IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо погледът на Русия на изток е жизненоважен за оцеляването ѝ

Напоследък Москва се опитва да заздрави отношенията си с Китай, но има много въпросителни около тази стратегия

09:16 | 06.02.16 г. 50
<p>
	Китайският президент Си Дзинпин и руският президент Владимир Путин <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Китайският президент Си Дзинпин и руският президент Владимир Путин Снимка: архив Ройтерс

След многото приказки около „оста на изток“ тази година започна с лоши новини за Москва и опита ѝ да заздрави отношенията си с Китай. Китайските фондови пазари се сриват, растежът се забавя, а обемът на търговия между двете страни предлага малко пространство за оптимизъм, коментира CNBC.

Дали нещата са толкова лоши колкото изглеждат?

Има дълбоки, стратегически причини, които накараха Русия да се насочи към Азия - един от най-динамичните региони в света. Предвид географското разположение на Русия за Москва е изгодно да участва в растежа на Китай и стратегически важно да поддържа суверенитет над собствения си Далечен Изток.

Появяват се обаче въпросителни по отношение на аргументите зад тази стратегия – и жизнеспособността ѝ. Заради напрегнатите бизнес отношения със Запада руската икономика е вкарана в ъгъла, а някои разглеждат насочването към Азия като акт на отчаяние от страна на бившата световна суперсила, която изчерпва опциите си.

Руската икономика е сериозно засегната от сриващите се цени на петрола и западните санкции и трябва да замести изгубените източници на приходи и финансиране, и то спешно. Пазарите с висок растеж в Азия и особено Китай предлагат очевидна алтернатива с фактори на привличане и отблъскване за Русия.

Има сериозен скептицизъм по отношение на нивото на финансиране и търговия обаче, което може да дойде към Русия предвид факта, че двустранната търговия между Русия и Китай реално е спаднала с една трета през миналата година, цените на енергията са се понижили, а самият Китай преминава пред собствено вътрешно икономическо забавяне.

Няколко големи проекта в момента са спрени или са с намален мащаб. Президентът на руския инвестиционен гигант Sistema наскоро определи възможността азиатските инвестиции да заменят западния капитал в ударените от санкции руски „неефективни компании“ като „голям мит“.

Под въпрос е и надеждността на търсенето на инвестиции от най-големия азиатски пазар. Това се дължи на сривовете и кризите, които белязаха 2015 г. и които много икономисти определят като Великото падение на Китай.

Макар че трусовете от срива на китайските фондови пазари се усещат в цял свят, волатилността, която уплаши инвеститорите, едва ли може да отвлече вниманието на Русия. Насочването на изток е много по-дългосрочен план по обхват и очаквания за страната.

Важно е да си припомним и, че както Китай, така и Русия играят тази игра от дълго време. Когато Западът се вгледа в Русия, много анализатори смятат опитите на страната да се насочи на Изток за провал, или най-малкото разочароващи.

Въпреки това дългосрочните тенденции подкрепят решението на Русия и има много ярки примери за това, например 15-те млрд. долара, които наложеният със санкции руски петролен гигант Роснефт твърди, че е привлякъл от предварителни плащания от China National Petroleum Corporation.

От друга страна Русия добре осъзнава дълго споделяната (а в миналото ѝ оспорвана) обща граница с Китай и нарастващото влияние на Пекин върху руския Далечен Изток. Това се случва във време, когато влиянието на Кремъл там се тества от свиващите се национални бюджети, застаряващата инфраструктура и самите разстояния, часови зони и лошото време. Някои скептици може да кажат, че Русия държи враговете си по-близко.

Важно е да помним и, че на Запад политиците се оформят и водят от независимите масови медии, проучванията на общественото мнение и прищявките на избирателите, а големите му корпорации и банките се оценяват на база годишни печалби, отговаряйки пред акционерите и институционалните инвеститори.

Когато погледнем на изток отвъд стените на Кремъл обаче, там важат различни правила и срокове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

18
rate up comment 4 rate down comment 8
kalendar
преди 8 години
това за самолетите е невярно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 10 rate down comment 5
data
преди 8 години
Само че Китай определя с кого ще се съюзява . Русия просто им продава каквото може
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 12 rate down comment 7
eng.Garin
преди 8 години
Китай е силно зависима от Русия по отношение на стратегическите технологии. Тях Китай ги получава по два начина - от Русия или от разузнаването си.Разбира се , не пиша за GSM-и , принтери и автомобили, а за военни , космически и енергийни технологии. Предполагам, за никой не е тайна, че космическата програма на Китай е руската програма отпреди 20-25 години, че армията им е въоръжена с самолети и танкове, които са директен технически трансфер на руски технологии отпреди 10-15 години, а тока идва от руски АЕЦ(+опити за други) и ВЕЦ + китайски ТЕЦ. Разбира се и Русия е силно зависима от Китай! Особено във външнополитически аспект. Ако двете държави направят реален съюз и ШОС стане нещо повече от добри пожелания, американската доминация проектирана още през ВСВ ще бъде срината независимо от действията на САЩ. За всеки е ясно, че МакДоналдс без МакДонел(Дъглас) не може. Остава това съвсем да се изясни и на Китай и Русия! Време трябва!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 11 rate down comment 10
data
преди 8 години
Михал дава мноооооооого точни прогнози . Просто трябва обърнете прогнозите му на 180 градуса и винаги сте на печалба :)То не бяха рубли , юани , злато - всичко щеше да поскъпва пък то на абарот ! Слушайте Михал трейдари , просто обръщайте тренда и всичко ще е наред :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 11 rate down comment 8
needtoknowmore
преди 8 години
Дам дървен философ съм ако беше ме слушал нямаше да купуваш рубли, руски акции и петрол преди месеци мислейки, че са на дъното, но както и да е - приятна ти разходка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 8 rate down comment 11
michaelis12
преди 8 години
с тебе не ми се спори щот си дървен философ, айде до после сега отивам малко да разодка .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 10 rate down comment 12
michaelis12
преди 8 години
начи от работите където написа или си на 20йси или живееш още в миналия век.... :)) Сервитьорите и продавачите измислили Айсифоня и и кока колата, че и GM .... хах хахахах оффф Значи Българията ние като сме съставени в момента от Сервитьорки и Шофьори сме гений и строим космически кораби ?!?! .... Хахаха оф айде излизам малко да се поразходя. САЩ бяха велика държава, но малка група от Неолиберасти като Маккейн, Нюланд, Бушов, Клинтънов и т.н. разбиха света, че и държава си .... американците (хората) не са виновни за това и легендарния въпрос на Тръмп : Защо целият свят ни мрази ?!? Що ли ги мрази .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 11 rate down comment 8
needtoknowmore
преди 8 години
От кога нефта/газа/и другите суровини рашките ги продават на Китай в рубли?И какъв процент е рублата в търговските отношения само в изборените от теб страни? Ще ти подскажа едноцифрен е процента! Това, че има чейндж в БГ за рубли, не значи че всички нощувки и цени към чужденците не са в долари/евра - някой път като минеш през магазините на златните виж в какво се купуват дранкулките в БГ. Пак ще ти подскажа, не е рубли.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 11 rate down comment 9
soze
преди 8 години
А да ми говориш за Венецуела и търговия...та там нямат дори тоалетна хартия, храна,...и пак лошите САЩ им пращат консерви...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 12 rate down comment 8
soze
преди 8 години
Не само, че Китай търгуват с долари с русия, ами и Беларус се отказа от рублата в търговията с пусито. И на всичкото отгоре търговията между Китай и раша е спаднала в огромни проценти само за няма и две години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още