коментира CNBC.

Дали нещата са толкова лоши колкото изглеждат?

Има дълбоки, стратегически причини, които накараха Русия да се насочи към Азия - един от най-динамичните региони в света. Предвид географското разположение на Русия за Москва е изгодно да участва в растежа на Китай и стратегически важно да поддържа суверенитет над собствения си Далечен Изток.

Появяват се обаче въпросителни по отношение на аргументите зад тази стратегия – и жизнеспособността ѝ. Заради напрегнатите бизнес отношения със Запада руската икономика е вкарана в ъгъла, а някои разглеждат насочването към Азия като акт на отчаяние от страна на бившата световна суперсила, която изчерпва опциите си.

Руската икономика е сериозно засегната от сриващите се цени на петрола и западните санкции и трябва да замести изгубените източници на приходи и финансиране, и то спешно. Пазарите с висок растеж в Азия и особено Китай предлагат очевидна алтернатива с фактори на привличане и отблъскване за Русия.

Има сериозен скептицизъм по отношение на нивото на финансиране и търговия обаче, което може да дойде към Русия предвид факта, че двустранната търговия между Русия и Китай реално е спаднала с една трета през миналата година, цените на енергията са се понижили, а самият Китай преминава пред собствено вътрешно икономическо забавяне.

Няколко големи проекта в момента са спрени или са с намален мащаб. Президентът на руския инвестиционен гигант Sistema наскоро определи възможността азиатските инвестиции да заменят западния капитал в ударените от санкции руски „неефективни компании“ като „голям мит“.

Под въпрос е и надеждността на търсенето на инвестиции от най-големия азиатски пазар. Това се дължи на сривовете и кризите, които белязаха 2015 г. и които много икономисти определят като Великото падение на Китай.

Макар че трусовете от срива на китайските фондови пазари се усещат в цял свят, волатилността, която уплаши инвеститорите, едва ли може да отвлече вниманието на Русия. Насочването на изток е много по-дългосрочен план по обхват и очаквания за страната.

Важно е да си припомним и, че както Китай, така и Русия играят тази игра от дълго време. Когато Западът се вгледа в Русия, много анализатори смятат опитите на страната да се насочи на Изток за провал, или най-малкото разочароващи.

Въпреки това дългосрочните тенденции подкрепят решението на Русия и има много ярки примери за това, например 15-те млрд. долара, които наложеният със санкции руски петролен гигант Роснефт твърди, че е привлякъл от предварителни плащания от China National Petroleum Corporation.

От друга страна Русия добре осъзнава дълго споделяната (а в миналото ѝ оспорвана) обща граница с Китай и нарастващото влияние на Пекин върху руския Далечен Изток. Това се случва във време, когато влиянието на Кремъл там се тества от свиващите се национални бюджети, застаряващата инфраструктура и самите разстояния, часови зони и лошото време. Някои скептици може да кажат, че Русия държи враговете си по-близко.

Важно е да помним и, че на Запад политиците се оформят и водят от независимите масови медии, проучванията на общественото мнение и прищявките на избирателите, а големите му корпорации и банките се оценяват на база годишни печалби, отговаряйки пред акционерите и институционалните инвеститори.

Когато погледнем на изток отвъд стените на Кремъл обаче, там важат различни правила и срокове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

38
rate up comment 4 rate down comment 3
data
преди 8 години
оф , лежа болен в къщи и се забавлявам :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
37
rate up comment 6 rate down comment 4
data
преди 8 години
хахха *** пиле , той и peypal приема левове , това прави лева конвертируем ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 9 rate down comment 6
bgMan
преди 8 години
дата - michaelis12 е платен коментатор. Мисля че на всеки интелигентен човек е ясно.Подобна висока активност, постоянно едни и същи глупости без грам прогресия мисленето и мненията са най-точният индикатор на платените ***.Не може гадовете да са единствено само САЩ или само Русия. Каквито едните, такива и другите. Нито един от изживяващите се на световен лидер не е по-добър от останалите претенденти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 5 rate down comment 8
Стоян Петров
преди 8 години
Йолки палки, лес густой!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 6 rate down comment 7
michaelis12
преди 8 години
и те попитах от китайската страница МОЖЕ ЛИ ДА СЕ ПЛАТИ С РУБЛИ ?!? Има ли тука drop down list за платежно средство с РУБЛИ ?!?!http://de.aliexpress.com/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 10 rate down comment 6
michaelis12
преди 8 години
Лева бил най-скъпата валута на Балканите ..... хахахах хахахах добре, че е вързан в БОРД с ЕВРОТО иначе ше скиваш колко с СКЪП ЛЕВА .... Що не го пуснат и него да плава свободно кат рублата на пазара ммм ?!? .... Оффф Дата бегай и легай моля ти се .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 7 rate down comment 11
STRAHO
преди 8 години
Спад в търговията с Китай имат и западните страни и то не малък. Просто малко се коментират тези проблеми по нашите медии. И този спад се дължи на невъзможността на запада да купува стоки от Китай в предишни обеми. НЯМАТ ПАРИ западняците. Това е и причината за проблемите в Китай. В САЩ това се коментира много по широко. Големи проблеми има на запад и със спадащите цени на петрола. В САЩ очакват доста фалити на банки финансирали проекти свързани с петролната индустрия. Казано накратко проблемите са идентични по цял свят. Що се отнася до Русия то от там може да дойдат още изненади. "В руската Държавна Дума е внесено предложение страната да се откаже от износа на нефт. Петролната зависимост може да бъде преодоляна за пет години, като ежегодно да се намали експортът с 20%, счита депутатът Олег Пахолков, предава Блиц."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 7 rate down comment 3
data
преди 8 години
*** гълабе бел - къде прочете че твърдя че лева е международна сила ? Следя прогнозите ти с интерес за сега успеваемоста е "0" , но щом казваш ще изчакам :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 4 rate down comment 7
michaelis12
преди 8 години
Wow от Китай може ли ? Или Сърбия и Македония са Виетнам и Китай ?!? .... :))Я погледни майсторе тука с рубли може ли да се плати или с левове ?!? ... :))http://de.aliexpress.com/Всичко което съм казал се сбъдва полека лека тва че на тебе ти требе очила аз не съм виноват ....:))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 11 rate down comment 8
data
преди 8 години
с бг лева ? В Турция , в северна Гърция , в Македония , в Събия тоже . То настоящем бг лева е най скъпата валута на балканите .*** как бре , ти си забравил оракулствата си ? Юана щеше да измества долара , руплата щеше да стане конвертируема , златото щеше да става платено средство . Нещо да се сбъдна ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още